Misty Bubble: ”Jag kommer vara mig själv ännu mer”
6 apr 2023 • 4 min
Hatet mot dragartisternas sagostunder på bibliotek ger Ebbe Jonsson, alias Misty Bubble, mer kraft att kämpa för sin rätt att vara den han är. På besök i hemstaden för att inviga bibliotekets nya regnbågshylla tipsar han om att samtal skulle vara mer effektivt än hot. Se delar av invigningen i tv-klippet.
– De flesta av oss har blivit sårade i sin uppväxt. Inte alla, men de flesta, berättar han medan han plockar upp sina artistkläder ur resväskan.
I ett litet rum på övervåningen på Nyköpings stadsbibliotek förbereder han sig inför dagens uppträdande. Sminket och lösögonfransarna är på plats och nu ska kläder, platåskor och peruk också på inför invigningen av en ny regnbågshylla.
– Och om man är van att fajtas för sin existens hela livet, när man har vuxit upp med det och sånt här händer, igen, då tänker jag att jag inte kommer ge mig, säger han.
– Jag får eld i baken, jag kommer att jobba mer, synas ännu mer och jag kommer att vara mig själv ännu mer.
Han drar på sig tajtsen med höftkuddar och på dem fyra (!) par strumpbyxor (ibland till och med sex) för att inte kanterna ska synas. Peruken borstas och sätts på plats. Kanterna trycks fast med lite lim vid tinningarna.
Vanligtvis uppträder Ebbe Jonsson som Misty Bubble på nattklubb på helgerna. Det försörjer honom i princip helt under studietiden och till våren är han färdig journalist. Det hör till ovanligheterna att han uppträder på bibliotek, så som en del andra dragkolleger gör, men när hemstaden bad honom ställde han upp.
– Man vill ju ge något tillbaka till sin hemstad även om jag vanligtvis inte brukar göra den här typen av uppdrag.
Mingel, dikter och tal inleder invigningen av den nya regnbågshyllan där ungdomar och vuxna kan hitta hbtq+-litteratur. Barnböcker på samma tema finns på barnavdelningen.
– Jag tycker att det är fint att bibliotekarierna är tydliga. Bibliotek är tillgängliga för alla och de har en extra viktig roll. Det känns som att bibliotekarierna har ställt sig på vår sida i den här fajten.
För det är så han beskriver det, som en kamp. En kamp han är beredd att ta.
Höstens hot, hat och rop på förbud i samband med sagostunderna med dragartister beskriver han som en direkt attack mot människor som inte lever ett heteronormativt liv. Men han beskriver också hur attackerna enar snarare än söndrar.
– Det här samlar oss snarare. När det kommer hot utifrån enar vi oss.
Dragshow är inget nytt fenomen, konstaterar han, och inte heller att dragartister läser sagor för barn. Argumentet att det skulle vara sexualiserad underhållning avfärdar han som okunskap, eftersom sagostunderna är anpassade för barn.
– Det handlar om ren underhållning, som en pjäs med Babblarna.
Även politikargumentet avfärdar han.
– Vi ser oss som fria från partipolitiken. Jag skulle till exempel aldrig posera bredvid en politiker på Pridefestivalen. Men ideologiskt står vi för tolerans, acceptans och kärlek.
Ulrika Freij, enhetschef på Nyköpings stadsbibliotek, tycker inte heller att biblioteket tar ställning i en politisk fråga.
– Det är inte mer politiskt än demokrati. Vi ska vara tillgängliga för alla och hbtq-personer får utstå hat och hot och kan inte alltid utöva sina rättigheter. Det här är en signal, här är alla välkomna och man får vara sig själv.
Inför invigningen har kommunens säkerhetsavdelning sett över situationen tillsammans med biblioteket. En säkerhetsvakt är på plats och polisen underrättad. Inte för att det har kommit några hot, eller ens några negativa kommentarer, men för att vara på den säkra sidan.
Ulrika Freij inleder invigningen med tal om innebörden och vikten av att ha en regnbågshylla. Besökarna som har kommit får också höra tal av kommundirektören och dikter skrivna av unga hbtq+-personer. Ungdomsbibliotekarie Peter Monsen visar upp några av böckerna på temat, bland annat Välkommen Tango, en barnbok som har förbjudits i delar av USA.
– Det finns ungefär 2 500 böcker på listan över böcker som de försöker förbjuda i vissa delstater i USA. Och det är i princip min inköpslista, säger han och skrattar och lägger till att författarna säkert är tacksamma för gratisreklamen.
När förvandlingen är klar och Misty Bubble är helt klädd i gult – för att inviga både påsken och regnbågshyllan – och redo för uppträdande säger hon att kritikerna skulle komma längre om de ville samtala med henne och andra dragartister, om de skulle vilja och våga ta en diskussion.
– Som det är nu upplever jag att det är en extrem klyfta. Vi förstår inte dem heller. Även om skillnaden är att vi inte skriver till deras arbetsgivare och mordhotar dem, så som har skett på bibliotek i Skåne.
För dem som vill ha bort dragartisterna får hatet helt enkelt motsatt verkan, konstaterar Misty Bubble.
– Om vi samtalade i stället skulle vi säkert kunna hitta en acceptans mellan varandra.
Senaste nytt
Slopade förseningsavgifter – fenomen som länge varit på tillväxt
I Botkyrka har avgifterna precis tagits bort medan Karlskoga tog steget för sex år sedan. ”Det kostade oss mer än vi fick tillbaka.”
15 okt 2024 • 4 min
Stora jättarna på plats när öppen vetenskap diskuteras
Nästa vecka möts företrädare för förlagen och biblioteksvärlden för att prata om öppen tillgång på konferensen Lund Online. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.
14 okt 2024 • 2 min
Nytt ljus på lärosätesbiblioteken
Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."
11 okt 2024 • 2 min
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 4 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
0 kommentarer