Lika som bär? Norrköpings nya biblioteksplan – nästan en kopia
25 jun 2024 • 2 min
Varje kommun ska ha en egen biblioteksplan, enligt bibliotekslagen. Men när Norrköping nyligen klubbade sin, var det i stora delar en kopia av Stockholms stads biblioteksplan. "Källhänvisningar hör till", säger Daniel Forsman i Stockholm.

Norrköpings nya biblioteksplan är i stora delar identisk med Stockholms stads biblioteksplan. "Vi såg att de hade en alldeles utmärkt."
– Jo men så är det, vi dammsög efter bra biblioteksplaner och såg att Stockholm hade en alldeles utmärkt. Vi funderade om vi kunde göra bättra och tänkte att det kan vi nog om vi anpassar den till lokala förhållanden, säger Ola Gustafsson, enhetschef på biblioteket som är en av de som har jobbat fram nya biblioteksplanen.
Enligt bibliotekslagen ska alla kommuner och regioner ha en biblioteksplan. Planen ska beskriva den lokala bibliotekspolitiken. Norrköpings biblioteksplan för 2024–2027 klubbades av kommunfullmäktige i början av året.
Men den som läser planen och jämför med Stockholms stads biblioteksplan, Mer relevant än någonsin, ser alltså att stora delar är kopierade rakt av, även om Stockholmsplanen är något längre än Norrköpings biblioteksplan. På vissa ställen är styckesindelningen ändrad och ”stockholmare” är utbytt till ”Norrköpingsbor”.
– Stockholms biblioteksplan har en inriktning för hur folkbibliotek ser ut, det var så vi resonerade. Så vi inhämtade tillstånd att låna stora delar och det fick vi, säger Ola Gustafsson.
Att Norrköping har hämtat inspiration i huvudstadens biblioteksplan känner Stockholms stadsbibliotekarie Daniel Forsman till. Kollegor i Norrköping hörde av sig för något år sedan.
– De frågade om de kunde inspireras och jag sa, absolut. Det har jag inget emot, den är ju bra!
Men det lokala är hela poängen med att ha en biblioteksplan, konstaterar Daniel Forsman. Och Norrköping måste göra en bedömning om vilka beskrivningar av Stockholms stadsbibliotek som är relevanta för Norrköping. Och med tanke på hur stora delar som tycks vara kopierade rakt av tycker han att det hade varit lämpligt att referera till Stockholms biblioteksplan.

– Av hederlighet brukar man referera till sina källor. Om de gör det, tycker jag att det är okej. Källhänvisningar hör väl till, eftersom vi nu arbetar med exempelvis medie- och informationskunnighet, säger Daniel Forsman.
Ola Gustafsson i Norrköping förklarar att biblioteksplanen är ett strategiskt dokument som beskriver inriktningen för biblioteken de kommande åren.
– Nu har vi tillsatt fem arbetsgrupper som ska arbeta med att förverkliga det och arbetet är i gång och involverar all personal.
Men skulle alla kommuner kunna utgå från samma grundplan och sedan arbeta konkret efter lokala förutsättningar?
– Det tror jag inte. Man måste se vad som är gångbart i vår kommun. Vi såg att Stockholms biblioteksplan hade en intellektuell rymd och ett framåtsyftande tänk och den var anpassningsbar för oss. Hur det ser ut på andra håll vet jag inte.
Och några källhänvisningar brukar man inte ha i biblioteksplaner, konstaterar han. Däremot är det väl förankrat hos både de politiker som har deltagit i arbetet och de som har klubbat biblioteksplanen, att mycket är hämtat från Stockholm.
– Det är fast förankrat och vi har inte gjort någon hemlighet av det. Men det är inte något vetenskapligt dokument på det sättet där man har källor och notförteckningar. Det har man inte i en biblioteksplan, säger Ola Gustafsson.
Senaste nytt

Här får böckerna åka ambulans
På Norrlands universitetssjukhus i Umeå går barnen på äventyr i kulvertarna och böcker åker ambulans. Sjukhusbiblioteket är en plats för allvar och tårar, glädje och sorg.
30 apr 2025 • 4 min

Låt oss stärka svenska studenters förmåga att läsa
Många studenter på universitet och högskolor har svårt att läsa längre texter. Därför borde läsfrämjande arbete bli en del av lärosätenas uppdrag, skriver 21 bibliotekarier.
29 apr 2025 • 3 min

Ny inriktning för gammalt bibliotek – ”grönt och solidariskt”
Biblioteket som plats är i ständig förändring. Det märks på Heinrich Böll-biblioteket i Berlin. Där står hållbarhetstänket i centrum.
28 apr 2025 • 6 min

Är det alltid bra att läsa? Eller finns det skadliga böcker?
Dark Romance är populärt bland ungdomar – men något vi borde prata om, skriver Magnus Johansson som undrar över biblioteksvärldens tystnad om genren. Beror det på glädje över att unga faktiskt läser och att deras läsval därför inte ifrågasätts?
25 apr 2025 • 3 min
Man vill skratta åt dårskapen – men alltför mycket står på spel
Känslan av maktlöshet får inte ta över när frilansjournalisten Joakim Medin riskerar tolv år i turkiskt fängelse. Det finns sätt att försöka hjälpa honom, och biblioteken har en roll att spela.
25 apr 2025 • < 1 min

Friskolor oroar sig för nya lagen
Många friskolor hör av sig och är stressade över lagen om bemannade skolbibliotek. Men det tjänar inget till att beklaga sig, enligt Andreas Mörck, på Almega utbildning. "Vårt uppdrag nu är att genomföra det."
24 apr 2025 • 3 min

Hot från insidan
Våra värderingar och åsikter får oss att sprida desinformation – och därför borde vi sluta använda sociala medier. ”Eller åtminstone använda dem på ett helt annat sätt”, säger forskaren Dannagal Young.
23 apr 2025 • 5 min

Var är alla platsannonser?
Med nya lagen om skolbibliotek beräknas åtminstone en bra bit över tusen nya bibliotekarier behövas på landets skolor. Men bara drygt ett fyrtiotal platsannonser ligger ute, några på så lite som tio procent. ”Inte seriöst.”
22 apr 2025 • 3 min

”En spellista för ett land i ständig utveckling”
Nytt i kongressbiblioteket i Washington: Elton John, Broadway-musikalen Hamilton, Mary J. Blige, Amy Winehouse och soundtracket till Minecraft-spelet.
22 apr 2025 • < 1 min

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min
0 kommentarer