Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
13 okt 2020 • 2 min
En raljerande norsk nationalbibliotekarie och en polsk forskningsstudie om socialt kapital leder tankarna till bibliotekssfärens osunt splittrade självbild.
När jag intervjuade Norges nationalbibliotekarie Aslak Sira Myhre i Oslo i somras raljerande han om att norsk bibliotekspersonal har en omotiverat mörk syn på sina förutsättningar att vara relevanta i framtiden.
”De som jämt säger att det går åt skogen, är bibliotekarierna.”
Beskrivningarna av dålig självkänsla och bristande tillit till den egna betydelsen dyker upp i minnet när jag läser om en studie som gått ut på att ta reda på i vilken mån bibliotekarier besitter socialt kapital.
Språkforskaren Maja Wojciechowska vid universitetet i Gdansk i Polen har gjort studien och definierar socialt kapital som ett mått på social förankring – en avundsvärd tillgång som påverkar enskilda individers livskvalitet genom att till exempel bidra till att sudda ut ekonomisk ojämlikhet och motverka fattigdom och social exkludering.
I förlängningen bidrar det sociala kapitalet dessutom till byggandet av ett samhälle och dess identitet.
Så vad har det med bibliotekarier att göra?
Jo, de som har socialt kapital kan göra biblioteket till en positiv kraft i lokalsamhället, resonerar Maja Wojciechowska i en artikel i tidskriften Library and Information Science Research.
Hon har skickat en enkät till bibliotekarier över hela världen och av drygt 6500 svar från 20 länder dragit slutsatser om vilka länder vars bibliotekarier har mest av denna hårdvaluta:
Först Danmark.
Sedan Sverige.
Men det är naturligtvis inte därför jag kommer att tänka på Aslak Sira Myhres resonemang om bibliotekariers svaga självkänsla. En av den polska forskarens frågor handlar om hur bibliotekarier betraktar sin egen betydelse för lokalsamhället och det är istället dessa svar som leder tankarna i den riktningen.
I Danmark, Australien och Nya Zeeland tycker bibliotekarier att de spelar en viktig roll medan svenskarna ger ett mer blygsamt intryck. Tillsammans med kolleger i Tjeckien, Slovakien, USA och ytterligare en handfull länder är de övertygade om att de inte alls har stor betydelse för lokalsamhället.
Det är detta som gör att jag anar en bild snarlik den Aslak Sira Myhre beskrev i somras. Den gör mig undrande och lite illa till mods eftersom den rimmar så illa med det som trummas in av till exempel Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening.
Det är skillnad på att ha liten betydelse i samhället och att vara en resurs i kristid, om man säger så.
Jag blir alltmer övertygad om att skillnaderna i synsätt på uppdrag, betydelse och framtid borde diskuteras mer. Men först av allt ber jag att få föreslå en devis för det nödvändiga arbetet, hämtad från Socialdemokraternas valrörelse 2006:
Alla ska med.
1 kommentarer
Positiva tillrop och tacksamhet över digitala tjänster har nått de stängda biblioteken. Men förtvivlade medborgare hörde också av sig och bad dem öppna.
12 apr 2021 • 3 min
I många delar av landet är biblioteken de enda professionellt drivna kulturinstitutionerna. Ändå nämns de inte när regeringen talar om kulturens omstart efter pandemin.
9 apr 2021 • 3 min
Lawen Redar (S) är orolig över Liberalernas val att kunna ingå i en regering som stödjer sig på Sverigedemokraterna. Och SD medger att de vill införa "smärre förändringar" i bibliotekslagen.
9 apr 2021 • 2 min
Kan stöd från TCO säkra framtiden för Arbetarrörelsens arkiv och biblioteket, Arab? Knappast, svarar TCO, som istället ser Arab som ekonomiskt gynnat och har efterfrågat likvärdig behandling hos regeringen.
8 apr 2021 • 2 min
Nu formuleras en strategi för fortsatt utveckling mot öppen tillgång till forskningsresultat. Målet är lägre kostnader – gärna vid sidan om de kommersiella förlagen.
7 apr 2021 • < 1 min
Efter en tid med mycket stök prövar biblioteket på Gamlegården i Kristianstad ett nytt koncept. Från och med i höst ska biblioteken endast släppa in barn två eftermiddagar i veckan.
6 apr 2021 • 3 min
Besvikna kommentarer hördes från biblioteksvärlden när Christer Nylander (L) meddelade att han lämnar riksdagen vid nästa val. ”Jag vet inte vart Liberalerna ska gå, men jag saknar Christer Nylanders röst i det sammanhanget”, säger Calle Nathanson, tidigare ordförande i Svensk biblioteksförening.
6 apr 2021 • 4 min
Vår kritik av aktivistiska bibliotekarier bygger bland annat på lagar och utlåtanden av JO, skriver Roger Blomgren och Johan Sundeen. "Att på Jonas Agheds arroganta sätt avvisa denna materia är häpnadsväckande."
5 apr 2021 • < 1 min
Ska varje bibliotekarie som avstår från att köpa in böcker med högerextremt och rasistiskt innehåll, vara rädd för att kallas aktivist? Det undrar Jonas Aghed i ett svar till Roger Blomgren och Johan Sundeen.
1 apr 2021 • 3 min
Hjalmar Branting såg något viktigt födas 1902 när Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek invigdes. Men drygt 100 år senare lever institutionen på sparlåga. Varför satsar inte S och LO mer på sitt intellektuella arv i en tid då historieskrivningen utmanas av ytterkantshögern?
1 apr 2021 • 8 min
Hur agerar bibliotekspersonalen under pandemin? Här finns inslag av aktivism och lydigt tjänstemannaskap – men det som dominerar är professionell yrkesetik och värnandet om bibliotekens värde, skriver Johan Sundeen och Roger Blomgren.
31 mar 2021 • 5 min
Trots högt ställda integritetskrav får allt fler bibliotek tillstånd att sätta upp övervakningskameror. "Bibliotek är ju generellt en känslig plats med högt integritetsintresse"
30 mar 2021 • 2 min
Tack!