Små arkiv säkrar varandra

8 jun 2017 • 2 min

Att något är digitaliserat betyder inte alls att det finns kvar. I USA bildar nu mindre arkiv och bibliotek nätverk för att kunna säkra varandras samlingar.

Hackerattacker, el-avbrott och data som långsamt bryts ner och korrumperas, men även naturkatastrofer, bränder och krig. Listan kan göras lång på hot mot den växande mängden digital data som kommer att bli framtidens kulturarv.

Sam Meister. Foto: Privat
Sam Meister. Foto: Privat

I USA jobbar MetaArchive Foundation med att skapa samarbete mellan arkiv och bibliotek för att gemensamt spara ner, kopiera och säkra varandras samlingar av till exempel vetenskapliga tidskrifter. Medlemsorganisationerna är ofta mellanstora universitetsbibliotek. Genom att sprida informationen över varandras servrar blir de enskilda samlingarna mindre sårbara för angrepp eller katastrofer.

– De stora forskningsbiblioteken, som Harvard, har sysslat med de här frågorna i säkert tjugo år. Men mindre bibliotek har precis börjat digitalisera data och fundera över hur det ska sparas över tid. Även om diskussionen finns så är den inte lika mogen som inom myndigheter eller finansvärlden. Kanske beror det på att de inte upplever sig som en måltavla på samma sätt. Samtidigt har vi ju sett attacker på kulturarv i flera delar i världen.

Det säger Sam Meister, som jobbar på Educopia Institute, den organsiation som administrerar MetaArchive Foundation. Tekniken som används kallas för Lockss, som står för Lots Of Copies Keep Stuff Safe. Poängen är att det alltid ska finnas intakta kopior kvar i nätverket om olyckan är framme.

– Sju kopior. Det är den magiska siffran som Lockss är designat för och som vi omfamnar. Allting finns i sju kopior. Det har visat sig effektivt.

Under MetaArchives tio år har medlemsorganisationer bland annat råkat ut för elavbrott och tekniska komplikationer till följd av olyckor eller katastrofer.

– Vi har även haft situationer där flera medlemmars servrar har gått ned samtidigt. Eftersom vi då har flera kopior i nätverket kan vi rädda förlorad data snabbt och ta hjälp av de medlemmar som har sparat data i områden som inte har drabbats.

Ett av de största hoten mot digital data är tekniken själv. Information kan inte sparas lika länge på en hårddisk som mellan bokpärmar. En stor del av arbetet är att hela tiden se över kvaliteten på kopiorna.

– Digital data är bara elektroner som flyter runt på en hårddisk. Informationen kan korrumperas av el- och temperaturförändringar, eller av lokala miljöfrågor i den fastighet där servrarna står. Eller av mänskliga misstag, vilket inte är helt ovanligt, säger Sam Meister.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Ett sätt att splittra samhället på djupet

Motståndet mot en lag om anmälningsplikt är massivt. Det stod klart – om någon tidigare svävade i ovisshet om saken – under ett seminarium i riksdagen på onsdagsförmiddagen.”Det är Pandoras box – vägen in i ett angiverisamhälle.”

29 maj 2024 • 3 min

Politik

Samtal om anmälningsplikten i riksdagen

Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? I morgon, onsdag, debatteras frågan av riksdagsledamöterna Muharrem Demirok (C), Amanda Lind (MP), Magnus Resare (M) och Camilla Mårtensen (L).

28 maj 2024 • 2 min

Digitalisering

AI bidrar till samtal om EU

I Karlskrona kan biblioteksbesökarna snacka EU med en chattrobot. AI görs därmed till en del av ett utvidgat referenssamtal, säger Bengt-Gunnar Österberg, bibliotekarie och platsansvarig för stadsbiblioteks digitala center.

27 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min