Statistik, gasljus och bräcklighet
25 mar 2019 • 3 min
Dagens statistik behöver kompletteras med uppgifter som synliggör diskriminering. Det skriver Huddinges konst- och bibliotekschef Nick Johnson-Jones. Annars, menar han, riskerar biblioteken att göra fel prioriteringar och fatta dåliga beslut.
Never trust anyone who says they do not see color. This means to them, you are invisible.”
/Nayyirah Waheed
Vår oförmåga att prata om diskriminering riskerar att bidra till problem. Att ta fram bättre statistik och arbeta för jämlikhet är ett gemensamt ansvar för hela samhället.
Jag vill försöka visa på hur fel det kan bli med diskrimineringsgrunden etnisk tillhörighet som exempel. Om man utgår från lagstiftning betyder etnisk tillhörighet en individs nationella eller etniska ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande. Etnisk tillhörighet handlar om hur du identifierar eller uppfattar dig själv. Det är alltså individen själv som definierar sin eller sina etniska tillhörigheter. Men den officiella statistiken lämnar inget utrymme för självidentifikation. Det den visar är en persons födelseland och/eller en grov uppdelning på svensk och utländsk bakgrund. Utländsk bakgrund har de individer som antingen är utrikes födda, eller inrikes födda med två utrikes födda föräldrar. Svensk bakgrund har den som är antingen inrikes född med en inrikes och en utrikes född förälder eller har två inrikes födda föräldrar.
Det är väl belagt att kroppar, utifrån hudfärg och andra visuella kroppsmarkörer, som kan kopplas till etnisk tillhörighet, tilldelas och förvägras privilegier. Samtidigt osynliggörs denna diskriminering i statistiken. Andelen synliga minoriteter, som med sin hudfärg och kroppar bryter mot den vita normen, och andelen synliga minoritetspersoner som har en eller två föräldrar födda i Sverige är stor, ökar och kommer att fortsätta öka. Detta innebär vidare att fler och fler i gruppen synliga minoriteter i statistiken kommer vandra till den statistiska kategorin svensk bakgrund. Om man inte kompletterar statistiken så skulle det kunna innebära att det ser ut som att skillnaderna i levnadsförhållanden mellan kategorierna i statistiken utjämnas. Medan den levda erfarenheten av diskriminering och ojämlikhet i själva verket förblir opåverkad och/eller förvärras.
Den bristande statistiken bidrar till ytterligare problem. Okunskap ger oss också möjligheten att misstänkliggöra upplevelser av diskriminering. Missförhållanden individualiseras och individer problematiseras. Många är de som utsatts för diskriminering som beskriver förnekelsen och avlegitimeringen de möter och hur detta sår tvivel och ett ifrågasättande av den egna erfarenheten. En process som kan beskrivas med psykologins begrepp ”gaslighting”. Begreppet är hämtat från en pjäs, som sedan blev film, om en kvinna vars make långsamt manipulerar henne till att tro att hon är på väg att bli galen.
Även om ”ras” har förlorat all trovärdighet som naturvetenskapligt begrepp, så spelar det en viktig roll som sociologiskt och samhällsvetenskapligt begrepp. Att påtala diskriminering väcker ofta väldigt starka känslor, som leder till försvarsstrategier som ilska, känslosamma utfall, rädsla, demonisering, alienering, men även tystnad och negligering.
Man kan tala om en ”vit bräcklighet”. Att rasismen blir synlig kan leda till en outhärdlig stress för den vars makt och privilegier synliggörs. En stress orsakad av bristande förmågor och erfarenhet av att hantera detta. Det tycks nästan värre att påtala ojämlikhet och rasism än att människor faktiskt utsätts för rasism.
Det bör vara ett gemensamt samhällsansvar att följa upp och utvärdera jämlikhet och diskriminering. Bevisbördan ska inte läggas på den enskilde.
Bibliotekens förutsättningar att arbeta med de stora samhällsutmaningarna skulle bli än bättre med den kunskap och förståelse som god statistik kan bidra med.
Läs också Nick Johnson-Jones första artikel i ämnet: Brister i statistiken osynliggör ojämlikhet.
Senaste nytt
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
0 kommentarer