Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
27 sep 2017 • 2 min
Bokmässa i Göteborg och uppemot hundra tusen personer kommer som vanligt att trampa runt bland montrarna och grovt räknat gå att dela upp i två kategorier: De som det tittas på, och vi andra som tittar.
Evenemangets betydelse är en påminnelse om att Sverige är ett land med en så liten offentlighet att alla berörda förväntar sig att mässan ska kännas som … tja, ett Almedalen fast med mer kultur och fulare arkitektur.
Både Bokmässan och Almedalen har utvecklats till institutionaliserade arenor, närmast att betrakta som utskott från något slags myndighet för offentligt samtal.
Värdet av evenemangen förväntas bestå i att de för människor samman, bidrar till dialog. När en tidning med rötter i den mest extrema ytterkantshögern är på plats, påstås det till och med att det bjuds tillfälle att ta debatten.
Men, handen på hjärtat, vem tar egentligen debatten på Bokmässan? Vem pratar in i mörkret om rasideologi med Nya Tider, när så få annars ens ids ta upp Sveriges stängda gränser och inskränkta rätt att söka asyl med Stefan Löfven?
På Svenska Mässans golv i slutet av vecka 39 är ytterst få inställda på att säga eller göra något som är verkligt obekvämt. De flesta av oss åker dit för att ha trevligt.
Det är naturligtvis inget fel med den ambitionen, men diskrepansen mellan mässans anspråk och rykte och dess verkliga utfall, får mig ändå att skriva den här texten.
Mässans ledning tar nog lätt på invändningarna så länge det etablerade konceptet är en sådan helgjuten framgångsfaktor. År 2016 omsatte arrangören Bok & Bibliotek i Norden AB – som även ligger bakom bland annat Mediedagarna i Göteborg, MEG, som i år äger rum i anslutning till mässan – totalt 75 miljoner kronor och hade en nätt rörelsemarginal på nästan 15 procent.
Siffrorna sätter föreställningen om att det inte går att tjäna pengar på kultur på skam.
De visar också att det borde finnas utrymme att ge Bokmässan den konkurrens som behövs för att göra dess position mer rimlig.
Förutsättningarna för fortlevnad borde alltså vara hyggliga för de nya arrangemang som i år äger rum som reaktion på Nya Tiders närvaro.
Nykomlingarna välkomnas till och med av Bokmässans vd Maria Källsson.
Om hon gör det av självinsikt eller artighet vet jag inte, men jag är övertygad om att mässans brutna dominans kommer att visa sig vara en god nyhet för oss alla.
Så vi ses i Göteborg.
Trots allt.
Bibliotekssektorns lobbyister kämpar om verklighetsbeskrivningen. "När folkbiblioteket beskrivs som laglöst land måste man ingripa."
11 aug 2022 • 5 min
Den som informerar om sexuell och reproduktiv hälsa kan bryta mot lagen i delstater som infört förbud mot abort. Det befarar USA:s biblioteksförening ALA som fördömer allt begränsande av information.
10 aug 2022 • < 1 min
Vid valet 2018 plockades regnbågsflaggor ner på flera bibliotek som fungerade som vallokaler. En kränkning som kan få hbtq+personer att känna otrygghet i ett rum som inte längre är välkomnande, skriver styrgruppen för Svensk biblioteksförenings expertnätverk för arbete med hbtq+.
9 aug 2022 • 3 min
För att frigöra tid och resurser införs intelligenta mediehanteringssystem på folk- och universitetsbibliotek. Det beskrivs som en vattendelare. ”Det är viktigt att vi lär oss hur vi kan arbeta med denna teknik", säger Lovisa Liljegren, bibliotekarie som skrivit en mastersuppsats om systemet.
8 aug 2022 • 4 min
Det ska vara enklare för besökare att hitta information kring känsliga ämnen på Malmö stadsbibliotek. Inspirationen kommer från andra sidan Atlanten, förklarar Andrea Hofmann på Malmö stad.
5 aug 2022 • 2 min
Ifla och Unesco har presenterat en uppdatering av sitt folkbiblioteksmanifest. Forskaren Ola Pilerot är positiv – men samtidigt kritisk mot otydlighet och att bibliotek framställs i linje med samhällets ”marknadifiering”.
3 aug 2022 • 2 min
Det som lyfts fram som lösningen på spridningen av desinformation – källkritik – riskerar att användas i motsatt syfte av dem som vill sprida falska uppgifter. Forskarna Olof Sundin och Jutta Haider synar komplexiteten i sin nya bok.
2 aug 2022 • 5 min
Fyra svenska röster från bibliotekens världskongress Ifla Wlic som under veckan ägt rum i Dublin, Irland.
29 jul 2022 • 4 min
Efter några turbulenta månader av vittnesmål om den giftiga kulturen i Iflas ledning bad organisationens ordförande Barbara Lison om ursäkt när bibliotekens världskongress avslutades i Dublin på torsdagen. Men de som väntat sig grundliga förklaringar och en konstruktiv plan för vägen framåt fick inte mycket med sig från Irland.
29 jul 2022 • 2 min
Med bara dagar kvar till Iflas WLIC-konferens i Dublin ser Annelie Janred från Göteborg fram emot att träffa internationella kollegor igen.
21 jul 2022 • 2 min
Äntligen semestertid och tid att ta igen sig. Här får du tips om några av vårens bästa reportage i Biblioteksbladet. Trevlig sommar!
14 jul 2022 • 2 min
De missförhållanden som har uppdagats inom Iflas kansli och ledning har lett till att medlemmar kräver en oberoende utredning. Den europeiska sektionen har undertecknat skrivelsen, liksom Svensk biblioteksförening.
12 jul 2022 • 2 min
0 kommentarer