Biblioteksdagarna tillbaka – tillfälle att mötas igen

20 apr 2022 • 2 min

Temat för Biblioteksdagarna 2022 i början av maj är Vägval. Efter två års pandemi som innebar en helt inställd konferens och en digital variant, är evenemanget tillbaka.

Karin Martinsson Stattin är utredare på Svensk biblioteksförening.

Den 5 och 6 maj är det dags för Biblioteksdagarna 2022, i år på Lilla Cirkus på Djurgården i Stockholm. Karin Martinsson Stattin är utredare på Svensk biblioteksförening och projektledare för Biblioteksdagarna och hon konstaterar att ”det känns helt underbart” att åter ha möjligheten att anordna en fysisk konferens för bibliotekssektorn.

Det är valår i år och det märks även på Biblioteksdagarna 2022, inte minst på temat för året, Vägval.

– Vi kommer att ha några punkter med politiker och vi kommer att ta upp flera olika frågor där biblioteken står inför olika slags vägskäl eller vägval. Hur ska man göra med finansieringen av e-medier? Hur tänker man när man publicerar sig på sociala medier? Ska vi digitalisera kulturarvet eller ska vi inte? Ja, det är klart vi ska men det finns val kvar att göra, säger Karin Martinsson Stattin.

Hon poängterar att tanken är att konferensen ska vara för hela sektorn, folkbibliotek, forskningsbibliotek, sjukhusbibliotek, skolbibliotek och specialbibliotek.

– Vi har många aktiviteter i föreningen, bland annat expertnätverk som då får chansen att träffa varandra och utbyta idéer. Vi vill vara en samlande och peppande kraft för alla biblioteksmedarbetare i alla sektorer. Dessutom är det ju roligt om vi kan få uppmärksamhet även utanför bibliotekssfären, menar Karin Martinsson Stattin.

Biblioteksdagarna 2022 avslutas med en intervju med författaren och professorn Geoffrey Roberts. Irländarens bok Stalins Library: A Dictator and His Books har ännu inte översatts till svenska.

– Det pratas så ofta om att bildning och läsande är motmedlet som gör att man inte ska kunna bli en despot och diktator. Men det är väl inte riktigt så enkelt, konstaterar Karin Martinsson Stattin.

Hon ser fram emot att kunna träffa föreningens medlemmar, det är tre år sedan Biblioteksdagarna kunde anordnas ”live”.

– Att träffa alla, det ska bli så roligt. Vi som bara har haft digitala möten i två år. Programmet är verkligen inte sekundärt men det är viktigt att kunna mötas på riktigt, säger Karin Martinsson Stattin.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min