Stort intresse för stärkt läsfrämjande

17 jun 2022 • 2 min

Många deltog när Kulturrådet presenterade Läsfrämjandelyftet. ”Det ska bidra till långsiktig hållbarhet i tillgången till läsutvecklingsmöjligheter”, förklarade projektledaren Ann Catrine Eriksson.

Ann Catrine Eriksson, Kulturrådet.

Ett par hundra personer följde på fredagsförmiddagen Kulturrådets webbinarium om regeringsuppdraget Läsfrämjandelyftet.

Syftet med den treåriga projektet är att stärka landets biblioteksmedarbetare i deras profession och i rollen som läsfrämjare samt att stärka folkbibliotekens strategiska arbete med läsfrämjande.

Ann Catrine Eriksson, projektledare tillsammans med Annika Hermele, underströk att satsningen verkligen vänder sig till alla runt 5 600 människor som jobbar på Sveriges folkbibliotek, inte bara till bibliotekarierna.

– Alla har olika erfarenheter att dela med sig av på arbetsplatsen i ett kollegialt lärande.

Delvis förläggs satsningen till Digiteket, Kungliga bibliotekets plattform för kompetensutveckling. Där kommer det bland annat att finnas läromaterial samt stöd för att skapa sitt eget material.

Annika Hermele, Kulturrådet.

Det kommer att vara möjligt för bibliotek att söka ekonomiskt stöd för att delta.

Under webbinariet frågade en deltagare om eventuella planer på att låta Läsfrämjandelyftet ”gifta sig” med Skolverkets satsning Läslyftet, där syftet är att stärka lärarnas kompetens i språk-, läs- och skrivdidaktik.

– Det är inget giftermål planerat, förklarade Annika Hermele.

–  Det vi kan säga är att vi vill gifta ihop lärdomar från Läslyftet och Digitalt först för att Läsfrämjandelyftet ska bli så bra som möjligt.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min