Biblioteksdagarna tillbaka – tillfälle att mötas igen

20 apr 2022 • 2 min

Temat för Biblioteksdagarna 2022 i början av maj är Vägval. Efter två års pandemi som innebar en helt inställd konferens och en digital variant, är evenemanget tillbaka.

Karin Martinsson Stattin är utredare på Svensk biblioteksförening.

Den 5 och 6 maj är det dags för Biblioteksdagarna 2022, i år på Lilla Cirkus på Djurgården i Stockholm. Karin Martinsson Stattin är utredare på Svensk biblioteksförening och projektledare för Biblioteksdagarna och hon konstaterar att ”det känns helt underbart” att åter ha möjligheten att anordna en fysisk konferens för bibliotekssektorn.

Det är valår i år och det märks även på Biblioteksdagarna 2022, inte minst på temat för året, Vägval.

– Vi kommer att ha några punkter med politiker och vi kommer att ta upp flera olika frågor där biblioteken står inför olika slags vägskäl eller vägval. Hur ska man göra med finansieringen av e-medier? Hur tänker man när man publicerar sig på sociala medier? Ska vi digitalisera kulturarvet eller ska vi inte? Ja, det är klart vi ska men det finns val kvar att göra, säger Karin Martinsson Stattin.

Hon poängterar att tanken är att konferensen ska vara för hela sektorn, folkbibliotek, forskningsbibliotek, sjukhusbibliotek, skolbibliotek och specialbibliotek.

– Vi har många aktiviteter i föreningen, bland annat expertnätverk som då får chansen att träffa varandra och utbyta idéer. Vi vill vara en samlande och peppande kraft för alla biblioteksmedarbetare i alla sektorer. Dessutom är det ju roligt om vi kan få uppmärksamhet även utanför bibliotekssfären, menar Karin Martinsson Stattin.

Biblioteksdagarna 2022 avslutas med en intervju med författaren och professorn Geoffrey Roberts. Irländarens bok Stalins Library: A Dictator and His Books har ännu inte översatts till svenska.

– Det pratas så ofta om att bildning och läsande är motmedlet som gör att man inte ska kunna bli en despot och diktator. Men det är väl inte riktigt så enkelt, konstaterar Karin Martinsson Stattin.

Hon ser fram emot att kunna träffa föreningens medlemmar, det är tre år sedan Biblioteksdagarna kunde anordnas ”live”.

– Att träffa alla, det ska bli så roligt. Vi som bara har haft digitala möten i två år. Programmet är verkligen inte sekundärt men det är viktigt att kunna mötas på riktigt, säger Karin Martinsson Stattin.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min