De hetaste debatterna 2022

20 dec 2022 • 3 min

En rad debattartiklar och krönikor i Biblioteksbladet har fått stor uppmärksamhet under året. Här är de mest lästa om du har missat någon av dem – eller om du vill se tillbaka på året som gått.

1. Från informationsspecialist till angivare?

Moa Stockstad. Debatt om Tidöavtalet.

Moa Stockstad, bibliotekarie skrev om Tidöavtalets förslag om rapporteringslikt. ”Vi som arbetar måste lova varandra detta: Vi vägrar ange.” Debattartikeln skrevs med anledning av Tidöavtalets förslag om att anställda i kommuner och på myndigheter ska bli skyldiga att rapportera till polis och Migrationsverket om de stöter på personer som inte har rätt att vistas i landet.

Läs debattartikeln här.

2. Avtalen som hotar öppen vetenskap

Lisa Börjesson och Isto Huvila vid Uppsala universitet.

Lisa Börjesson och Isto Huvila, Institutionen för ABM vid Uppsala universitet, skriver om transformativa avtal som de beskriver som ytterst problematiska. ”De äventyrar inte bara forskningens kommunikation utan även dess innehåll.”

Läs debattartikeln här.

3. Vådan av blind källtillit

Kajsa Klein frågade sig hur ”bekräftad myndighetsinformation” ska hanteras om den inte går att lita på? I en essä uppmanade hon att satsa på mångfald och glömma rådet att vissa källor inte behöver granskas, med anledning av Folkhälsomyndighetens agerande under pandemin. En bearbetad och utökad version av texten ingår i antologin Sweden´s Pandemic Experiment som i veckan ges ut av det brittiska vetenskapliga förlaget Routledge.

Läs essän här.

4. Samtal om färgblindhet viktigare än prat med nazister

Milia Rahman Olsson, bibliotekarie. Foto: Annika Clemens / Anneli Åsén Carlsson

Milia Rahman Olsson skrev en debattartikel om vikten av att diskutera vithetsnormen i bibliotekssfären. ”Vi behöver bemöta inskränktheten och tystnaden som finns i vår kår.” När hon själv uttalade sig om hur vithetsnormen påverkar rasifierade bibliotekarier fick hon brev hemskickat med uppmaningen att hon skulle lämna landet.

Läs debattartikeln här.

5. Varför är bibliotekarier så fega när det gäller blåbrunt?

Soledad Cartagena

Soledad Cartagena frågade sig varför bibliotekarier är så fega om blåbrunt. Efter valet när hon vandrade omkring på bokmässan i Göteborg saknade hon en kår som tog ställning. ”Jag tycker att yrkeskåren fegar ur när det kommer till att prata i det offentliga rummet.”

Läs om debatten här.

6. Gör om och gör rätt!

Eleonor Pavlov och Linnéa Jönsson.

Elinor Pavlov och Linnéa Jönsson debatterade Biblioteken i Malmös nylanserade begrepp ”känsliga ämnen” och konstaterade att tanken var god, men inte resultatet.

Läs debattartikeln här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min