Vad är ett bibliotek?
6 feb 2020 • 2 min
Skiftet mellan tradition och framtid skapar otydlighet: inte hus med böcker – så vad? Frågans laddning syns inte från utsidan. På insidan pågår däremot en bitter strid, enligt pseudonymen Lars-Erik. "Den som vill värna böckerna och läsningen riskerar att förlora jobbat."

Någon vecka före jul publicerar Göteborgs-Posten en insändare med rubriken ”Vår tids rädsla för böcker”. Textens författare heter Lars-Erik och presenterar sig som en systembibliotekarie med nästan 35 år i yrket.
Han uttrycker en gryende oro över det allt svagare intresset för boken i samhället, inklusive på biblioteken, och refererar till statistik som visar att människor i Sverige och övriga länder i OECD läser allt mindre och att nästan hälften av de svenska skoleleverna tycker att läsning är slöseri med tid.
”Om inte ens bibliotekscheferna värnar om läsningens betydelse, hur ska då elever kunna göra det?”, frågar sig Lars-Erik.
Insändaren får mig att tänka på alla de gånger jag har fått höra att jag har en föråldrad och nostalgisk uppfattning om vad ett folkbibliotek är.
”Du kanske tror att det är ett hus med böcker?”
Jag får höra det lite då och då – och ändå har jag nog en rätt klar uppfattning om vart biblioteken strävar på 2020-talet.
Det sätt detta sägs och skrivs på avslöjar alltid att hus med böcker verkligen inte är något bra. Men, upplysningsvis:
Det är just så nästan alla bibliotek ser ut och därför uppfattas. Datorer, green screens, vr-utrustningar, 3d-skrivare – inget ändrar på det.
Glappet mellan självbilden och det människor faktiskt ser gynnar knappast verksamheter som framöver kommer att pressas allt hårdare av ekonomiska realiteter.
Om bibliotek inte är hus med böcker – vad är de då istället?
Att frågan ens måste ställas är ett tecken på ett pedagogiskt misslyckande som knappast underlättar när kommunpolitiker ska förmås att slå besparingsplaner ur hågen. Hur tala för sin sak och övertyga om sin relevans, när ens roll och betydelse är så oklar?
Inte minst handlar det om att förklara varför just hus med böcker är något icke önskvärt i en tid när läsningen viker och boken är hotad.
”Vem strider för boken när inte ens biblioteken verkar tycka att den är så viktig?”, skriver Lars-Erik.
Kort efter publiceringen får jag ett mejl från honom. Det visar sig att han egentligen heter något annat men har varit rädd för att uttrycka sig under sitt verkliga namn.
”Utifrån sett verkar det naturligtvis absurt att en bibliotekarie inte vågar uttala sig om böcker! Men så är det – tro mig”, skriver hen och fortsätter: ”Chefer och många andra bibliotekarier ser inte längre läsning och bildning som något självklart inom verksamheten.”
Jag ber om en närmare förklaring till valet att uppträda under pseudonym.
”Det är ett känsligt ämne och man vill ju gärna behålla jobbet”, svarar Lars-Erik.
Finns det alltså individer på biblioteken som så hett avskyr tanken på hus med böcker att det får dem att uppträda direkt fientligt mot kolleger som inte delar deras uppfattning?
Hör av er till mig och berätta – thord@biblioteksbladet.se.
Alla som önskar förblir anonyma.
Senaste nytt

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min

Regeringen uppmanas snabba på digitaliseringen av kulturarvet
KB efterlyser nya uppdrag i nästa års forskningsproposition. Och Svensk biblioteksförening lyfter hela bibliotekssektorns roll för att forskningen ska nå ut till allmänheten.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer