De hetaste debatterna 2022

20 dec 2022 • 3 min

En rad debattartiklar och krönikor i Biblioteksbladet har fått stor uppmärksamhet under året. Här är de mest lästa om du har missat någon av dem – eller om du vill se tillbaka på året som gått.

1. Från informationsspecialist till angivare?

Moa Stockstad. Debatt om Tidöavtalet.

Moa Stockstad, bibliotekarie skrev om Tidöavtalets förslag om rapporteringslikt. ”Vi som arbetar måste lova varandra detta: Vi vägrar ange.” Debattartikeln skrevs med anledning av Tidöavtalets förslag om att anställda i kommuner och på myndigheter ska bli skyldiga att rapportera till polis och Migrationsverket om de stöter på personer som inte har rätt att vistas i landet.

Läs debattartikeln här.

2. Avtalen som hotar öppen vetenskap

Lisa Börjesson och Isto Huvila vid Uppsala universitet.

Lisa Börjesson och Isto Huvila, Institutionen för ABM vid Uppsala universitet, skriver om transformativa avtal som de beskriver som ytterst problematiska. ”De äventyrar inte bara forskningens kommunikation utan även dess innehåll.”

Läs debattartikeln här.

3. Vådan av blind källtillit

Kajsa Klein frågade sig hur ”bekräftad myndighetsinformation” ska hanteras om den inte går att lita på? I en essä uppmanade hon att satsa på mångfald och glömma rådet att vissa källor inte behöver granskas, med anledning av Folkhälsomyndighetens agerande under pandemin. En bearbetad och utökad version av texten ingår i antologin Sweden´s Pandemic Experiment som i veckan ges ut av det brittiska vetenskapliga förlaget Routledge.

Läs essän här.

4. Samtal om färgblindhet viktigare än prat med nazister

Milia Rahman Olsson, bibliotekarie. Foto: Annika Clemens / Anneli Åsén Carlsson

Milia Rahman Olsson skrev en debattartikel om vikten av att diskutera vithetsnormen i bibliotekssfären. ”Vi behöver bemöta inskränktheten och tystnaden som finns i vår kår.” När hon själv uttalade sig om hur vithetsnormen påverkar rasifierade bibliotekarier fick hon brev hemskickat med uppmaningen att hon skulle lämna landet.

Läs debattartikeln här.

5. Varför är bibliotekarier så fega när det gäller blåbrunt?

Soledad Cartagena

Soledad Cartagena frågade sig varför bibliotekarier är så fega om blåbrunt. Efter valet när hon vandrade omkring på bokmässan i Göteborg saknade hon en kår som tog ställning. ”Jag tycker att yrkeskåren fegar ur när det kommer till att prata i det offentliga rummet.”

Läs om debatten här.

6. Gör om och gör rätt!

Eleonor Pavlov och Linnéa Jönsson.

Elinor Pavlov och Linnéa Jönsson debatterade Biblioteken i Malmös nylanserade begrepp ”känsliga ämnen” och konstaterade att tanken var god, men inte resultatet.

Läs debattartikeln här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min