Minns du biblioteksåret 2022?
28 dec 2022 • 4 min
Under 2022 har vi rapporterat om krig, politik, stök, Ifla och mycket, mycket mer. Här är en tillbakablick över biblioteksåret som gått.
Ett urval av händelser i biblioteksvärlden 2022.
Januari
Ingen proposition om skolbibliotek
Förra skolministern Lina Axelsson Khilblom (S) bekräftade att den socialdemokratiska regeringen inte skulle lägga fram någon proposition om bemannade skolbibliotek före valet.
Februari
Kriget bryter ut i Ukraina
Ryssland invaderar Ukraina och Yaroslava Soshynska, vd för landets biblioteksförening, berättar om flyglarm och ryska tanks utanför Kiev. ”Om vi överlever kommer vi att svara.”
Mars
Lyckades minska stöket på biblioteket
I Söderhamn fungerade biblioteket, som ligger granne med Systembolaget, tidvis som värmestuga för missbrukare. Men personalen har med hjälp av kommunledningen lyckats vända den negativa utvecklingen.
April
Allvarliga anklagelser mot Iflas generalsekreterare – ”Jag är skakad”
Iflas generalsekreterare Gerard Leitner befrias från sina arbetsuppgifter efter anklagelser om trakasserier av personalen.
Maj
Bör alla barn ha eget bibliotekskort?
Region Örebro utredde frågan om alla barn bör ha eget bibliotekskort och det rådde ingen tvivel om svaret.
Juni
Kulturrådet presenterade läsfrämjandelyftet
Intresset var stort när regeringens nya läsfrämjandelyft presenterades.
Juli
Diskussion om medborgarforskning i Almedalen
Delar av biblioteksvärlden möttes i Almedalen och diskuterade bland annat vilken roll biblioteken kan spela för medborgarforskning. ”Ett sätt att komma bort från fake news”, sade riksbibliotekarie Karin Grönvall”.
Augusti
De vill påverka samtalet om källkritik
Jutta Haider och Olof Sundin berättar om arbetet med den senaste boken om källkritik. Och om hur källkritik riskerar att användas i motsatt syfte av personer som vill sprida falska uppgifter.
September
Wingårdh sågar svenska bibliotek
Arkitekturen på svenska bibliotek är präglad av trygg konsensus och brist på visioner. De slog arkitekten Gert Wingårdh fast på Chalmers årliga bibliotekskonferens.
Oktober
SD-ledamot: Stoppa sagostund med dragartister på biblioteket
Drag story hour blev en följetång i flera kommuner i södra Sverige, när hot riktades mot bibliotekspersonal och lokala SD-politiker ville stoppa sagostunder som planerades på bibliotek. Det började i Olofström och Kalmar.
November
Skolbibliotekarien som gör skillnad i Hammarkullen
I skoldebatten nämns hela tiden Hammarkullsskolan i Göteborg som exempel på att det faktiskt går att höja studieresultaten. En nyckel till framgången har varit att anställa en utbildad skolbibliotekarie. Jonna Bruce berättar som sitt jobb i miljonprogramsområdet i nordöstra Göteborg.
December
Efter turbulensen: Väljer att lämna Ifla
Stadsbibliotekarie Daniel Forsman meddelar att Stockholms stadsbibliotek väljer att lämna Ifla efter årets turbulens. ”Hoppas att ställningstagandet bidrar till att förstärka allvaret i situationen.”
Senaste nytt
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
0 kommentarer