Ändrade utlåningsregler till följd av coronaviruset

16 mar 2020 • 2 min

Vissa kommuner stänger biblioteken helt för att begränsa spridningen av coronaviruset. Andra ändrar utlåningsreglerna tillfälligt, och ytterligare andra fortsätter som vanligt.

Kulturhuset i Rättvik. Foto: Lennart Edvardsson / Rättviks bildarkiv

Strömsund, Rättvik och Staffanstorp är några kommuner som har fattat beslut att stänga biblioteken för att hindra smittspridningen. I Rättvik stängde bibliotek och idrottshallar också för att frigöra städresurser till skolor och äldreboenden.

I Strömsund är såväl bibliotek och bokbuss stängda för externa besökare, till att börja med till den 13 april. Kommunen har beslutat att även ställa in alla arrangemang där kommunen är medarrangör samt simhallar och idrottshallar, förutom för skolornas idrottslektioner, för att förhindra eventuell smittspridning.

I Stockholm håller stadsbiblioteket öppet som vanligt, men uppmanar alla som känner sig sjuka att inte vistas i lokalerna. Under mars månad förlängs lånetiden från fyra till sex veckor. Dessutom ska det gå att låna hem böcker som normalt finns att läsa på biblioteket en kortare tid.

Kulturhuset med bibliotek i Rättvik är stängt tillsvidare. Foto: Lennart Edvardsson / Rättviks bildarkiv

Biblioteken i Malmö har stärkt städ- och hygienrutinerna för att begränsa eventuell smittspridning. Vissa datorer stängs också av för att det ska bli lättare för besökare att hålla avstånd till varandra. Samtidigt stoppas förseningsavgifterna för dem som inte kan lämna tillbaka böcker och andra medier för tillfället.

Många bibliotek håller dock öppet som vanligt, men uppmanar besökare att hålla sig hemma om de är sjuka. I exempelvis Jönköping uppmanar biblioteket också friska besökare att kolla med grannar som är fast hemma om de behöver böcker.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min