Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
10 apr 2018 • 2 min
Digital kompetens är mer än att googla. Ett nytt självskattningstest mäter din kompetens på fler områden, också integritet och säkerhet.
Nu finns ett nytt självskattningstest speciellt utformat för bibliotekarier som testar din digitala kompetens. Testet mäter inte bara färdigheter i informationssök och källkritik utan också vad du kan när det gäller datasäkerhet och integritetsfrågor.
– Vi har ansträngt oss för att resultatet inte ska kunna bli för nedslående. En del är svårt för alla, men annat lätt – särskilt för bibliotekarier som ju ofta är grymma på till exempel källkritik, säger bibliotekskonsulenten i Region Uppsala, Eleonor Grenholm.
Testet blev till när Eleonor Grenholm tillsammans med sina kollegor i Dalarna, Stockholm och Örebro – Linda Sävhammar, Hanna Johansson och Sandra Spjut – ville skapa gemensamma resurser kring digital kompetensutveckling.
– Vi kom snabbt fram till att vi behövde kartlägga kompetenserna innan vi kunde fatta genomtänkta beslut. Först tänkte vi oss en enkel enkät, men i samarbete med två forskare blev det ett fullfjädrat självskattningstest, säger Eleonor Grenholm.
Nu kommer testet att användas i projektet ”Digitalt först med användaren i fokus” för att få en nationell bild av vilka digitala kompetenser personalen på folkbiblioteken besitter. Men resultaten ska också kunna användas på lokal nivå.
Sedan i januari ligger det digitala självskattningstestet ute på nätet och är öppet att använda för den som vill. Hittills har 450 personer svarat, så det är en bit kvar till de runt 5 000 anställda på folkbiblioteken i landet.
I mars/april beräknar de ta ut de första siffrorna som kommer att presenteras på Biblioteksdagarna i maj.
Vad fick du själv för resultat?
– I ärlighetens namn undrar jag om jag verkligen gjort en självskattning. Men om jag gjorde det skulle jag nog följa det mönster vi sett i prototypen och där är resultaten på frågor om integritet, säkerhetstänk och teknisk problemlösning svagare. Men sen lär man sig ju hela tiden när man jobbar med de här frågorna.
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer