Replik: Svepande påståenden men inget nytt
26 mar 2021 • 2 min
Olof Sundin och Jutta Haider svarar Biblioteksbladets chefredaktör: ”Eriksson hävdar att han inte ifrågasätter bibliotekariers källkritik, men hans kritik handlar just om en kurs i källkritik, så någon slags kritik måste det ju vara.”
Thord Eriksson replikerar vårt inlägg från den 24 mars och menar att vårt svar på hans ursprungstext är ”ointellektuell”.
Annars framkommer det inte mycket nytt. Eriksson kritiserar återigen att KB avråder ”från att vända sig till ’sensationalistiska’ medier”. Det kan ju tyckas illa, men låt oss gå till källan: ”I samband med stora kriser bör man vara lite mer varsam kring våra mer sensationalistiskt inriktade massmedier.” Ursprungstexten talar alltså om att vara lite mer varsam i krissituationer, inte att avråda. Avsnittet handlar om människors oro och det är en psykolog som refereras. I Erikssons tappning blir ursprungstexten till något annat.
Vidare tillskriver Eriksson källkritikkursen att med ’sensationalistiska’ medier avses kvällspressen. Alla som rör sig i sociala medier vet att det finns betydligt mer ’sensationalistiska’ medier än så, även om både kvällspressen såväl som morgontidningar också producerar sin del av click baits. Att traditionella medier verkar i en beroendeställning till plattformsjättarna, som numera i princip har monopol över hur människor tar del av information, gör click baits nästan till en överlevnadsstrategi. Det är i ljuset av medias relation till internationella plattformar man numera måste se källkritik.
På samma sätt förhåller det sig med Erikssons svepande påstående om att vi skulle stå bakom rådet att ”enbart vända sig till den svenska expertmyndigheten”. Var skriver vi det? Eller menar Eriksson att KB:s kurs hävdar det? Att skapa en falsk dikotomi mellan statliga myndighetskällor och seriösa kommersiella publikationer är olycklig, och att påstå att vi gör det är ohederligt. Det finns ingen motsättning mellan bibliotek, källkritik, public service och fria medier. Däremot finns det en allt tydligare motsättning mellan plattformtjänsternas kommersiella intressen och samhällets. Och den blir bara större för varje kris vi genomgår.
Eriksson hävdar att han inte ifrågasätter bibliotekariers källkritik, men hans kritik handlar just om en kurs i källkritik, så någon slags kritik måste det ju vara. Bibliotekariers arbete är alltid fyllt av att välja ut och välja bort, det är så biblioteksarbete fungerar. Det är så även journalismen fungerar. Till och med sökmotorer för den öppna webben väljer och väljer bort. I båda fallen tillämpas ett slags källkritik, även om den i sökmotorers fall finns inbyggd i algoritmerna.
Enligt Eriksson ska alltså inte myndigheter lyfta fram vissa källor som mer trovärdiga än andra. Men det är inte bara KB som är en myndighet, utan även folkbibliotek. Folkbibliotek ska aldrig vara en auktoritär röst som enbart ger utrymme för myndigheters ”sanning”, och bildning måste vara målet istället för fostran. Samtidigt kan inte biblioteken ”bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning” genom att förmedla att alla publikationer och källor har samma trovärdighet eller status. Det är en del av bibliotekariers professionalism att hantera det, inklusive att förstå de normer och värderingar som formar trovärdighet.
Jutta Haider, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås
Olof Sundin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet
Senaste nytt

Dik: Varför är ministern så tyst?
Mer än hälften av Sveriges elever saknar tillgång till skolbibliotekarier, enligt en färsk rapport. Nu vill Anna Troberg, förbundsordförande på Dik, ha svar: När får alla elever tillgång till bemannade bibliotek?
28 jun 2022 • 2 min

Inga svar om bemannade skolbibliotek – än
Inga utfästelser, men gärna samma debatt i riksdagens kammare efter höstens val. Det var skolminister Lina Axelsson Kihlbloms svar på Annika Hirvonens fråga om bemannade skolbibliotek.
27 jun 2022 • 2 min

Personal kräver utökade öppettider – för säkerheten
Utökade öppettider på bibliotek i Philadelphia skulle skapa ett säkrare samhälle, anser bibliotekspersonal som protesterar mot underbemanningen.
27 jun 2022 • < 1 min

Kritik mot utebliven satsning på digitalisering
Företrädare för sex akademier är kritiska till bristen på handling och medel för en storskalig satsning på digitalisering av kulturarvet. ”Om inte Sverige ska hamna alldeles efter krävs digitalisering i en helt annan skala.”
23 jun 2022 • < 1 min
Digital programscen lanseras på biblioteket
Stockholms stadsbibliotek lanserar nu Biblioteket Play, en digital programscen. Planen är att nästa år bredda plattformen för samarbete med andra bibliotek runt om i landet.
23 jun 2022 • < 1 min

Internet archive till rättegång i oktober
Internet archive, det digitala nödlägesbiblioteket som erbjöd fri tillgång till miljoner böcker under pandemin, fick fyra stora amerikanska förlag att inleda en stämningsprocess. I oktober avgörs fallet i en federal domstol i New York.
22 jun 2022 • < 1 min

Avtalen som hotar öppen vetenskap
De transformativa avtalen är ytterst problematiska. De äventyrar inte bara forskningens kommunikation utan även dess innehåll, skriver Isto Huvila och Lisa Börjesson, Institutionen för ABM vid Uppsala universitet.
21 jun 2022 • 5 min

KB ska ta fram nationell policy för öppen vetenskap
Regeringen ger Kungliga biblioteket ett nytt uppdrag i arbetet med att göra vetenskapen mer tillgänglig. Nästa höst ska en nationell policy presenteras för regeringen.
17 jun 2022 • < 1 min

Stort intresse för stärkt läsfrämjande
Många deltog när Kulturrådet presenterade Läsfrämjandelyftet. ”Det ska bidra till långsiktig hållbarhet i tillgången till läsutvecklingsmöjligheter”, förklarade projektledaren Ann Catrine Eriksson.
17 jun 2022 • 2 min

Kunskapen bör styra biblioteksverksamheten
Regering och riksdag håller sig på avstånd. Men lämnar kommunpolitikerna folkbiblioteken i fred? Svårt att veta, skriver Anders Frenander och rekommenderar att kunskap, inte politiska idéer, ska styra verksamheter.
17 jun 2022 • 7 min

Förslag: ökad möjlighet till digital forskning vid biblioteken
Regeringens förslag på ändringar i upphovsrätten är ett steg i rätt riktning, enligt Svensk biblioteksförening. ”En möjlighet för alla som vill forska på digitaliserat material.”
16 jun 2022 • 2 min

Skolbibliotekarie får pris av Svenska Akademien
Cilla Dalén får Svenska Akademiens bibliotekariepris 2022. Hon arbetar på Enbacksskolan i Tensta och får priset för sitt ”engagerade arbete kring litteratur och läsning och sin förmåga att inspirera och sprida kunskap till såväl elever som kollegor”.
15 jun 2022 • 2 min
0 kommentarer