Din nya bibliotekarie: En kapitalist?
28 jun 2012 • 2 min
Biblioteken tar strid för e-boken. Nu intensifierar Svensk Biblioteksförening sina ansträngningar för att hitta en hållbar modell för bibliotekens utlåning...
Biblioteken tar strid för e-boken. Nu intensifierar Svensk Biblioteksförening sina ansträngningar för att hitta en hållbar modell för bibliotekens utlåning av e-böcker.
Idag, i samband med publiceringen av en helsidesannons i DN, går startskottet för en kampanj för att biblioteken även fortsättningsvis ska vara fria och oberoende när det gäller att köpa in och låna ut vilka titlar de vill. När kommersiella aktörer ensidigt kan begränsa bibliotekens tillgång till e-böcker via t ex karenser begränsas också bibliotekens möjligheter att fullgöra sitt uppdrag för demokrati och informationsfrihet.
Den aktuella helsidesannonsen har rubriken ”Säg hej till din nya bibliotekarie” och avbildar en äldre välklädd herre med högdragen uppsyn, klädd i kostym (med väst), röd slips, matchande näsduk i bröstfickan och klackringen som gjuten på ringfingret. Texten berättar om bibliotekens och förlagens olika syn när det gäller e-böcker på bibliotek och hur det påverkar bibliotekens möjligheter att fullgöra sitt uppdrag som informations- och kunskapsspridare, som läsfrämjare och som värnare av allas rätt till fri tillgång till kultur och kunskap och det i olika publiceringsformer och format, även digitala.
Med udden riktad mot storförlagen, dvs Bonniers och Norstedts men även mot ansvariga politiker, avslutas annonstexten i Bonnierägda Dagens Nyheter som följer:
”Din nya bibliotekarie gillar pengar mer än böcker och äger ett stort förlag. Är det så vi vill ha det? Vad säger våra ansvariga politiker?”
Annonsen publiceras även i kommande Almedalsnummer av tidningen Fokus och följs upp av ett seminarium torsdag den 5 juli, som Svensk Biblioteksförening har i samarbete med DIK under Almedalsveckan. Medverkar gör Madeleine Sjöstedt, ordförande i SKL:s kulturberedning, Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie, Jakob Kihlberg, sekreterare Litteraturutredningen och Niclas Lindberg, generalsekreterare Svensk Biblioteksförening. Birgitta Rydell, förbundsdirektör på DIK är moderator.
Huruvida detta kommer att få förläggarna på bättre tankar, dvs hur man på ett bra och för alla parter attraktivt sätt kan fortsätta att använda biblioteken som skyltfönster och marknadsföringskanal för e-böcker, återstår att se. Konkreta initiativ från politiken för att undanröja hinder för bibliotekens e-boksutlåning, är även det något man hoppas på i den spännande fortsättningen som följer.
1 kommentarer
Senaste nytt
Biblioteken på svältkur – vem bryr sig?
Varannan svensk besöker aldrig ett bibliotek. När de saknar relevans för så många borde ingen bli förvånad över krympta budgetar.
8 feb 2023 • < 1 min

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min
Att förolämpa förhandlingspartnern är sällan en god förhandlingmanöver.
I övrigt är bibliotekens stor problem inte e-böcker utan faktumet att allt förre individer besöker biblioteken och allt förre individer lånar böcker på biblioteken.
Klarar inte biblioteken av att vända den trenden så kan kan man inte annat än ifrågasätta om biblioteken inte helt enkelt misslyckats med sitt uppdrag och därmed inte borde få ha uppdraget, som istället borde delas ut till ngn organisation som faktiskt klarar av bedriva verksamheten. Alla bibliotek borde kanske snarare borde drivas av skolor, eller kanske av systembolag.