Att vara eller inte vara på Facebook
22 jan 2021 • 3 min
Flera gånger fick Linköpings universitetsbibliotek sin Facebook-sida stängd. Nätjätten medger för Biblioteksbladet att man gjort fel – och i Linköping ställs frågan om det är nödvändigt att finnas i sociala medier.

Ann Tobin är förste bibliotekarie vid Linköpings universitetsbibliotek.

Tidigt förra sommaren fick Linköpings universitetsbibliotek sin sida på Facebook stängd med hänvisning till att den stred mot regler kring falsk identitet.
– Vi trodde att det bara var ett fel och öppnade den igen. När vi sedan blev nedstängda igen började vi ana att det inte var en slump, säger förste bibliotekarie Ann Tobin.

Det senaste försöket att öppna Facebook-sidan gjordes i början av året – med samma resultat.
Facebooks beslut att stänga en sida går att överklaga, vilket Linköpings universitetsbibliotek har gjort. Man har även försökt att på andra sätt komma till tals med företaget, men utan att lyckas nå fram.
Facebook är viktigt, säger Ann Tobin och nämner Biblioteksbladets grupp “Bibliotek i coronakris” som startades i början av pandemin och nu har drygt 3500 följare. Hon menar att gruppen fungerar både terapeutiskt och som en källa för konkreta råd och tips om hur biblioteken ska lösa problem i sin verksamhet i en svår situation.
Men hur betydelsefull är egentligen bibliotekets egen sida?
– Det är det vi nu börjar fundera på, säger Ann Tobin.
Hon konstaterar att man sedan sociala mediers inträde för 10–15 år sedan inte har lagt tid på att utvärdera närvaron där.
– Vi vänder oss till studenterna, men de är inte särskilt intresserade av att kommunicera med biblioteket på det sättet. Och det är inte bara vi som upplever det, utan det verkar var så i resten av världen, man vill kommunicera via mejl eller möjligen via digitala chatforum, säger hon.
Istället är det främst andra bibliotek som gillar och följer universitetsbibliotekets sida.
– I någon mening är det en kanal för samtal med Bibliotekssverige och i viss mån internationellt.

Ellinor Krutholm, som är bibliotekarie och ansvarig för bibliotekets redaktionsgrupp och den som har varit mest engagerad i att lösa situationen med Facebook, är också kluven till värdet av närvaron där.
– Det är svårt att säga hur många som påverkas av det som finns på Facebook. Men vi ser ändå att människor interagerar med det vi lägger ut.
Trots detta är hon inställd på att öppna sidan igen om det blir möjligt.
– Jag upplever ändå att det är ett verktyg som underlättar mycket delning i andra sociala medier.
Linköpings universitetsbibliotek har utan framgång försökt komma i kontakt med Facebook. När Biblioteksbladet kontaktar företagets pressavdelning svarar dock Lukasz Lindell, informationschef för bolagets svenska gren, och lovar att undersöka saken.
Ett par dagar senare återkommer han med det skriftliga beskedet att bibliotekets sida blivit felaktigt avpublicerad, men att den nu har återställts efter att inga regelbrott har kunnat konstateras.
”För att moderera de miljontals inlägg som varje dag publiceras på våra plattformar använder vi en kombination av artificiell intelligens, maskininlärning och mänsklig handpåläggning för att säkerställa att innehållet inte bryter mot våra regler. Men vi vet också att varken maskiner eller människor är perfekta, vilket vid ett fåtal tillfällen resulterar i att vi agerar på innehåll som inte bör ha agerats på, och vi förstår att det kan vara frustrerande att uppleva sådana här störningar i sin verksamhet.”
Bibliotekets sida är följaktligen igång igen. Frågan är nu om det är fortsatt motiverat att lägga resurser på den eller om det är dags att rata Facebook som kommunikationskanal?
– Jag tror att vi kommer att använda Facebook i framtiden även om vi nu är ännu mer medvetna om vad det innebär att det är ett privat vinstdrivande företag och att vår möjlighet att påverka är ganska begränsad, säger Ellinor Krutholm.
Det finns uppenbara fördelar med Facebook, som att många människor är anslutna både i Sverige och internationellt samt möjligheter att skapa grupper och evenemang. Men Ellinor Krutholm säger att hon inte längre litar på plattformen.
– Det kommer mer att vara en kompletterande kanal till exempelvis vår blogg.
Förste bibliotekarie Ann Tobin säger att biblioteket kommer att fortsätta med Facebook i ett par månader.
– Men vi har bestämt oss för att göra en utvärdering av våra sociala medier i mitten av våren.
Senaste nytt

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min

"Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig"
Nu vänds allas blickar mot Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket. Hon är ansvarig för den årliga biblioteksstatistiken som släpps i dag.
17 maj 2023 • 5 min

Trots läskris: Inga besked om satsning på skolbibliotek
Nivåerna på svenska tioåringars läsning är så låg att skolminister Lotta Edholm talar om en läskris i svensk skola. Läslyftet förlängs meddelar ministern, men nämner inte skolbiblioteken när hon listar åtgärder för att komma till rätta med problemen.
16 maj 2023 • 2 min

Bibliotek och lokaltidningar har mycket att vinna på samarbete
Bibliotekarier och journalister kan inspireras av varandra i arbetet för demokratin. Det är en av slutsatserna i en rapport som släpps i dag.
16 maj 2023 • 3 min
0 kommentarer