De hetaste debatterna 2022
20 dec 2022 • 3 min
En rad debattartiklar och krönikor i Biblioteksbladet har fått stor uppmärksamhet under året. Här är de mest lästa om du har missat någon av dem – eller om du vill se tillbaka på året som gått.

Kajsa Klein, Milia Rahman Olsson, Moa Stockman och Soledad Cartagena stod bakom några av årets mest lästa inlägg.
1. Från informationsspecialist till angivare?

Moa Stockstad, bibliotekarie skrev om Tidöavtalets förslag om rapporteringslikt. ”Vi som arbetar måste lova varandra detta: Vi vägrar ange.” Debattartikeln skrevs med anledning av Tidöavtalets förslag om att anställda i kommuner och på myndigheter ska bli skyldiga att rapportera till polis och Migrationsverket om de stöter på personer som inte har rätt att vistas i landet.
2. Avtalen som hotar öppen vetenskap

Lisa Börjesson och Isto Huvila, Institutionen för ABM vid Uppsala universitet, skriver om transformativa avtal som de beskriver som ytterst problematiska. ”De äventyrar inte bara forskningens kommunikation utan även dess innehåll.”
3. Vådan av blind källtillit
Kajsa Klein frågade sig hur ”bekräftad myndighetsinformation” ska hanteras om den inte går att lita på? I en essä uppmanade hon att satsa på mångfald och glömma rådet att vissa källor inte behöver granskas, med anledning av Folkhälsomyndighetens agerande under pandemin. En bearbetad och utökad version av texten ingår i antologin Sweden´s Pandemic Experiment som i veckan ges ut av det brittiska vetenskapliga förlaget Routledge.
4. Samtal om färgblindhet viktigare än prat med nazister

Milia Rahman Olsson skrev en debattartikel om vikten av att diskutera vithetsnormen i bibliotekssfären. ”Vi behöver bemöta inskränktheten och tystnaden som finns i vår kår.” När hon själv uttalade sig om hur vithetsnormen påverkar rasifierade bibliotekarier fick hon brev hemskickat med uppmaningen att hon skulle lämna landet.
5. Varför är bibliotekarier så fega när det gäller blåbrunt?

Soledad Cartagena frågade sig varför bibliotekarier är så fega om blåbrunt. Efter valet när hon vandrade omkring på bokmässan i Göteborg saknade hon en kår som tog ställning. ”Jag tycker att yrkeskåren fegar ur när det kommer till att prata i det offentliga rummet.”
6. Gör om och gör rätt!

Elinor Pavlov och Linnéa Jönsson debatterade Biblioteken i Malmös nylanserade begrepp ”känsliga ämnen” och konstaterade att tanken var god, men inte resultatet.
Senaste nytt

Medieprofessorn: Passiviteten är inte neutral
Allt är ett val, även att förbli tyst. Det säger professorn Jesper Strömbäck och reflekterar över hur det offentliga samtalet alltmer drivs av felaktigheter och direkta lögner.
• 8 min

BBC: För många fel i AI-genererade nyheter
AI-assistenter levererar ofta felaktigheter och förvrängt innehåll när de sammanfattar journalistiska texter. Det visar en undersökning från BBC. Svenska medieföretag betonar vikten av att en journalist alltid måste granska innehållet.
26 mar 2025 • 4 min

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken
Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."
25 mar 2025 • 7 min

Bibliotekspolitiken hindrar viktiga lösningar på problem
Det är bra att Sverige har en bibliotekslag. Men ambitionen att inkludera alla typer av verksamheter i en lagstiftning är inte oproblematisk, skriver Johanna Hansson.
24 mar 2025 • 3 min

Nytt uppdrag för folkbiblioteket – ”En lättnad att få säga ja”
”Vi har varit benhårda.” Folkbiblioteken kan inte göra skolornas jobb utan medföljande budget, konstaterar Carina Bergsten, bibliotekschef i Kiruna. Men från och med i höst ansvarar hon även för skolbiblioteksverksamheten.
20 mar 2025 • 2 min

Snart väntas besked om bibliotekets framtid
Medicinska biblioteket betyder mycket för studenterna på Umeå universitet. När de fick höra om den planerade omgörningen var det många som protesterade. Nu hoppas de att protesterna ger effekt.
19 mar 2025 • 3 min

Biblioteket "lite bortprioriterat" i Habo
Biblioteket ”var lite bortprioriterat” när budgeten för 2025 spikades. Ansvariga politiker hänvisar till lagkrav som måste följas innan satsningar på biblioteket kan göras.
18 mar 2025 • 3 min

Ont om lokala satsningar på skolbibliotek
I sommar får alla skolelever rätt till ett bemannat skolbibliotek. Betyder det att frågan är prioriterad? ”Jag ser inte det”, säger skoldebattören Linnéa Lindquist som går igenom samtliga kommuners skolbudgetar.
18 mar 2025 • 2 min

Bristen på bibliotekarier består
Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.
17 mar 2025 • < 1 min

Starka reaktioner på högerkrönika
Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.
14 mar 2025 • 2 min

Källkritikens dag: folkbibliotekarien prisas
”Folkbibliotekarien” tilldelas i dag utmärkelsen Det gyllene förstoringsglasets hederspris för sina insatser för källkritiken i Sverige. "En grundbult för demokratin”, skriver juryn i sin motivering.
13 mar 2025 • < 1 min

Stora kunskapsluckor i digital källkritik
En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.
13 mar 2025 • 4 min
0 kommentarer