Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
6 maj 2022 • 2 min
Det näst sista samtalet handlar om e-böcker. Om ton och innehåll ger en fingervisning om framtiden så borde en lösning vara nära.
Vägval var temat för årets Biblioteksdagar.
I slutet av juni 2012 publicerade Dagens Nyheter en helsidesannons med en bild på en bister silverhårig herre i kostym, skjorta och slips. ”Säg hej till din nya bibliotekarie”, löd rubriken och av texten förstod läsaren att denne bibliotekarie gillade pengar mer än böcker och ägde ett stort förlag.
”Är det så vi vill ha det? Vad säger våra ansvariga politiker?”, undrade Svensk biblioteksförening som stod bakom annonsen.
Tio år senare återstår det fortfarande att lösa upp knutarna kring e-boken, men nivån är värdigare nu – annonsen 2012 var inte precis föreningens stoltaste ögonblick – vilket märks under Biblioteksdagarnas näst sista programpunkt som har rubriken Teknik – hinner vi med.
Om samtalet på Lilla Cirkus scen ger en fingervisning om framtiden, så borde frågan om e-böcker snart vara löst.
– Vi har inte agerat utan väntat på att andra ska agera, säger Anders Söderbäck, chef för digitala biblioteket och medier vid Stockholms stadsbibliotek.
Han tillägger att den stående standardlösningen på biblioteksrelaterade strukturproblem – att Kungliga biblioteket får i uppdrag att lösa saken – aldrig har framstått som trovärdigt när det gäller e-böcker.
– Det är väldigt enkelt att peka på KB hela tiden, men jag tycker att KB ska peka tillbaka och säga att det där är ert ansvar, det där ska ni fixa.
Svenska förläggareföreningens vd Mikaela Zabrodsky framhåller att det inte är möjligt att låta bibliotekens hantering av e-böcker konkurrera med den kommersiella marknaden – alltså den argumentation som för tio år sedan tillskrevs kapitaliststereotypen i DN-annonsen.
Hon öppnar för att biblioteken i stället kan vara en e-boksarena för äldre utgivning.
– Med all kunskap som bibliotekarierna har så skulle de kunna lyfta litteratur som inte är i nyhetsropet just nu.
Inga protester hörs från Sveriges författarförbunds ordförande Grethe Rotböll och Anders Söderbäck – Söderbäck verkar till och med se detta som ett rimligt perspektiv.
– Det är dags att göra vägval – och det verkar som att det är samtalets vägval, summerar Karin Linder, Svensk biblioteksförenings generalsekreterare som modererar samtalet.
Det låter som en klokare strategi än den som mejslades fram för tio år sedan.
Biblioteksbladet artikel om föreningens DN-annons kommenterades träffande av vinjetten ”Sten”:
”Att förolämpa förhandlingspartnern är sällan en god förhandlingsmanöver.”
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min
0 kommentarer