Misty Bubble: ”Jag kommer vara mig själv ännu mer”
6 apr 2023 • 4 min
Hatet mot dragartisternas sagostunder på bibliotek ger Ebbe Jonsson, alias Misty Bubble, mer kraft att kämpa för sin rätt att vara den han är. På besök i hemstaden för att inviga bibliotekets nya regnbågshylla tipsar han om att samtal skulle vara mer effektivt än hot. Se delar av invigningen i tv-klippet.
– De flesta av oss har blivit sårade i sin uppväxt. Inte alla, men de flesta, berättar han medan han plockar upp sina artistkläder ur resväskan.
I ett litet rum på övervåningen på Nyköpings stadsbibliotek förbereder han sig inför dagens uppträdande. Sminket och lösögonfransarna är på plats och nu ska kläder, platåskor och peruk också på inför invigningen av en ny regnbågshylla.
– Och om man är van att fajtas för sin existens hela livet, när man har vuxit upp med det och sånt här händer, igen, då tänker jag att jag inte kommer ge mig, säger han.
– Jag får eld i baken, jag kommer att jobba mer, synas ännu mer och jag kommer att vara mig själv ännu mer.
Han drar på sig tajtsen med höftkuddar och på dem fyra (!) par strumpbyxor (ibland till och med sex) för att inte kanterna ska synas. Peruken borstas och sätts på plats. Kanterna trycks fast med lite lim vid tinningarna.
Vanligtvis uppträder Ebbe Jonsson som Misty Bubble på nattklubb på helgerna. Det försörjer honom i princip helt under studietiden och till våren är han färdig journalist. Det hör till ovanligheterna att han uppträder på bibliotek, så som en del andra dragkolleger gör, men när hemstaden bad honom ställde han upp.
– Man vill ju ge något tillbaka till sin hemstad även om jag vanligtvis inte brukar göra den här typen av uppdrag.
Mingel, dikter och tal inleder invigningen av den nya regnbågshyllan där ungdomar och vuxna kan hitta hbtq+-litteratur. Barnböcker på samma tema finns på barnavdelningen.
– Jag tycker att det är fint att bibliotekarierna är tydliga. Bibliotek är tillgängliga för alla och de har en extra viktig roll. Det känns som att bibliotekarierna har ställt sig på vår sida i den här fajten.
För det är så han beskriver det, som en kamp. En kamp han är beredd att ta.
Höstens hot, hat och rop på förbud i samband med sagostunderna med dragartister beskriver han som en direkt attack mot människor som inte lever ett heteronormativt liv. Men han beskriver också hur attackerna enar snarare än söndrar.
– Det här samlar oss snarare. När det kommer hot utifrån enar vi oss.
Dragshow är inget nytt fenomen, konstaterar han, och inte heller att dragartister läser sagor för barn. Argumentet att det skulle vara sexualiserad underhållning avfärdar han som okunskap, eftersom sagostunderna är anpassade för barn.
– Det handlar om ren underhållning, som en pjäs med Babblarna.
Även politikargumentet avfärdar han.
– Vi ser oss som fria från partipolitiken. Jag skulle till exempel aldrig posera bredvid en politiker på Pridefestivalen. Men ideologiskt står vi för tolerans, acceptans och kärlek.
Ulrika Freij, enhetschef på Nyköpings stadsbibliotek, tycker inte heller att biblioteket tar ställning i en politisk fråga.
– Det är inte mer politiskt än demokrati. Vi ska vara tillgängliga för alla och hbtq-personer får utstå hat och hot och kan inte alltid utöva sina rättigheter. Det här är en signal, här är alla välkomna och man får vara sig själv.
Inför invigningen har kommunens säkerhetsavdelning sett över situationen tillsammans med biblioteket. En säkerhetsvakt är på plats och polisen underrättad. Inte för att det har kommit några hot, eller ens några negativa kommentarer, men för att vara på den säkra sidan.
Ulrika Freij inleder invigningen med tal om innebörden och vikten av att ha en regnbågshylla. Besökarna som har kommit får också höra tal av kommundirektören och dikter skrivna av unga hbtq+-personer. Ungdomsbibliotekarie Peter Monsen visar upp några av böckerna på temat, bland annat Välkommen Tango, en barnbok som har förbjudits i delar av USA.
– Det finns ungefär 2 500 böcker på listan över böcker som de försöker förbjuda i vissa delstater i USA. Och det är i princip min inköpslista, säger han och skrattar och lägger till att författarna säkert är tacksamma för gratisreklamen.
När förvandlingen är klar och Misty Bubble är helt klädd i gult – för att inviga både påsken och regnbågshyllan – och redo för uppträdande säger hon att kritikerna skulle komma längre om de ville samtala med henne och andra dragartister, om de skulle vilja och våga ta en diskussion.
– Som det är nu upplever jag att det är en extrem klyfta. Vi förstår inte dem heller. Även om skillnaden är att vi inte skriver till deras arbetsgivare och mordhotar dem, så som har skett på bibliotek i Skåne.
För dem som vill ha bort dragartisterna får hatet helt enkelt motsatt verkan, konstaterar Misty Bubble.
– Om vi samtalade i stället skulle vi säkert kunna hitta en acceptans mellan varandra.
Senaste nytt
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
0 kommentarer