Minns du biblioteksåret 2022?
28 dec 2022 • 4 min
Under 2022 har vi rapporterat om krig, politik, stök, Ifla och mycket, mycket mer. Här är en tillbakablick över biblioteksåret som gått.

Ett urval av händelser i biblioteksvärlden 2022.

Januari
Ingen proposition om skolbibliotek
Förra skolministern Lina Axelsson Khilblom (S) bekräftade att den socialdemokratiska regeringen inte skulle lägga fram någon proposition om bemannade skolbibliotek före valet.

Februari
Kriget bryter ut i Ukraina
Ryssland invaderar Ukraina och Yaroslava Soshynska, vd för landets biblioteksförening, berättar om flyglarm och ryska tanks utanför Kiev. ”Om vi överlever kommer vi att svara.”

Mars
Lyckades minska stöket på biblioteket
I Söderhamn fungerade biblioteket, som ligger granne med Systembolaget, tidvis som värmestuga för missbrukare. Men personalen har med hjälp av kommunledningen lyckats vända den negativa utvecklingen.

April
Allvarliga anklagelser mot Iflas generalsekreterare – ”Jag är skakad”
Iflas generalsekreterare Gerard Leitner befrias från sina arbetsuppgifter efter anklagelser om trakasserier av personalen.

Maj
Bör alla barn ha eget bibliotekskort?
Region Örebro utredde frågan om alla barn bör ha eget bibliotekskort och det rådde ingen tvivel om svaret.

Juni
Kulturrådet presenterade läsfrämjandelyftet
Intresset var stort när regeringens nya läsfrämjandelyft presenterades.

riksbibliotekarie Karin Grönvall och
Martin Bergman, utredare vid Vetenskap & allmänhet.
Juli
Diskussion om medborgarforskning i Almedalen
Delar av biblioteksvärlden möttes i Almedalen och diskuterade bland annat vilken roll biblioteken kan spela för medborgarforskning. ”Ett sätt att komma bort från fake news”, sade riksbibliotekarie Karin Grönvall”.

Augusti
De vill påverka samtalet om källkritik
Jutta Haider och Olof Sundin berättar om arbetet med den senaste boken om källkritik. Och om hur källkritik riskerar att användas i motsatt syfte av personer som vill sprida falska uppgifter.

September
Wingårdh sågar svenska bibliotek
Arkitekturen på svenska bibliotek är präglad av trygg konsensus och brist på visioner. De slog arkitekten Gert Wingårdh fast på Chalmers årliga bibliotekskonferens.

Oktober
SD-ledamot: Stoppa sagostund med dragartister på biblioteket
Drag story hour blev en följetång i flera kommuner i södra Sverige, när hot riktades mot bibliotekspersonal och lokala SD-politiker ville stoppa sagostunder som planerades på bibliotek. Det började i Olofström och Kalmar.

November
Skolbibliotekarien som gör skillnad i Hammarkullen
I skoldebatten nämns hela tiden Hammarkullsskolan i Göteborg som exempel på att det faktiskt går att höja studieresultaten. En nyckel till framgången har varit att anställa en utbildad skolbibliotekarie. Jonna Bruce berättar som sitt jobb i miljonprogramsområdet i nordöstra Göteborg.

December
Efter turbulensen: Väljer att lämna Ifla
Stadsbibliotekarie Daniel Forsman meddelar att Stockholms stadsbibliotek väljer att lämna Ifla efter årets turbulens. ”Hoppas att ställningstagandet bidrar till att förstärka allvaret i situationen.”
Senaste nytt

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer