De hetaste debatterna 2022
20 dec 2022 • 3 min
En rad debattartiklar och krönikor i Biblioteksbladet har fått stor uppmärksamhet under året. Här är de mest lästa om du har missat någon av dem – eller om du vill se tillbaka på året som gått.

Kajsa Klein, Milia Rahman Olsson, Moa Stockman och Soledad Cartagena stod bakom några av årets mest lästa inlägg.
1. Från informationsspecialist till angivare?

Moa Stockstad, bibliotekarie skrev om Tidöavtalets förslag om rapporteringslikt. ”Vi som arbetar måste lova varandra detta: Vi vägrar ange.” Debattartikeln skrevs med anledning av Tidöavtalets förslag om att anställda i kommuner och på myndigheter ska bli skyldiga att rapportera till polis och Migrationsverket om de stöter på personer som inte har rätt att vistas i landet.
2. Avtalen som hotar öppen vetenskap

Lisa Börjesson och Isto Huvila, Institutionen för ABM vid Uppsala universitet, skriver om transformativa avtal som de beskriver som ytterst problematiska. ”De äventyrar inte bara forskningens kommunikation utan även dess innehåll.”
3. Vådan av blind källtillit
Kajsa Klein frågade sig hur ”bekräftad myndighetsinformation” ska hanteras om den inte går att lita på? I en essä uppmanade hon att satsa på mångfald och glömma rådet att vissa källor inte behöver granskas, med anledning av Folkhälsomyndighetens agerande under pandemin. En bearbetad och utökad version av texten ingår i antologin Sweden´s Pandemic Experiment som i veckan ges ut av det brittiska vetenskapliga förlaget Routledge.
4. Samtal om färgblindhet viktigare än prat med nazister

Milia Rahman Olsson skrev en debattartikel om vikten av att diskutera vithetsnormen i bibliotekssfären. ”Vi behöver bemöta inskränktheten och tystnaden som finns i vår kår.” När hon själv uttalade sig om hur vithetsnormen påverkar rasifierade bibliotekarier fick hon brev hemskickat med uppmaningen att hon skulle lämna landet.
5. Varför är bibliotekarier så fega när det gäller blåbrunt?

Soledad Cartagena frågade sig varför bibliotekarier är så fega om blåbrunt. Efter valet när hon vandrade omkring på bokmässan i Göteborg saknade hon en kår som tog ställning. ”Jag tycker att yrkeskåren fegar ur när det kommer till att prata i det offentliga rummet.”
6. Gör om och gör rätt!

Elinor Pavlov och Linnéa Jönsson debatterade Biblioteken i Malmös nylanserade begrepp ”känsliga ämnen” och konstaterade att tanken var god, men inte resultatet.
Senaste nytt

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer