Sommarläsning till hängmattan

3 jul 2023 • 3 min

Storm efter inlägg på sociala medier, varningar för både Tiktok och BTJ-tjänst, interner som går till biblioteket och hot om att avslöja identiteten på hotad artist. Det är några av vårens händelser i biblioteksvärlden. Här bjuder vi på en tillbakablick på vad som hänt första halvan av 2023.

Minns du vårens bibliotekshändelser? Här kommer en tillbakablick över några av våra mest lästa reportage under första halvan av 2023.

Högsbo bibliotek ångrade inlägg på sociala medier

”Vi är så, så, så ledsna”, sade bibliotekschef Grethe Österberg när hon och personalen på Högsbo bibliotek beklagade inlägget om Lena Anderssons böcker som var tänkt som ett skämt på sociala medier.

Läs artikeln här: Vi är så, så, så ledsna”

Bibliotekschefen försökte skydda hotad artist

”Så fruktansvärt tråkigt”, sade Barbro Hallberg, bibliotekschef i Olofström när hon försökte skydda en dragartist som hade uppträtt på biblioteket och som varit utsatt för hot från att få sin identitet röjd.

Läs artikeln här: Vill publicera namn på hotad artist

Johanna Rivano Eckerdal, Lisa Olsson Dahlquist och Lisa Engström. Forskare i informations- och biblioteksvetenskap på Lunds universitet.

De ifrågasätter bibliotekens demokratiska uppdrag

Bibliotekens demokratiska uppdrag tas lätt förgiven. Men det måste ifrågasättas, sade Johanna Rivano Eckerdal, Lisa Olsson Dahlquist och Lisa Engström som ingår i ett forskningsnätverk för kritiska biblioteksstudier.

Läs artikeln här:

Ifrågasätter bibliotekens demokratiska uppdrag

 

Daniel Forsman varnar för Tiktok

”Djupt problematiskt”, sade Stockholms stadsbibliotekarie Daniel Forsman om bibliotekens användning av den kinesiska appen Tiktok.

Läs artikeln här: Varnar biblioteken för Tiktok

Så mycket satsar din kommun på bibliotek

Norrköping, Skövde och Solna ligger i botten och skillnaderna mellan hur mycket olika kommuner satsar på sin biblioteksverksamhet är stora, visar biblioteksstatistik från 2022.

Läs artikeln här: Kommunerna som satsar minst på bibliotek: Så ser det ut i din kommun

 

Anya Feltreuter, bibliotekschef i Mjölby kommun.

Här portas besökare

”Kan innebära en lättnad för personalen”, sade Anya Feltreuter, bibliotekschef i Mjölby, en av kommunerna som tidigt använde sig av tillträdesförbudet. Trots stor skepsis när lagen infördes har den använts på flera håll i landet.

Läs artikeln här

 

Ebbe Jonsson kan försörja sig nästan helt under sin studietid på att vara dragartist. Men det kostymerna kostar. Han har 42 par klackskor och 21 peruker att välja mellan.

Dragqueen besöker biblioteket: Om hoten och hatet

”Och om man är van att fajtas för sin existens hela livet, när man har vuxit upp med det och sånt här händer, igen, då tänker jag att jag inte kommer ge mig”, sade Misty Bubble när han besökte Nyköpings bibliotek.

Läs artikeln här:

Misty Bubble: ”Jag kommer vara mig själv ännu mer”

 

Thomas Öhnell, bibliotekarie på fängelsebiblioteket på Hall. Foto: Åke Ericson

I fängelset möter många biblioteket för första gången

”Det kan bli ganska ensamt här”, sade fängelsebibliotekarie Thomas Öhnell som har jobbat på Hall i 18 år. Han berättade om hur populärt biblioteket är bland internerna och hur många av dem läser och lånar böcker på ett sätt de aldrig har gjort tidigare.

Läs artikeln här: Livsviktiga boktips bakom galler

 

Skolbibliotek saknades rekommendationer från Läsrådet

Intern kritik fördes fram i Läsrådet sedan en rapport om läsning hade släppts, men där skolbiblioteken saknades i rekommendationerna.

Läs artikeln här.

Oline Stig, ordförande vid Författarcentrum riks. Foto: Nille Leander

Författare varnades för BTJ-tjänst

”Det har gjort oss oroliga”, sade Oline Stig från Författarcentrum med anledning av BTJ:s tjänst Författarsök. Organisationen befarade att den kan urholka arvodesnivåerna och förtroendet för författare och varnade därmed sina medlemmar för att använda tjänsten.

Läs artikeln här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min