Vad är ett bibliotek?

6 feb 2020 • 2 min

Skiftet mellan tradition och framtid skapar otydlighet: inte hus med böcker – så vad? Frågans laddning syns inte från utsidan. På insidan pågår däremot en bitter strid, enligt pseudonymen Lars-Erik. "Den som vill värna böckerna och läsningen riskerar att förlora jobbat."

Någon vecka före jul publicerar Göteborgs-Posten en insändare med rubriken ”Vår tids rädsla för böcker”. Textens författare heter Lars-Erik och presenterar sig som en systembibliotekarie med nästan 35 år i yrket. 

Han uttrycker en gryende oro över det allt svagare intresset för boken i samhället, inklusive på biblioteken, och refererar till statistik som visar att människor i Sverige och övriga länder i OECD läser allt mindre och att nästan hälften av de svenska skoleleverna tycker att läsning är slöseri med tid.

”Om inte ens bibliotekscheferna värnar om läsningens betydelse, hur ska då elever kunna göra det?”, frågar sig Lars-Erik.

Insändaren får mig att tänka på alla de gånger jag har fått höra att jag har en föråldrad och nostalgisk uppfattning om vad ett folkbibliotek är.

”Du kanske tror att det är ett hus med böcker?”

Jag får höra det lite då och då – och ändå har jag nog en rätt klar uppfattning om vart biblioteken strävar på 2020-talet.

Det sätt detta sägs och skrivs på avslöjar alltid att hus med böcker verkligen inte är något bra. Men, upplysningsvis: 

Det är just så nästan alla bibliotek ser ut och därför uppfattas. Datorer, green screens, vr-utrustningar, 3d-skrivare – inget ändrar på det.

Glappet mellan självbilden och det människor faktiskt ser gynnar knappast verksamheter som framöver kommer att pressas allt hårdare av ekonomiska realiteter. 

Om bibliotek inte är hus med böcker – vad är de då istället? 

Att frågan ens måste ställas är ett tecken på ett pedagogiskt misslyckande som knappast underlättar när kommunpolitiker ska förmås att slå besparingsplaner ur hågen. Hur tala för sin sak och övertyga om sin relevans, när ens roll och betydelse är så oklar? 

Inte minst handlar det om att förklara varför just hus med böcker är något icke önskvärt i en tid när läsningen viker och boken är hotad. 

”Vem strider för boken när inte ens biblioteken verkar tycka att den är så viktig?”, skriver Lars-Erik. 

Kort efter publiceringen får jag ett mejl från honom. Det visar sig att han egentligen heter något annat men har varit rädd för att uttrycka sig under sitt verkliga namn.

”Utifrån sett verkar det naturligtvis absurt att en bibliotekarie inte vågar uttala sig om böcker! Men så är det – tro mig”, skriver hen och fortsätter: ”Chefer och många andra bibliotekarier ser inte längre läsning och bildning som något självklart inom verksamheten.”

Jag ber om en närmare förklaring till valet att uppträda under pseudonym.

”Det är ett känsligt ämne och man vill ju gärna behålla jobbet”, svarar Lars-Erik.

Finns det alltså individer på biblioteken som så hett avskyr tanken på hus med böcker att det får dem att uppträda direkt fientligt mot kolleger som inte delar deras uppfattning? 

Hör av er till mig och berätta – thord@biblioteksbladet.se.

Alla som önskar förblir anonyma.

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min