Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
25 sep 2019 • 3 min
"Det är inte rimligt att påstå att jag har utnämnt en ensam stackars ungmoderat till 'hotet mot biblioteken'." Det skriver skolbibliotekarien Jonas Aghed i en replik på Thord Erikssons ledare i senaste utgåvan av Biblioteksbladet.
Nej, det är inte rimligt att påstå, som Thord Eriksson gör i sitt förord i Biblioteksbladet 6/2019, att jag har utnämnt en ensam stackars ungmoderat till ”hotet mot biblioteken”. För det var ju jag som skickade ett mejl till Biblist med länken till ungmoderatens artikel. Kanske skulle en del på listan tycka den var intressant att läsa, jag lät ämnesrubriken bli ”Hotet mot biblioteken kommer från…”, klistrade in länken i textrutan och skrev ”För kännedom”. Det var allt. Min tanke var att rubriken skulle fånga folks intresse och när de öppnade mejlet skulle de mötas av länkadressen: timbro.se/osv. Det kändes roligt just då, även om biblioteken så klart står inför fler faror än bara Timbros manövrer. Ungmoderatens namn förekom ingenstans i mejlet. Mycket riktigt uppstod en diskussion kring artikeln, en diskussion som jag dock inte deltog i.
Bibliotekarier ska vara duktiga på källkritik, säger alla. Blir det inte konstigt då om redaktören för vår föreningstidskrift tycker det är ballt att förvanska källor?
Men med den justeringen gjord har Thord Eriksson rätt i resten, att jag tycker faran är enkelt identifierad. Hur han undgår att se den begriper jag inte, eller hans resonemang överhuvudtaget. Han raljerar över att folk blir upprörda över texter från Timbro, men SKL:s ekonomirapport är dyster läsning, liksom en framtid av få filialer, få skolbibliotek – och om flerbörjar fantisera ”som skribenten hos Timbro”. Då är det inte löjligt att bli upprörd längre. Men ur vad följer hans slutsats, att biblioteken bör förhålla sig till utvecklingen genom att ”fundera på hur de fortsätter vara relevanta på 2020-talet”, och att ”[d]et främsta hotet kommer inifrån, inte utifrån”?
Nej, Thord Eriksson, problemet ligger inte hos biblioteken, eller oss som arbetar på dem. Vi gör ett bra jobb, biblioteken är en av vårt lands mest lyckade och högst värderade kulturinstitutioner, och institutioner överhuvudtaget. Vi behöver inte tänka att vi måste bli bättre hela tiden, vi ska inte dissa oss själva, inte utöva något slags kollektiv masochism.
När folkbiblioteksfilialer läggs ned med hänvisning till besparingar, när Internationella biblioteket läggs ner till förfång för de som har minst att säga till om i samhället, när folkbibliotek privatiseras och deras mediebestånd anpassas efter en medelklasspubliks önskemål, när folkbibliotek som gör motstånd mot rasister straffas för det med hån från tidningars ledarsidor, när folkbibliotek blir uppsamlingsplatser för medborgare som lämnats därhän av samhället genom nedläggningar eller bantningar av andra samhällsinstitutioner, när kommunpolitiker vill bestämma över folkbiblioteks medieinköp och verksamhet, när friskolor struntar i att upprätta skolbibliotek och får fortsätta sin verksamhet ostraffat – allt detta och mer som undergräver våra förträffliga biblioteks existens, är exempel på en politikutövning som kommer utifrån och hela tiden har hemvist i en och samma del av det politiska spektrumet. Nämligen…?
Thord Eriksson svarar direkt:
Finns det utövare av något yrke som aldrig misslyckas med att behålla sin relevans? Att svaret på frågan är nej är för mig lika givet som att den som blir irrelevant är ett lättare byte för den som inte vill väl. (Nej, det betyder inte att varje nedläggning och åtstramning beror på att drabbade verksamheter är irrelevanta.)
Jonas Aghed tycks dock inte hålla med och gott så, man kan ha olika uppfattningar.
Upptakten till hans replik förbryllar mig däremot. Han tycks mena att en formulering ska begripas på ett särskilt sätt eftersom han har skrivit den skämtsamt. Resonemanget är lika oklart som hans påstående om att jag skulle ägna mig åt att förvanska källor.
Thord Eriksson
Chefredaktör, Biblioteksbladet
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer