Dags att söka pengar till läsfrämjande under loven

23 feb 2017 • < 1 min

Nu är det dags att söka det nya bidraget som ska användas till läsfrämjande aktiviteter kopplade till skolloven. "Tanken är att minska läsklyftorna som kan skapas under just loven", säger Nina Frid, handläggare för läsfrämjande på Kulturrådet.

Foto: Fredrik Hjerling
Foto: Fredrik Hjerling

Inför 2017 beslutade regeringen att en del av de pengar som Kulturrådet fördelar till regional kulturverksamhet ska användas till läsfrämjande aktiviteter under loven.

Totalt rör det sig om fem miljoner kronor per år under perioden 2017-2020.

– Skolloven kan skapa läsklyftor mellan barn som läser och de som inte gör det, och det ska motverkas med hjälp av bidraget, säger Nina Frid, handläggare för läsfrämjande på Kulturrådet.

Bidraget kan sökas av aktörer som vill uppmuntra till läsning. Det kan vara skol- och folkbibliotek, fritidshem, idrottsföreningar eller kulturinstitutioner.

Kulturrådet ser gärna att ansökningarna innehåller bland annat läsfrämjande aktiviteter som når nya och läsovana målgrupper.

– Vi uppmuntrar också aktiviteter som involverar hela familjen. Att få föräldrar att börja läsa mer eller skaffa lånekort är något som vi vet gör stor skillnad för barnen. Så familjesatsningar ser vi gärna förslag på, säger Nina Frid.

Hittills är det flera som har hört av sig med frågor kring bidraget, men hur stort söktrycket blir är svårt att säga.

– Vi har ingen aning eftersom allt är nytt. Men vi hoppas på att intresset blir stort.

Bidraget söks under samma period som utvecklingsbidraget till regional kulturverksamhet. I vår är ansökningsperioden 23 februari – 23 mars.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min