Nordisk barnlitteratur i fokus

18 sep 2013 • < 1 min

I samband med att Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris delas ut för första gången den 30 oktober, arrangerar norska Centrum...

I samband med att Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris delas ut för första gången den 30 oktober, arrangerar norska Centrum för barnlitteratur och Norska barnboksinstitutet ett seminarium om nordisk samtida barnlitteratur.

Nordiska ministerrådet finansierar seminariet som kommer att fungera som ett ”side-event” till Nordiska Rådets höstsession. Seminariet äger rum den 29-30 oktober i Nationalbiblioteket i Oslo.

Syftet är att synliggöra nordisk barnlitteratur och Nordiska rådets nya barn- och ungdomslitteraturpris, bidra till en bred och kritisk diskussion om den nordiska barnlitteraturens ställning i de nordiska länderna samt skapa ett tvärvetenskapligt nordiskt forum för sådana diskussioner.

I programmet medverkar bl a Åsa Warnqvist, Svenska barnboksinstitutet och Magnus Öhrn, forskare i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet medlem i bedömningskommittén för Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris, 2013-2016.

Interfolierat i seminarieprogrammet finns presentationer av de nominerade titlarna till det nya barn- och ungdomspriset.

Det finns begränsat med platser till seminariet och anmälan ska ske före 1 oktober på adress post@barnebokinstituttet.no

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min