De hetaste debatterna 2022

20 dec 2022 • 3 min

En rad debattartiklar och krönikor i Biblioteksbladet har fått stor uppmärksamhet under året. Här är de mest lästa om du har missat någon av dem – eller om du vill se tillbaka på året som gått.

1. Från informationsspecialist till angivare?

Moa Stockstad. Debatt om Tidöavtalet.

Moa Stockstad, bibliotekarie skrev om Tidöavtalets förslag om rapporteringslikt. ”Vi som arbetar måste lova varandra detta: Vi vägrar ange.” Debattartikeln skrevs med anledning av Tidöavtalets förslag om att anställda i kommuner och på myndigheter ska bli skyldiga att rapportera till polis och Migrationsverket om de stöter på personer som inte har rätt att vistas i landet.

Läs debattartikeln här.

2. Avtalen som hotar öppen vetenskap

Lisa Börjesson och Isto Huvila vid Uppsala universitet.

Lisa Börjesson och Isto Huvila, Institutionen för ABM vid Uppsala universitet, skriver om transformativa avtal som de beskriver som ytterst problematiska. ”De äventyrar inte bara forskningens kommunikation utan även dess innehåll.”

Läs debattartikeln här.

3. Vådan av blind källtillit

Kajsa Klein frågade sig hur ”bekräftad myndighetsinformation” ska hanteras om den inte går att lita på? I en essä uppmanade hon att satsa på mångfald och glömma rådet att vissa källor inte behöver granskas, med anledning av Folkhälsomyndighetens agerande under pandemin. En bearbetad och utökad version av texten ingår i antologin Sweden´s Pandemic Experiment som i veckan ges ut av det brittiska vetenskapliga förlaget Routledge.

Läs essän här.

4. Samtal om färgblindhet viktigare än prat med nazister

Milia Rahman Olsson, bibliotekarie. Foto: Annika Clemens / Anneli Åsén Carlsson

Milia Rahman Olsson skrev en debattartikel om vikten av att diskutera vithetsnormen i bibliotekssfären. ”Vi behöver bemöta inskränktheten och tystnaden som finns i vår kår.” När hon själv uttalade sig om hur vithetsnormen påverkar rasifierade bibliotekarier fick hon brev hemskickat med uppmaningen att hon skulle lämna landet.

Läs debattartikeln här.

5. Varför är bibliotekarier så fega när det gäller blåbrunt?

Soledad Cartagena

Soledad Cartagena frågade sig varför bibliotekarier är så fega om blåbrunt. Efter valet när hon vandrade omkring på bokmässan i Göteborg saknade hon en kår som tog ställning. ”Jag tycker att yrkeskåren fegar ur när det kommer till att prata i det offentliga rummet.”

Läs om debatten här.

6. Gör om och gör rätt!

Eleonor Pavlov och Linnéa Jönsson.

Elinor Pavlov och Linnéa Jönsson debatterade Biblioteken i Malmös nylanserade begrepp ”känsliga ämnen” och konstaterade att tanken var god, men inte resultatet.

Läs debattartikeln här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min