Nordisk barnlitteratur i fokus

18 sep 2013 • < 1 min

I samband med att Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris delas ut för första gången den 30 oktober, arrangerar norska Centrum...

I samband med att Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris delas ut för första gången den 30 oktober, arrangerar norska Centrum för barnlitteratur och Norska barnboksinstitutet ett seminarium om nordisk samtida barnlitteratur.

Nordiska ministerrådet finansierar seminariet som kommer att fungera som ett ”side-event” till Nordiska Rådets höstsession. Seminariet äger rum den 29-30 oktober i Nationalbiblioteket i Oslo.

Syftet är att synliggöra nordisk barnlitteratur och Nordiska rådets nya barn- och ungdomslitteraturpris, bidra till en bred och kritisk diskussion om den nordiska barnlitteraturens ställning i de nordiska länderna samt skapa ett tvärvetenskapligt nordiskt forum för sådana diskussioner.

I programmet medverkar bl a Åsa Warnqvist, Svenska barnboksinstitutet och Magnus Öhrn, forskare i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet medlem i bedömningskommittén för Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris, 2013-2016.

Interfolierat i seminarieprogrammet finns presentationer av de nominerade titlarna till det nya barn- och ungdomspriset.

Det finns begränsat med platser till seminariet och anmälan ska ske före 1 oktober på adress post@barnebokinstituttet.no

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min