"Problemet ligger inte hos biblioteken"
25 sep 2019 • 3 min
"Det är inte rimligt att påstå att jag har utnämnt en ensam stackars ungmoderat till 'hotet mot biblioteken'." Det skriver skolbibliotekarien Jonas Aghed i en replik på Thord Erikssons ledare i senaste utgåvan av Biblioteksbladet.
Nej, det är inte rimligt att påstå, som Thord Eriksson gör i sitt förord i Biblioteksbladet 6/2019, att jag har utnämnt en ensam stackars ungmoderat till ”hotet mot biblioteken”. För det var ju jag som skickade ett mejl till Biblist med länken till ungmoderatens artikel. Kanske skulle en del på listan tycka den var intressant att läsa, jag lät ämnesrubriken bli ”Hotet mot biblioteken kommer från…”, klistrade in länken i textrutan och skrev ”För kännedom”. Det var allt. Min tanke var att rubriken skulle fånga folks intresse och när de öppnade mejlet skulle de mötas av länkadressen: timbro.se/osv. Det kändes roligt just då, även om biblioteken så klart står inför fler faror än bara Timbros manövrer. Ungmoderatens namn förekom ingenstans i mejlet. Mycket riktigt uppstod en diskussion kring artikeln, en diskussion som jag dock inte deltog i.
Bibliotekarier ska vara duktiga på källkritik, säger alla. Blir det inte konstigt då om redaktören för vår föreningstidskrift tycker det är ballt att förvanska källor?
Men med den justeringen gjord har Thord Eriksson rätt i resten, att jag tycker faran är enkelt identifierad. Hur han undgår att se den begriper jag inte, eller hans resonemang överhuvudtaget. Han raljerar över att folk blir upprörda över texter från Timbro, men SKL:s ekonomirapport är dyster läsning, liksom en framtid av få filialer, få skolbibliotek – och om flerbörjar fantisera ”som skribenten hos Timbro”. Då är det inte löjligt att bli upprörd längre. Men ur vad följer hans slutsats, att biblioteken bör förhålla sig till utvecklingen genom att ”fundera på hur de fortsätter vara relevanta på 2020-talet”, och att ”[d]et främsta hotet kommer inifrån, inte utifrån”?
Nej, Thord Eriksson, problemet ligger inte hos biblioteken, eller oss som arbetar på dem. Vi gör ett bra jobb, biblioteken är en av vårt lands mest lyckade och högst värderade kulturinstitutioner, och institutioner överhuvudtaget. Vi behöver inte tänka att vi måste bli bättre hela tiden, vi ska inte dissa oss själva, inte utöva något slags kollektiv masochism.
När folkbiblioteksfilialer läggs ned med hänvisning till besparingar, när Internationella biblioteket läggs ner till förfång för de som har minst att säga till om i samhället, när folkbibliotek privatiseras och deras mediebestånd anpassas efter en medelklasspubliks önskemål, när folkbibliotek som gör motstånd mot rasister straffas för det med hån från tidningars ledarsidor, när folkbibliotek blir uppsamlingsplatser för medborgare som lämnats därhän av samhället genom nedläggningar eller bantningar av andra samhällsinstitutioner, när kommunpolitiker vill bestämma över folkbiblioteks medieinköp och verksamhet, när friskolor struntar i att upprätta skolbibliotek och får fortsätta sin verksamhet ostraffat – allt detta och mer som undergräver våra förträffliga biblioteks existens, är exempel på en politikutövning som kommer utifrån och hela tiden har hemvist i en och samma del av det politiska spektrumet. Nämligen…?
Thord Eriksson svarar direkt:
Finns det utövare av något yrke som aldrig misslyckas med att behålla sin relevans? Att svaret på frågan är nej är för mig lika givet som att den som blir irrelevant är ett lättare byte för den som inte vill väl. (Nej, det betyder inte att varje nedläggning och åtstramning beror på att drabbade verksamheter är irrelevanta.)
Jonas Aghed tycks dock inte hålla med och gott så, man kan ha olika uppfattningar.
Upptakten till hans replik förbryllar mig däremot. Han tycks mena att en formulering ska begripas på ett särskilt sätt eftersom han har skrivit den skämtsamt. Resonemanget är lika oklart som hans påstående om att jag skulle ägna mig åt att förvanska källor.
Thord Eriksson
Chefredaktör, Biblioteksbladet
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer