Sällsynt att böcker från Legimus sprids illegalt
27 maj 2025 • 3 min
Är det vanligt att illegalt fildelade böcker har sitt ursprung i Legimus? Inte alls vanligt, visar en undersökning från MTM. Men Läromedelsförfattarna är kritiska.

Jannica Hedlund slår fast att Legimus inte står för den stora illegala spridningen av kurslitteratur, men Per Kornhall är kritisk till hur studien har genomförts.
MTM:s talbokstjänst Legimus har fått mycket kritik, inte minst från Läromedelsföretagen och från Läromedelsförfattarna. Kritiken har bland annat handlat om att det är för lätt för studenter att få tillgång till Legimus. Läromedelsföretagens ordförande Stefan Persson har tidigare sagt till Biblioteksbladet att han menar att ökningen av Legimus är otyglad och att uppladdningarna via talbokstjänsten har ungefär samma värde som förlagens totala försäljning av kurslitteratur.
Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, har gett Rättighetsalliansen i uppdrag att undersöka den illegala spridningen av litteratur.
– Den här undersökningen är ett urval, ett stickprov. Vi har valt ut de 200 populäraste böckerna och Rättighetsalliansen har valt ut de tio tjänster där de bedömer att risken för fildelning av böcker är som störst. Metodiken har utformats för att den ska ha så stor chans som möjligt att hitta material, säger Jannica Hedlund som är enhetschef för Omvärld och samverkan på MTM.
57 av de undersökta titlarna i kategorin kurslitteratur har anträffats på de aktuella tjänsterna och i kategorin allmänlitteratur handlar det om 36 titlar.
Endast en av titlarna har spridits från Legimus och den har bara funnits på en tjänst.
De andra böckerna har hittats på Internet Archive och andra legala plattformar.
Övriga titlar är ”hemmaskannade” eller har inte gått att spåra. I rapporten slås dock fast att de inte kommer från Legimus.
MTM: ”Det har saknats fakta”
Jannica Hedlund konstaterar att den viktigaste anledningen till att MTM har beställt undersökningen är att det har saknats objektiva fakta kring kritiken från förlagsbranschen, som har gått ut på att Legimus är en stor källa till piratkopiering av litteratur.
– Vi ville ta fram fakta för att kunna få en bättre bild och kunna basera våra beslut och åtgärder på dessa fakta, förklarar Jannica Hedlund och fortsätter:
– All olaglig spridning av Legimus, oavsett hur liten den är, är helt oacceptabel och det är också därför vi har stärkt säkerheten och infört kryptering av nedladdad kurslitteratur, för att motverka sådan spridning.
Jannica Hedlund är väl medveten om att det förekommer mycket piratkopiering men poängterar att de aktuella titlarna i de allra flesta fall inte kommer från Legimus.
Läromedelsförfattarna vill se undersökning bland studenterna
Läromedelsförfattarna är dock kritiska till hur studien har genomförts.
– Jag vet inte riktigt vad undersökningen ska säga eller vad man ska dra för slutsatser. Det stora problemet med MTM tidigare var att man delade licenser som sedan har missbrukats. Tidigare har man också delat med sig av pdf-kopior av filerna. Men det är ingen som har trott att de filerna har delats på stora fildelningssajter. Det är ju det enda Rättighetsalliansen har tittat på, säger Per Kornhall, ordförande i Läromedelsförfattarna.
Om det finns spridning av Legimus så handlar det, precis som en dansk undersökning visar, att sådan spridning sker i små Facebook-grupper eller Whatsapp-grupper och liknande, där studenter delar med sina kursare, menar Per Kornhall.
– Om jag hade fått skräddarsy en undersökning, då hade jag velat se en undersökning bland studenter, om hur och när man har använt Legimus, förklarar Per Kornhall.
När det gäller delning av filer i den här typen av skyddade grupper, finns det ingen metodik som MTM kan använda sig av för att komma åt och söka svar och fakta. Det är så Jannica Hedlund uttrycker det.
– Men naturligtvis vore det intressant att undersöka. Det finns ingen fakta om omfattningen av fildelning av böcker från Legimus i slutna grupper och eftersom källan till fildelning är öppna kanaler i så stor utsträckning, andra källor än Legimus, finns det inget som tyder på att det skulle vara annorlunda i slutna grupper, menar Jannica Hedlund som understryker att MTM tar frågan på stort allvar.
2 kommentarer
Vad tycker du?
Senaste nytt

