Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
27 jan 2021 • 2 min
Skolbibliotek behövs för att elever ska nå sina mål och samhället få kunniga medborgare. Därför förvånar det att Friskolornas riksförbund inte välkomnar förslagen i Gustav Fridolins utredning, skriver Jenny Nilsson, utredare på Svensk biblioteksförening.
Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, anser att Gustav Fridolins utredning visar på en daterad syn på läsning. Utredningens resonemang kring läsning bygger i stora delar på Läsdelegationens betänkande. Läsdelegationen engagerade några av Sveriges främsta läsforskare. Jag anser att det snarare är Ulla Hamilton som har en gammaldags syn på skolbiblioteket.
Ulla Hamilton: ”Lugn och ro viktigare än detaljstyrning”
Fackutbildade bibliotekarier bidrar med kunskap om läsning på ett annat sätt än lärare. Det handlar om att hålla sig uppdaterad om utgivning, veta hur man får tag på läsning i rätt form, vid rätt tillfälle och till rätt elev. Det är inte precis någon nyhet att läsning finns i många olika format och här är de med biblioteks- och informationsvetenskaplig utbildning särskilt kunniga. De har också särskild kompetens när det gäller informationssökning och annan medie- och informationskunnighet inklusive källkritik. De kan verka både i det fysiska rummet och digitalt.
Hamilton menar vidare att friskolorna har välfungerande skolbibliotek. Skolbiblioteksstatistiken talar emot det, vilket utredningen konstaterar. En mycket stor del av Sveriges elever, på kommunala så väl som fria skolor, saknar välfungerande skolbibliotek bemannade med för den verksamheten utbildad personal. Men det finns absolut exempel på bra skolbibliotek på friskolor, som då ofta har kunniga och framsynta skolledare. Jag föreslår att Ulla Hamilton lyssnar på dessa.
Elevorganisationerna har till utredningen framfört hur viktig även bibliotekslokalen i kombination med bemanning är för deras medlemmar. Särskilt för elever som har en hemsituation som gör studier hemma svåra. Det bemannade skolbiblioteket ger just den studiero som Hamilton efterfrågar.
Det upphör aldrig att förvåna mig att ett välfungerande skolbibliotek bemannat med utbildad personal bara uppfattas som en utgiftspost. Det är en viktig del i skolans infrastruktur för att eleverna ska nå sina mål och samhället ha kunniga, informationskompetenta och läsande medborgare. För det krävs bra lokaler, medier och välutbildad personal. Det borde vara lika självklart som att det behövs klassrum och välutbildade lärare. Varför kan Friskolornas riksförbund inte istället välkomna denna möjlighet att stärka och förbättra verksamheten?
Jenny Nilsson, utredare, Svensk biblioteksförening
1 kommentarer
Tre år har gått och projektet Digitalt först med användaren i fokus är avslutat. I slutrapporten konstateras att biblioteken måste fortsätta jobba för ökad likvärdighet för de digitala tjänster som erbjuds, sade riksbibliotekarie Karin Grönvall vid slutkonferensen.
25 feb 2021 • < 1 min
En av effekterna med julens nedstängningar av biblioteksverksamhet är sannolikt att fler än användarna har fått förståelse för den roll biblioteken spelar i samhället.
25 feb 2021 • 2 min
Förra årets koncept med Bokmässan play återkommer i höst, men nu välkomnas sittande publik till studiosamtalen.
25 feb 2021 • 3 min
Samma virus och smitta, men så olika sätt att agera. Tid och distans kanske kommer att göra det möjligt att förstå vad som egentligen var det mest rimliga.
24 feb 2021 • 2 min
Det finns flera brister i hur appen Clubhouse hanterar din privata information. Per Axbom välkomnar diskussionerna om säkerhet och integritet.
24 feb 2021 • 6 min
När Mattias Beijmo kritiserar forskningen om sociala medier och polarisering och hävdar att filterbubblor visst finns, beskriver han i själva verket motsatsen av filterbubblor. Enligt Peter M Dahlgren innehåller artikeln flera faktafel.
24 feb 2021 • 3 min
Utanförskap har både tydliggjorts och förstärkts av pandemin. Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm, vill använda de berättelser som har framträtt i krisen för att inför beslutsfattarna konkretisera bibliotekens betydelse.
23 feb 2021 • 4 min
Vår kära kollega, samarbetspartner och vän har hastigt lämnat oss i en ålder av 57 år.
23 feb 2021 • 2 min
Sociala medier polariserar åsiktsbildningen. Den som väljer att inte se det slår in på en riskabel väg, skriver författaren och digitaliseringsexperten Mattias Beijmo.
23 feb 2021 • 3 min
Det blir inga biblioteksdagar i år heller. Däremot totalt fyra dagar av digitala branschdagar och årsmöte. Talman Andreas Norlén invigningstalar.
23 feb 2021 • < 1 min
Förvaltningsrätten i Karlstad avslår överklagandet om stängningen av folkbiblioteken och konstaterar att kommunens beslut inte var olagligt.
22 feb 2021 • < 1 min
Sista dagen att skicka in ansökan till fackförbundet Diks utmärkelse Skolbibliotek i världsklass närmar sig. Enligt Dik är det ett sätt att lyfta skolbibliotekens roll och betydelse, men nu lyfts också kritik mot utmärkelsen.
19 feb 2021 • 3 min
Jag tycker nog att det ska skickas en känga åt både kommunala och privata skolor på detta område. För det är nog mer regel än undantag att skolbiblioteket får skamlöst stå på undantag i skolvärlden.