Debatt: Ska stökiga personer portas från biblioteket?
26 sep 2019 • 2 min
Är lösningen på den ökade oron på biblioteken att porta stökiga besökare? Ja, anser Christer Nylander (L) – Nej, anser Anna Troberg, förbundsordförande på Dik, i en debatt på bokmässan i Göteborg.


Frågan om portning av stökiga biblioteksbesökare kom upp i den rapport som Dik släppte i veckan som visar att oro, våld och skadegörelse har ökat på folkbiblioteken.
– Det borde inte vara något problem, man kanske inte ska porta någon för alltid från biblioteken. Men att säga att den som beter sig illa inte är välkommen på ett tag bör man kunna göra, sade Christer Nylander (L), ordförande i kulturutskottet.
Men Dik förespråkar inte den möjligheten.
– Det finns många praktiska problem. Vem ska vara dörrvakt, ska personalen göra det eller ska man lägga pengar på att anställa dörrvakter? Det finns många andra saker man kan göra för att förebygga de här problemen, säger Anna Troberg.
Biträdande riksbibliotekarie Lars Ilshammar säger att det strider mot bibliotekens grundidé att det ska vara en öppen plats för alla.
Anna Troberg kallar förslaget om portning för populistisk och ställer frågan om det inte vore bättre att ta itu med grundproblemet och öppna fler dörrar i samhället, i stället för att stänga en till.
– Hur många dörrar kan man smälla i ansiktet på utsatta människor och ändå kalla sig ett öppet och fritt samhälle?
Christer Nylander svarar att han tycker att det är orimligt att låta bibliotekarierna ta den smällen.
– Det är bättre för biblioteken, bibliotekarierna och de här människorna som är stökiga att de möts av människor som är tränade att ta tag i dessa problem. Det behövs en markering: Nu har du gjort det här och det får konsekvenser. Jag är skeptisk till att när andra samhällsfunktioner har stängt dörren går de här personerna till biblioteken som ska ta smällen.
Anna Troberg påpekar också att den ökande oron och skadegörelsen på biblioteken inte främst är ett ungdomsproblem.
– I debatten låter det som att det är ungdomar och ungdomsgäng som är problemet. Men det finns även äldre (än ungdomar) som ställer till problem. Det vår man inte glömma bort, det är inte ett ungdomsproblem, säger Anna Troberg.
Siffror i rapporten visar att oro, våld och skadegörelse har ökat på folkbiblioteken de senaste åren.
Flera i debatten konstaterar att den ökande oron är en del av ett större samhällsfenomen. Men Lars Ilshammar påpekar också att problemet alltid har funnits, men när fler andra platser i samhället stängs blir trycket större på biblioteken.
– Att vara samhällets öppna rum har blivit mer tydligt när andra platser stängs, kommersialiseras eller digitaliseras. Platsen har blivit viktigare och på vissa orter är kanske biblioteket den enda plats dit man kan gå och bara vara medborgare. Den rollen står inte i relation till hur mycket resurser biblioteken får, säger han.
Han är skeptisk till förslaget om att kunna porta stökiga besökare från biblioteken.
– Förslaget är krångligt, byråkratiskt och skapar troligen fler problem än det löser. Det är ett exempel på att man försöker bota symtomen i stället för att ta itu med verkliga samhällsproblem.
Med i panelen var även Helene Öberg, statssekreterare hos kultur- och demokratiministern (MP) och Carola Gunnarsson från Sveriges Kommuner och Landsting.
Debatten hölls i Rum för bibliotek på Bokmässan i Göteborg.
Senaste nytt

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer