Firar 25 år med jubileumsbok
6 mar 2024 • 3 min
Google, Malmö högskola och därmed även det som numera heter Malmö universitetsbibliotek, alla föddes de 1998. Boken om det jubilerande biblioteket fungerar som ett kollektivt minne för medarbetarna.
Den före detta journalisten Eva Tornbjer jobbar sedan snart femton år tillbaka med kommunikation på Malmö universitetsbibliotek. Hon är bibliotekarie och en av de fyra redaktörer som arbetat med den lekfulla boken Allas bibliotek – vår berättelse.
– Ja, vi är inte så anrika i Malmö som i Lund eller Uppsala utan högskolan fyllde 25 och universitetet fyllde 5 år förra året. Dessutom fyllde Tandvårdshögskolan 75, den tillhörde Lunds universitet tidigare men gick över till oss när vi bildades. Så det passade bra att göra en jubileumsantologi, säger Eva Tornbjer.
Hon och kollegorna visste en sak, att de ville göra det på sitt sätt, en bok som speglar vad Malmö universitetsbibliotek är. Efter några workshops kokades alla idéer ner till ett antal teman. Det handlar om biblioteket och studenterna, biblioteket i staden och biblioteket och forskarna, men också om ”böcker, medier och sånt” och om att utvärdera och förändra. Även serietecknaren (och biblioteksassistenten) Berit Kurttila Viklund finns med, hon skildrar biblioteket under covid.
Allt har gjorts in-house, som Eva Tornbjer uttrycker det, och det har gjort att de har haft kontroll över processen. Kompetens finns i huset, de har inte bara en serietecknare och en före detta journalist utan också en grafisk formgivare, Åsa Tosting.
– Vi har, under arbetets gång, sett det lite som ett kollektivt minne, som att skapa en gemensam historia, men har väl också tänkt att det kan vara bra att ha något att sätta i händerna på nya medarbetare, berättar Eva Tornbjer som poängterar att boken har haft en sammansvetsande effekt.
I efterordet skriver hon även att det kanske kan vara intressant för framtida biblioteksforskare att veta hur det gick till på ett akademiskt bibliotek i början av 2020-talet. Att skriva om och reflektera kring sitt arbete, det är något som de gjort länge och mycket på Malmö universitetsbibliotek. Till exempel har de använt sig av något som kallas för Shut up and write.
– De stunderna var för att skapa tid till att skriva. Alla kom till samma ställe, till samma rum och så satt de och skrev. Ville man diskutera något så kunde man göra det. Det blev ett sätt att boka in skrivtid i kalendern, säger Eva Tornbjer och lägger till att en tredjedel av alla medarbetare har varit direkt inblandade i boken.
Här finns många olika sorters texter: kåserier, en saga, lägesbeskrivningar och historiska tillbakablickar. Själv har Eva Tornbjer bland annat skrivit kapitlet som har döpts till Medier till kaffet, tillsammans med Karin Ericson Lagerås. Texten är skriven i dialogform.
– Även Ola Tengstams text, Från oansenlig rabatt till blommande äng, är spännande. Han skriver om bokbeståndets utveckling och skönlitteraturens betydelse. Vi är inget folkbibliotek men har ändå en hel del skönlitteratur hos oss.
Eva Tornbjer understryker att boken inte är ämnad att ge en heltäckande bild av verksamheten som är mycket större och bredare än så.
Boken går att ladda ner här.
Senaste nytt
Slopade förseningsavgifter – fenomen som länge varit på tillväxt
I Botkyrka har avgifterna precis tagits bort medan Karlskoga tog steget för sex år sedan. ”Det kostade oss mer än vi fick tillbaka.”
15 okt 2024 • 4 min
Stora jättarna på plats när öppen vetenskap diskuteras
Nästa vecka möts företrädare för förlagen och biblioteksvärlden för att prata om öppen tillgång på konferensen Lund Online. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.
14 okt 2024 • 2 min
Nytt ljus på lärosätesbiblioteken
Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."
11 okt 2024 • 2 min
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 4 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
0 kommentarer