Att vara eller inte vara på Facebook

22 jan 2021 • 3 min

Flera gånger fick Linköpings universitetsbibliotek sin Facebook-sida stängd. Nätjätten medger för Biblioteksbladet att man gjort fel – och i Linköping ställs frågan om det är nödvändigt att finnas i sociala medier. 

Meddelande till Facebook-administratörerna på Linköpings universitetsbibliotek efter att sidan plockats bort i somras.

Tidigt förra sommaren fick Linköpings universitetsbibliotek sin sida på Facebook stängd med hänvisning till att den stred mot regler kring falsk identitet. 

– Vi trodde att det bara var ett fel och öppnade den igen. När vi sedan blev nedstängda igen började vi ana att det inte var en slump, säger förste bibliotekarie Ann Tobin.

Ann Tobin vid Linköpings universitetsbibliotek. Foto: Emelie Jerberyd

Det senaste försöket att öppna Facebook-sidan gjordes i början av året med samma resultat. 

Facebooks beslut att stänga en sida går att överklaga, vilket Linköpings universitetsbibliotek har gjort. Man har även försökt att på andra sätt komma till tals med företaget, men utan att lyckas nå fram. 

Facebook är viktigt, säger Ann Tobin och nämner Biblioteksbladets grupp “Bibliotek i coronakris” som startades i början av pandemin och nu har drygt 3500 följare. Hon menar att gruppen fungerar både terapeutiskt och som en källa för konkreta råd och tips om hur biblioteken ska lösa problem i sin verksamhet i en svår situation. 

Men hur betydelsefull är egentligen bibliotekets egen sida? 

– Det är det vi nu börjar fundera på, säger Ann Tobin. 

Hon konstaterar att man sedan sociala mediers inträde för 10–15 år sedan inte har lagt tid på att utvärdera närvaron där. 

Vi vänder oss till studenterna, men de är inte särskilt intresserade av att kommunicera med biblioteket på det sättet. Och det är inte bara vi som upplever det, utan det verkar var så i resten av världen, man vill kommunicera via mejl eller jligen via digitala chatforum, säger hon. 

Istället är det främst andra bibliotek som gillar och följer universitetsbibliotekets sida. 

– I någon mening är det en kanal för samtal med Bibliotekssverige och i viss mån internationellt.  

Ellinor Krutholm. Foto: privat

Ellinor Krutholm, som är bibliotekarie och ansvarig för bibliotekets redaktionsgrupp och den som har varit mest engagerad i att lösa situationen med Facebook, är också kluven till värdet av närvaron där.  

– Det är svårt att säga hur många som påverkas av det som finns på Facebook. Men vi ser ändå att människor interagerar med det vi lägger ut.

Trots detta är hon inställd på att öppna sidan igen om det blir möjligt.  

– Jag upplever ändå att det är ett verktyg som underlättar mycket delning i andra sociala medier.  

Linköpings universitetsbibliotek har utan framgång försökt komma i kontakt med Facebook. r Biblioteksbladet kontaktar företagets pressavdelning svarar dock Lukasz Lindell, informationschef för bolagets svenska gren, och lovar att undersöka saken.  

Ett par dagar senare återkommer han med det skriftliga beskedet att bibliotekets sida blivit felaktigt avpublicerad, men att den nu har återställts efter att inga regelbrott har kunnat konstateras.

För att moderera de miljontals inlägg som varje dag publiceras på våra plattformar använder vi en kombination av artificiell intelligens, maskininlärning och mänsklig handpåläggning för att säkerställa att innehållet inte bryter mot våra regler. Men vi vet också att varken maskiner eller människor är perfekta, vilket vid ett fåtal tillfällen resulterar i att vi agerar på innehåll som inte bör ha agerats på, och vi förstår att det kan vara frustrerande att uppleva sådana här störningar i sin verksamhet. 

Bibliotekets sida är följaktligen igång igen. Frågan är nu om det är fortsatt motiverat att lägga resurser på den eller om det är dags att rata Facebook som kommunikationskanal?

– Jag tror att vi kommer att använda Facebook i framtiden även om vi nu är ännu mer medvetna om vad det innebär att det är ett privat vinstdrivande företag och att vår möjlighet att påverka är ganska begränsad, säger Ellinor Krutholm.

Det finns uppenbara fördelar med Facebook, som att många människor är anslutna både i Sverige och internationellt samt möjligheter att skapa grupper och evenemang. Men Ellinor Krutholm säger att hon inte längre litar på plattformen.

– Det kommer mer att vara en kompletterande kanal till exempelvis vår blogg.

Förste bibliotekarie Ann Tobin säger att biblioteket kommer att fortsätta med Facebook i ett par månader.

– Men vi har bestämt oss för att göra en utvärdering av våra sociala medier i mitten av våren.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min