Nordisk barnlitteratur i fokus

18 sep 2013 • < 1 min

I samband med att Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris delas ut för första gången den 30 oktober, arrangerar norska Centrum...

I samband med att Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris delas ut för första gången den 30 oktober, arrangerar norska Centrum för barnlitteratur och Norska barnboksinstitutet ett seminarium om nordisk samtida barnlitteratur.

Nordiska ministerrådet finansierar seminariet som kommer att fungera som ett ”side-event” till Nordiska Rådets höstsession. Seminariet äger rum den 29-30 oktober i Nationalbiblioteket i Oslo.

Syftet är att synliggöra nordisk barnlitteratur och Nordiska rådets nya barn- och ungdomslitteraturpris, bidra till en bred och kritisk diskussion om den nordiska barnlitteraturens ställning i de nordiska länderna samt skapa ett tvärvetenskapligt nordiskt forum för sådana diskussioner.

I programmet medverkar bl a Åsa Warnqvist, Svenska barnboksinstitutet och Magnus Öhrn, forskare i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet medlem i bedömningskommittén för Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris, 2013-2016.

Interfolierat i seminarieprogrammet finns presentationer av de nominerade titlarna till det nya barn- och ungdomspriset.

Det finns begränsat med platser till seminariet och anmälan ska ske före 1 oktober på adress post@barnebokinstituttet.no

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min