Vi ses i Göteborg – trots allt
27 sep 2017 • 2 min
Bokmässa i Göteborg och uppemot hundra tusen personer kommer som vanligt att trampa runt bland montrarna och grovt räknat gå att dela upp i två kategorier: De som det tittas på, och vi andra som tittar.

Evenemangets betydelse är en påminnelse om att Sverige är ett land med en så liten offentlighet att alla berörda förväntar sig att mässan ska kännas som … tja, ett Almedalen fast med mer kultur och fulare arkitektur.
Både Bokmässan och Almedalen har utvecklats till institutionaliserade arenor, närmast att betrakta som utskott från något slags myndighet för offentligt samtal.
Värdet av evenemangen förväntas bestå i att de för människor samman, bidrar till dialog. När en tidning med rötter i den mest extrema ytterkantshögern är på plats, påstås det till och med att det bjuds tillfälle att ta debatten.
Men, handen på hjärtat, vem tar egentligen debatten på Bokmässan? Vem pratar in i mörkret om rasideologi med Nya Tider, när så få annars ens ids ta upp Sveriges stängda gränser och inskränkta rätt att söka asyl med Stefan Löfven?
På Svenska Mässans golv i slutet av vecka 39 är ytterst få inställda på att säga eller göra något som är verkligt obekvämt. De flesta av oss åker dit för att ha trevligt.
Det är naturligtvis inget fel med den ambitionen, men diskrepansen mellan mässans anspråk och rykte och dess verkliga utfall, får mig ändå att skriva den här texten.
Mässans ledning tar nog lätt på invändningarna så länge det etablerade konceptet är en sådan helgjuten framgångsfaktor. År 2016 omsatte arrangören Bok & Bibliotek i Norden AB – som även ligger bakom bland annat Mediedagarna i Göteborg, MEG, som i år äger rum i anslutning till mässan – totalt 75 miljoner kronor och hade en nätt rörelsemarginal på nästan 15 procent.
Siffrorna sätter föreställningen om att det inte går att tjäna pengar på kultur på skam.
De visar också att det borde finnas utrymme att ge Bokmässan den konkurrens som behövs för att göra dess position mer rimlig.
Förutsättningarna för fortlevnad borde alltså vara hyggliga för de nya arrangemang som i år äger rum som reaktion på Nya Tiders närvaro.
Nykomlingarna välkomnas till och med av Bokmässans vd Maria Källsson.
Om hon gör det av självinsikt eller artighet vet jag inte, men jag är övertygad om att mässans brutna dominans kommer att visa sig vara en god nyhet för oss alla.
Så vi ses i Göteborg.
Trots allt.
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer