Bildningspodden sänder live – pratar om de intellektuella

11 maj 2017 • 2 min

Varje vecka spelar Bildningspodden in samtal med landets ledande forskare inom humaniora. I dag avslutar de Biblioteksdagarna med en liveinspelning där de pratar om "de intellektuella".

Magnus Bremmer och Klas Ekman sänder från Växjö konserthus i dag kl 14. Foto: Niklas Björling
Magnus Bremmer och Klas Ekman sänder från Växjö konserthus i dag kl 14. Foto: Niklas Björling

I Bildningspodden snackas det brett om historia och kulturarv och poddarna kan handla om allt från vem Drottning Kristina egentligen var till hur det ligger till med den svenska synden.

Bildningspodden leds av Magnus Bremmer, litteraturhistoriker, kulturjournalist och forskningsredaktör, och Klas Ekman som är kulturjournalist och författare. På Biblioteksdagarna sänder de inför livepublik och två forskare, en etnolog och en historiker, är inbjudna. Samtalet kommer att handla om ”de intellektuella”.

– Vilka är egentligen de intellektuella? Många kanske tänker Jean-Paul Sartre eller Simone de Beauvoir. Men när föddes begreppet och vilken status har det i samhällsdebatten i dag? Det ska vi snacka om, säger Magnus Bremmer.

Han kallar biblioteken för ”de intellektuellas hem” och anser att bibliotek utgör en stark demokratisk bildningsmiljö.

– Men trots det tror jag många tänker att det finns något kultur­elitistiskt över att vara intellektuell.

Bildningspodden har tidigare spelat in samtal inför livepublik, men det här blir första gången där forskarna ännu inte publicerat något. Forskningen pågår just nu och samtalet blir en inblick i det senaste.

– Det är väldigt kul att spela in live eftersom man aldrig vet vad som kommer att hända. Vi pratar ganska lite med forskarna i förväg för att samtalet ska bli så spontant det går. Det ska kunna stå på egna ben och leda dit det vill. Sedan är det också kul med responsen från publiken eftersom vi direkt märker vad de reagerar på och inte, säger Magnus Bremmer.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min