Dags att söka pengar till läsfrämjande under loven

23 feb 2017 • < 1 min

Nu är det dags att söka det nya bidraget som ska användas till läsfrämjande aktiviteter kopplade till skolloven. "Tanken är att minska läsklyftorna som kan skapas under just loven", säger Nina Frid, handläggare för läsfrämjande på Kulturrådet.

Foto: Fredrik Hjerling
Foto: Fredrik Hjerling

Inför 2017 beslutade regeringen att en del av de pengar som Kulturrådet fördelar till regional kulturverksamhet ska användas till läsfrämjande aktiviteter under loven.

Totalt rör det sig om fem miljoner kronor per år under perioden 2017-2020.

– Skolloven kan skapa läsklyftor mellan barn som läser och de som inte gör det, och det ska motverkas med hjälp av bidraget, säger Nina Frid, handläggare för läsfrämjande på Kulturrådet.

Bidraget kan sökas av aktörer som vill uppmuntra till läsning. Det kan vara skol- och folkbibliotek, fritidshem, idrottsföreningar eller kulturinstitutioner.

Kulturrådet ser gärna att ansökningarna innehåller bland annat läsfrämjande aktiviteter som når nya och läsovana målgrupper.

– Vi uppmuntrar också aktiviteter som involverar hela familjen. Att få föräldrar att börja läsa mer eller skaffa lånekort är något som vi vet gör stor skillnad för barnen. Så familjesatsningar ser vi gärna förslag på, säger Nina Frid.

Hittills är det flera som har hört av sig med frågor kring bidraget, men hur stort söktrycket blir är svårt att säga.

– Vi har ingen aning eftersom allt är nytt. Men vi hoppas på att intresset blir stort.

Bidraget söks under samma period som utvecklingsbidraget till regional kulturverksamhet. I vår är ansökningsperioden 23 februari – 23 mars.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min