Replik: Vi behöver mer samarbete – inte mer polarisering
Anya Feltreuter om reaktionerna på hennes debattartikel om delade tjänster på skolbibliotek: "Sättet diskussionen förs på skapar en polarisering som jag befarar försvårar samarbetet."
28 maj 2025 • 4 min

Tandlös lag gynnar inte barn med svårt att läsa
I sommar träder lagen om bemannade skolbibliotek i kraft, som enligt politikerna ska lösa problemet med lägre läsförmåga bland elever. Lagen är för luddig för att få verklig betydelse, skriver blivande bibliotekarien Kristoffer Thim Östberg.
28 maj 2025 • 2 min

Dramatik, kärlek och lust på årets bokmässa
Bokmässans stora teman presenterades på tisdagsmorgonen. Biblioteksspåret inriktas bland annat på skolbibliotek, förbjudna böcker och biblioteket som fristad när samhällets resurser skärs ner.
27 maj 2025 • 2 min

Skapa trygghet bibliotekets främsta uppgift
Att hjälpa studenter och personal att må bra är viktigast, resonerar ledningen för biblioteket på Kyivs polytekniska institut. Ett bokmagasin har gjorts om till Ukrainas första ”smarta skyddsrum” – som har blivit lärosätets sociala mötesplats.
26 maj 2025 • 3 min

Replik: Ny lag kräver nya ambitioner – inte gamla kompromisser
Kanske glömmer Anya Feltreuter bort elevernas rätt till bibliotek med utbildad personal, skriver Magdalena Ivarsson. ”Men vi kommer inte att glömma vad som står på spel.”
26 maj 2025 • 3 min

Skolorna måste förstå bibliotekariers värde
Demokratin är hotad, barn och unga värvas till våldsdåd, hat och politisk påverkan via sociala medier. Nu behövs verkligen skolbibliotekariens kompetens, skriver Viktoria Reuterskiöld.
23 maj 2025 • 2 min

Vill införa legitimation – "Det handlar om att skydda ett yrke"
Det behövs en yrkeslegitimation för bibliotekarier, anser Britt-Inger Rönnqvist. ”En legitimation säkerställer att det är rätt person på rätt arbetsplats.”
23 maj 2025 • 2 min

Ge inte bort kompetensen gratis
I höst när landets skolbibliotek ska bemannas kommer utbildade bibliotekarier att förväntas dela med sig av sin kunskap. Gör det inte, uppmanar Magdalena Ivarsson.
22 maj 2025 • 3 min

Sluta raljera – bidra till lösningar i stället!
En utannonserad tjänst som 50 procent skolbibliotekarie och 50 procent vaktmästare har väckt reaktioner. Spännande kombination, anser i stället Anya Feltreuter.
22 maj 2025 • 2 min

Uppskattade möten på Biblioteksdagarna
Allvarliga samtal om läget i världen, men också uppmuntran och viktiga möten med kollegor. Så här säger några deltagare om första dagen i Borås.
21 maj 2025 • 3 min

Sena leveranser stör verksamheten
Elin Streiffert, bibliotekarie i Östhammars kommun, är uppgiven. Lång väntan på böcker från Adlibris har de senaste månaderna orsakat stora problem.
20 maj 2025 • 2 min
Adlibris svarar: Buggar i logistiksystemet
Buggar i ett nytt logistiksystem är orsaken till alla försenade leveranser, förklarar Adlibris. Genom ett ramavtal är företaget förstahandsval när kommunerna köper in böcker till biblioteket och skolor.
20 maj 2025 • 2 min
Han kanske ska börja med att beställa en sån utredning då, snarare än att komma med tvärsäkra påståenden om hur det ligger till med spridningen bland studenter.
Att det inte är någon ”som har trott att de filerna har delats på stora fildelningssajter” är ju inte sant. Det är exakt en av de saker som har påståtts i debatten. Men Legimus har i sig pekats ut som ett större problem än både piratkopiering och andrahandsmarknaden, vilket är otroligt konstigt.
Mer läromedel borde vara fritt tillgängligt, inte mindre. Vår uppgift bör vara att lösa det finansiellt, med eller utan vinstdrivande läromedelsföretag.