Vad är ett bibliotek?
6 feb 2020 • 2 min
Skiftet mellan tradition och framtid skapar otydlighet: inte hus med böcker – så vad? Frågans laddning syns inte från utsidan. På insidan pågår däremot en bitter strid, enligt pseudonymen Lars-Erik. "Den som vill värna böckerna och läsningen riskerar att förlora jobbat."

Någon vecka före jul publicerar Göteborgs-Posten en insändare med rubriken ”Vår tids rädsla för böcker”. Textens författare heter Lars-Erik och presenterar sig som en systembibliotekarie med nästan 35 år i yrket.
Han uttrycker en gryende oro över det allt svagare intresset för boken i samhället, inklusive på biblioteken, och refererar till statistik som visar att människor i Sverige och övriga länder i OECD läser allt mindre och att nästan hälften av de svenska skoleleverna tycker att läsning är slöseri med tid.
”Om inte ens bibliotekscheferna värnar om läsningens betydelse, hur ska då elever kunna göra det?”, frågar sig Lars-Erik.
Insändaren får mig att tänka på alla de gånger jag har fått höra att jag har en föråldrad och nostalgisk uppfattning om vad ett folkbibliotek är.
”Du kanske tror att det är ett hus med böcker?”
Jag får höra det lite då och då – och ändå har jag nog en rätt klar uppfattning om vart biblioteken strävar på 2020-talet.
Det sätt detta sägs och skrivs på avslöjar alltid att hus med böcker verkligen inte är något bra. Men, upplysningsvis:
Det är just så nästan alla bibliotek ser ut och därför uppfattas. Datorer, green screens, vr-utrustningar, 3d-skrivare – inget ändrar på det.
Glappet mellan självbilden och det människor faktiskt ser gynnar knappast verksamheter som framöver kommer att pressas allt hårdare av ekonomiska realiteter.
Om bibliotek inte är hus med böcker – vad är de då istället?
Att frågan ens måste ställas är ett tecken på ett pedagogiskt misslyckande som knappast underlättar när kommunpolitiker ska förmås att slå besparingsplaner ur hågen. Hur tala för sin sak och övertyga om sin relevans, när ens roll och betydelse är så oklar?
Inte minst handlar det om att förklara varför just hus med böcker är något icke önskvärt i en tid när läsningen viker och boken är hotad.
”Vem strider för boken när inte ens biblioteken verkar tycka att den är så viktig?”, skriver Lars-Erik.
Kort efter publiceringen får jag ett mejl från honom. Det visar sig att han egentligen heter något annat men har varit rädd för att uttrycka sig under sitt verkliga namn.
”Utifrån sett verkar det naturligtvis absurt att en bibliotekarie inte vågar uttala sig om böcker! Men så är det – tro mig”, skriver hen och fortsätter: ”Chefer och många andra bibliotekarier ser inte längre läsning och bildning som något självklart inom verksamheten.”
Jag ber om en närmare förklaring till valet att uppträda under pseudonym.
”Det är ett känsligt ämne och man vill ju gärna behålla jobbet”, svarar Lars-Erik.
Finns det alltså individer på biblioteken som så hett avskyr tanken på hus med böcker att det får dem att uppträda direkt fientligt mot kolleger som inte delar deras uppfattning?
Hör av er till mig och berätta – thord@biblioteksbladet.se.
Alla som önskar förblir anonyma.
Senaste nytt

Positivt mottagande av Fridolins förslag
Många är positiva till förslagen om skolbibliotek. Men farhågor finns att små friskolor skulle ha svårt att leva upp till krav på ökad bemanning.
20 jan 2021 • 3 min

Lagförslag: krav på bemannade skolbibliotek
Gustav Fridolin föreslår förstärkta skolbibliotek för nästan en halv miljard kronor. “Vi är inte där än”, säger utbildningsminister Anna Ekström.
19 jan 2021 • 2 min

Biblioteken på Gotland anmälda till JO
Biblioteken på Gotland stängde lokalerna över jul och nyår. Men inte för alla. Nu har biblioteken blivit JO-anmälda.
19 jan 2021 • 2 min

Nybliven 20-åring har blivit förebild
Efter två decennier kan det volontärdrivna uppslagsverket Wikipedia inspirera biblioteken till spridande av demokrati och bildning.
15 jan 2021 • 2 min

Beskedet som Bibliotekssverige väntar på
Förvaltningsrätten i Växjö ska pröva om det var lagligt när Sölvesborgs kommun stängde sina bibliotek. Sedan överklagandet lämnades in har de allra flesta kommuner i landet fattat samma beslut. Vad säger egentligen lagen om det?
14 jan 2021 • 4 min

Transparens och debatt för att laga trasig tillit
Biblioteket värnar inte demokratin bara genom att finnas. Det krävs ett strävsamt och ibland konfliktfyllt arbete, skriver Sofia Lenninger.
13 jan 2021 • 4 min

Kunskap sparas i bibliotek på månen
Ett digitalt bibliotek har redan skickats till månen för att bevara mänsklig kultur för framtiden. I år ska biblioteket utökas med mer information.
12 jan 2021 • 2 min

Hur kommer Trump att vilja minnas Trump?
Amerikanska ex-presidenter brukar inrätta ett bibliotek och museum där spåren av deras tid vid makten bevaras. Snart är det Donald Trumps tur.
8 jan 2021 • 3 min

De förser flyktingar med litteratur
En skåpbil ombyggd till bibliotek åker runt bland flyktingläger i Aten.
7 jan 2021 • 4 min

“Man bör dra ner på verksamhet”
Först rekommenderades stängning av alla bibliotek. Sedan – efter att de flesta stängt – ändrade myndigheterna sina råd. Betyder det att biblioteken nu kan öppna igen? "Inget jag kan uttala mig om", sa Anders Tegnell vid tisdagens pressträff där han samtidigt framhöll att så många som möjligt bör jobba hemifrån.
5 jan 2021 • 2 min

Rapport från två världar
Det ena skolbiblioteket var ett livlöst museum. Det andra var ett obemannat rum med böcker från 70-talet. Sedan ändrades nästan allt.
4 jan 2021 • 12 min
Krav: digitalisera nu
Dags att satsa på digitalisering av kulturarvet. Det skriver riksbibliotekarie Karin Grönvall och cheferna för fyra andra kulturarvsinstitutioner i en debattartikel i måndagens Dagens Nyheter.
3 jan 2021 • < 1 min
0 kommentarer