Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
20 dec 2012 • < 1 min
TPB ligger i dödsryckningar och nedkomsten av MTM närmare sig. Den 1 januari 2013 föds Myndigheten för tillgängliga medier ur...
TPB ligger i dödsryckningar och nedkomsten av MTM närmare sig. Den 1 januari 2013 föds Myndigheten för tillgängliga medier ur det som fram till dess varit Talboks- och punktskriftsbiblioteket. Under festliga former och med inbjudna gäster avtäckte kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth den myndighetens nya logotyp.
Det blir en myndighet som förds in i Stensbockens tecken vars karaktär kännetecknas av ambition, ansvar, disciplin och stabilitet, konstaterade Roland Essaisson som från och med 1 januari 2013 inte längre är bibliotekschef utan generaldirektör med ett förnyat förtroende fram till 2016.
– Vi förväntar oss en välskapt och vuxen myndighet som redan lämnat trotsåldern bakom sig, säger Roland Esaiasson.
Syftet med namnbytet är att öka förståelsen för myndighetens breda uppdrag: att ge människor med läsnedsättning tillgång till de medier de behöver på det sätt som passar dem. Med tillgängliga medier syftar man på talböcker, taltidningar, teckenspråkig litteratur, punktskriftsböcker, punktskriftstidningar och böcker med taktila bilder.
”Vi finns inte till för tekniken eller medierna. Vi finns till för människorna!” ljuder den nya myndighetens credo som återfinns i MTM:s ljudlogotyp (http://www.tpb.se/) som även den presenterades i samband med avtäckningen av den visuella logotypen.
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min
0 kommentarer