Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
3 jul 2023 • 3 min
Storm efter inlägg på sociala medier, varningar för både Tiktok och BTJ-tjänst, interner som går till biblioteket och hot om att avslöja identiteten på hotad artist. Det är några av vårens händelser i biblioteksvärlden. Här bjuder vi på en tillbakablick på vad som hänt första halvan av 2023.
Med Biblioteksbladet på stranden i sommar.
Minns du vårens bibliotekshändelser? Här kommer en tillbakablick över några av våra mest lästa reportage under första halvan av 2023.
”Vi är så, så, så ledsna”, sade bibliotekschef Grethe Österberg när hon och personalen på Högsbo bibliotek beklagade inlägget om Lena Anderssons böcker som var tänkt som ett skämt på sociala medier.
Läs artikeln här: Vi är så, så, så ledsna”
”Så fruktansvärt tråkigt”, sade Barbro Hallberg, bibliotekschef i Olofström när hon försökte skydda en dragartist som hade uppträtt på biblioteket och som varit utsatt för hot från att få sin identitet röjd.
Läs artikeln här: Vill publicera namn på hotad artist
Bibliotekens demokratiska uppdrag tas lätt förgiven. Men det måste ifrågasättas, sade Johanna Rivano Eckerdal, Lisa Olsson Dahlquist och Lisa Engström som ingår i ett forskningsnätverk för kritiska biblioteksstudier.
Läs artikeln här:
”Djupt problematiskt”, sade Stockholms stadsbibliotekarie Daniel Forsman om bibliotekens användning av den kinesiska appen Tiktok.
Läs artikeln här: Varnar biblioteken för Tiktok
Norrköping, Skövde och Solna ligger i botten och skillnaderna mellan hur mycket olika kommuner satsar på sin biblioteksverksamhet är stora, visar biblioteksstatistik från 2022.
Läs artikeln här: Kommunerna som satsar minst på bibliotek: Så ser det ut i din kommun
”Kan innebära en lättnad för personalen”, sade Anya Feltreuter, bibliotekschef i Mjölby, en av kommunerna som tidigt använde sig av tillträdesförbudet. Trots stor skepsis när lagen infördes har den använts på flera håll i landet.
”Och om man är van att fajtas för sin existens hela livet, när man har vuxit upp med det och sånt här händer, igen, då tänker jag att jag inte kommer ge mig”, sade Misty Bubble när han besökte Nyköpings bibliotek.
Läs artikeln här:
”Det kan bli ganska ensamt här”, sade fängelsebibliotekarie Thomas Öhnell som har jobbat på Hall i 18 år. Han berättade om hur populärt biblioteket är bland internerna och hur många av dem läser och lånar böcker på ett sätt de aldrig har gjort tidigare.
Läs artikeln här: Livsviktiga boktips bakom galler
Intern kritik fördes fram i Läsrådet sedan en rapport om läsning hade släppts, men där skolbiblioteken saknades i rekommendationerna.
”Det har gjort oss oroliga”, sade Oline Stig från Författarcentrum med anledning av BTJ:s tjänst Författarsök. Organisationen befarade att den kan urholka arvodesnivåerna och förtroendet för författare och varnade därmed sina medlemmar för att använda tjänsten.
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
Försäljningen av ny kurslitteratur har på kort tid sjunkit kraftigt. En förklaring är missbruk av Legimus, enligt Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall.
18 dec 2024 • 2 min
MTM:s talbokstjänst Legimus kritiseras hårt. Beslutet att införa kryptering av ljudfilerna avfärdas som verkningslöst. I stället borde MTM helt avstå från att publicera titlar som tillgänglighetsanpassats, anser organisationen Läromedelsföretagen.
17 dec 2024 • 5 min
0 kommentarer