Debatt: Ska stökiga personer portas från biblioteket?
26 sep 2019 • 2 min
Är lösningen på den ökade oron på biblioteken att porta stökiga besökare? Ja, anser Christer Nylander (L) – Nej, anser Anna Troberg, förbundsordförande på Dik, i en debatt på bokmässan i Göteborg.


Frågan om portning av stökiga biblioteksbesökare kom upp i den rapport som Dik släppte i veckan som visar att oro, våld och skadegörelse har ökat på folkbiblioteken.
– Det borde inte vara något problem, man kanske inte ska porta någon för alltid från biblioteken. Men att säga att den som beter sig illa inte är välkommen på ett tag bör man kunna göra, sade Christer Nylander (L), ordförande i kulturutskottet.
Men Dik förespråkar inte den möjligheten.
– Det finns många praktiska problem. Vem ska vara dörrvakt, ska personalen göra det eller ska man lägga pengar på att anställa dörrvakter? Det finns många andra saker man kan göra för att förebygga de här problemen, säger Anna Troberg.
Biträdande riksbibliotekarie Lars Ilshammar säger att det strider mot bibliotekens grundidé att det ska vara en öppen plats för alla.
Anna Troberg kallar förslaget om portning för populistisk och ställer frågan om det inte vore bättre att ta itu med grundproblemet och öppna fler dörrar i samhället, i stället för att stänga en till.
– Hur många dörrar kan man smälla i ansiktet på utsatta människor och ändå kalla sig ett öppet och fritt samhälle?
Christer Nylander svarar att han tycker att det är orimligt att låta bibliotekarierna ta den smällen.
– Det är bättre för biblioteken, bibliotekarierna och de här människorna som är stökiga att de möts av människor som är tränade att ta tag i dessa problem. Det behövs en markering: Nu har du gjort det här och det får konsekvenser. Jag är skeptisk till att när andra samhällsfunktioner har stängt dörren går de här personerna till biblioteken som ska ta smällen.
Anna Troberg påpekar också att den ökande oron och skadegörelsen på biblioteken inte främst är ett ungdomsproblem.
– I debatten låter det som att det är ungdomar och ungdomsgäng som är problemet. Men det finns även äldre (än ungdomar) som ställer till problem. Det vår man inte glömma bort, det är inte ett ungdomsproblem, säger Anna Troberg.
Siffror i rapporten visar att oro, våld och skadegörelse har ökat på folkbiblioteken de senaste åren.
Flera i debatten konstaterar att den ökande oron är en del av ett större samhällsfenomen. Men Lars Ilshammar påpekar också att problemet alltid har funnits, men när fler andra platser i samhället stängs blir trycket större på biblioteken.
– Att vara samhällets öppna rum har blivit mer tydligt när andra platser stängs, kommersialiseras eller digitaliseras. Platsen har blivit viktigare och på vissa orter är kanske biblioteket den enda plats dit man kan gå och bara vara medborgare. Den rollen står inte i relation till hur mycket resurser biblioteken får, säger han.
Han är skeptisk till förslaget om att kunna porta stökiga besökare från biblioteken.
– Förslaget är krångligt, byråkratiskt och skapar troligen fler problem än det löser. Det är ett exempel på att man försöker bota symtomen i stället för att ta itu med verkliga samhällsproblem.
Med i panelen var även Helene Öberg, statssekreterare hos kultur- och demokratiministern (MP) och Carola Gunnarsson från Sveriges Kommuner och Landsting.
Debatten hölls i Rum för bibliotek på Bokmässan i Göteborg.
Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer