Sluta göra skillnad på barn!
25 maj 2022 • 2 min
När det gäller digitala litteraturtjänster måste bibliotekarien göra skillnad på barn beroende på vilket språk de vill läsa på. Det känns inte alls bra, skriver Peter Axelsson, chef för Regionbibliotek Stockholm.

”Vi behöver många samtal om möjliga lösningar för samordning kring digitala boksamlingar på folkbibliotek.” Så avslutar Maciej Liguzinski och Birgitta Wallin sin debattartikel ”Fler samtal behövs om e-böcker på bibliotek” i BBL och jag kan bara instämma.
Hur ser det ut idag för barn? Det finns flera digitala tjänster som har barn som målgrupp, till exempel Världens bibliotek, Bläddra, Bibblix, Polarbibblo, Biblio och Barnens bibliotek. Några av dem har på ett utmärkt sätt tillgängliggjort litteratur som annars inte hade funnits digitalt.
Det här innebär dock att när det kommer en grupp barn till biblioteket så måste bibliotekarien, när det gäller de digitala tjänster där det går att läsa litteratur, göra skillnad på barn och barn beroende på vilket språk de vill läsa på. Det känns inte alls bra.

Alla barn borde såklart erbjudas en gemensam biblioteksapp där alla känner sig välkomna. Det finns mycket erfarenhet som byggts upp i de olika tjänsterna och det är viktigt att den tas tillvara. Kanske kan en av nuvarande tjänster utgöra grunden för ett fortsatt arbete? Barnens användarbeteende är mycket troligt detsamma oberoende av språk. Appen ska vara en trygg, bibliotekskurerad app som utvecklas tillsammans med barn och som riktar sig till alla oberoende av vilket språk de vill läsa sin litteratur på.
Genom en sådan satsning kan den som börjar upptäcka läsning själv välja om hen i den digitala biblioteksappen vill läsa på svenska eller familjens språk, eller kanske upptäcka litteratur som kompisar med andra modersmål läser eller helt enkelt lära sig nya språk. Många barn tycker om att hitta sin favoritbok på ett annat språk och de upptäcktsresorna möjliggörs via en gemensam app.
Det här ställer krav. Det är enklare att utveckla särlösningar, men vi kan inte fortsätta den vägen. Det finns en rad saker att lösa kring metadata, teknik, kopplingar till lokala system, innehållsansvar och så vidare och det måste såklart diskuteras vidare.
Biblioteksstrategin avslutar med att det ska vara låga trösklar in till biblioteken. Låt oss ha det som gemensam utgångspunkt och fortsättningsvis kombinera samtal med handling. Vi har en del trösklar som behöver slipas ned.
Peter Axelsson
Chef, Regionbibliotek Stockholm
Senaste nytt

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer