Besökarna spår bibliotekens framtid

30 apr 2020 • 3 min

Hur har folkbiblioteken förändrats om tio år? Biblioteksbladet hörde med besökarna om hur de tror att biblioteken ser ut i slutet av 2020-talet. De siar om appar, kakformar och mindre - eller större - bibliotek.

Kajsa Cehlin, Örebro.

 

Kajsa Cehlin, 28 år, Örebro:
– Det känns som att folk inte läser böcker på samma sätt som för några år sedan. Allting blir mer digitaliserat och det skulle kunna bli så här också. Fysiska böcker försvinner mer och mer, vilket är jättetråkigt tycker jag. Biblioteken är en jätteviktig plats för alla små och stora. Om det blir mer digitaliserat hoppas jag att det kommer något coolt.

Ia Aanstoot, Linköping.

Ia Aanstoot, 15 år, Linköping:
– Jag tror att biblioteken kommer digitaliseras till stor del men de också innehålla andra saker, typ  kakformar. Sånt som man behöver ibland men inte behöver äga själv. Du skulle kunna gå till biblioteket om du behöver låna en borrmaskin i fyra timmar, så får du göra det. Då behöver alla inte äga en borrmaskin. Då kan vi spara på klimatet och naturen och behöver inte producera lika mycket.

Valter Grebenstedt, Örebro.

 

Valter Grebenstedt, 71 år, Örebro:
– Det här nya internet, det som finns i dag kommer att utvecklas. Men böckerna kommer inte att försvinna. Det ser man på kommande författare, de kommer alltid ut först i bokform, sedan kommer de på ljudbok. För fem år sedan gissade man att böckerna skulle försvinna, men det ser man i dag, att det gör de inte alls. Det kommer hela tiden nya.

Håkan Molander, Hällefors.

Håkan Molander, 52 år, Hällefors:
– Jag tror inte det förändras så mycket, men det blir mer ljudböcker och datorer. Här i Hällefors tror jag biblioteket blir större. Om det blir fler jobb kan de bygga nya bostäder och då kan biblioteket bli större.

 

Lovisa Lukas, Linköping.

 

Lovisa Lukas, 15 år, Linköping:
– Det kommer antagligen inte att finnas så många bibliotek om tio år. De flesta kommer att vara på internet och på bibliotek är det meningen att det ska vara böcker. Många kanske inte kommer till biblioteken längre utan läser på internet.

 

Fredric Reimers, Örebro.

Fredric Reimers, 34 år, Örebro:
– Man kanske lånar via appar och kommer och hämtar böckerna på ett annat sätt. Det kommer att läsas mer via dator och plattor, jag tror att böckerna i bokform försvinner mer. Kanske blir det mer interaktivt och du kan få tips utifrån vad du gillar och vilka böcker du har läst tidigare. Tyvärr tror jag att biblioteken blir mindre och kanske mer ägnar sig åt utlåning. Men öppenheten kommer det svenska folket att kräva så länge vi lever. Det är en av de finaste sakerna vi har i det här landet.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Trängd folkbildning hot mot biblioteken

Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.

9 dec 2024 • 2 min