De testar din kompetens

10 apr 2018 • 2 min

Digital kompetens är mer än ­att googla. Ett nytt självskattningstest mäter din kompetens på fler områden, också integritet och säkerhet.

Linda Sävhammar, Eleonor Grenholm och Sandra Spjuth är några av dem som drivit projektet. Foto: Marie-Louise Eriksson.
Linda Sävhammar, Eleonor Grenholm och Sandra Spjuth är några av dem som drivit projektet. Foto: Marie-Louise Eriksson.

Nu finns ett nytt självskattningstest speciellt utformat för bibliotekarier som testar din digitala kompetens. Testet mäter inte bara färdigheter i informationssök och källkritik utan också vad du kan när det gäller datasäkerhet och integritetsfrågor.

– Vi har ansträngt oss för att resultatet inte ska kunna bli för nedslående. En del är svårt för alla, men annat lätt – särskilt för bibliotekarier som ju ofta är grymma på till exempel källkritik, säger bibliotekskonsulenten i Region Uppsala, Eleonor Grenholm.

Testet blev till när Eleonor Grenholm tillsammans med sina kollegor i Dalarna, Stockholm och Örebro – ­Linda Sävhammar, Hanna Johansson och Sandra Spjut – ville skapa gemensamma resurser kring digital kompetensutveckling.

– Vi kom snabbt fram till att vi behövde kartlägga kompetenserna innan vi kunde fatta genomtänkta beslut. Först tänkte vi oss en enkel enkät, men i samarbete med två forskare blev det ett fullfjädrat självskattningstest, säger Eleonor Grenholm.

Nu kommer testet att användas i projektet ”Digitalt först med användaren i fokus” för att få en nationell bild av vilka digitala kompetenser personalen på folkbiblioteken besitter. Men resultaten ska också kunna användas på lokal nivå.

Sedan i januari ligger det digitala självskattningstestet ute på nätet och är öppet att använda för den som vill. Hittills har 450 personer svarat, så det är en bit kvar till de runt 5 000 anställda på folkbiblioteken i landet.

I mars/april beräknar de ta ut de ­första siffrorna som kommer att ­presenteras på Biblioteksdagarna i maj.

Vad fick du själv för resultat? 

– I ärlighetens namn undrar jag om jag verkligen gjort en självskattning. Men om jag gjorde det skulle jag nog följa det mönster vi sett i prototypen och där är resultaten på frågor om integritet, säkerhetstänk och teknisk problemlösning svagare. Men sen lär man sig ju hela tiden när man jobbar med de här frågorna.

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min