Bättre resultat med fulla hyllor
23 jun 2020 • 2 min
Kan böcker genom sin blotta existens på hyllorna fylla en viktig funktion för bibliotekets besökare? Absolut, visar en amerikansk studie.


På senare år har många av USA:s bibliotek minskat sina bestånd av fysiska böcker till förmån för digitala alternativ. Det är kostnadsbesparande och frigör utrymmen som kan användas som grupprum och kaféer – funktioner som mer effektivt förmodas dra in ”kunder”.
Ofta, skriver James M. Donovan i den vetenskapliga artikeln Keep the books on the shelves, talas det om det tryckta materialet i nedsättande termer, som att det utgör ett museum eller ett lager utan användbart syfte.
James M. Donovan, som är bibliotekschef vid University of Kentucky college of law, lät tio personer i åldrarna 17 till 54 genomgå två läsförståelsetest. Det ena genomfördes i traditionell biblioteksmiljö medan det andra gjordes i ett renoverat kapell som liknade en bibliotekslokal, bortsett från att lokalen saknade böcker.
När deltagarnas resultat jämfördes stod det klart att de hade presterat lite bättre i det bokfyllda biblioteket, även efter att hänsyn tagits till andra faktorer som skulle kunna påverka läsförståelsen.
I studien kontrollerades också deltagarnas puls och blodtryck innan de började läsa och efter att de svarat på läsförståelsefrågorna. Resultatet visade att läsning i sig förvisso är en lugnande aktivitet oavsett var man befinner sig. Men det var också tydligt att skillnaderna i både blodtryck och puls före och efter läsning var större när läsningen utfördes i biblioteket än när deltagarna läste i kapellet.
James M. Donovan menar att studien, även om den är liten, för första gången bidrar med empiriska data som visar att biblioteksmiljön, enbart genom närvaron av böcker på hyllorna, kan ha märkbara positiva effekter på besökarna.
Senaste nytt

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer