Biblioteksdagarna tillbaka – tillfälle att mötas igen
20 apr 2022 • 2 min
Temat för Biblioteksdagarna 2022 i början av maj är Vägval. Efter två års pandemi som innebar en helt inställd konferens och en digital variant, är evenemanget tillbaka.

Den 5 och 6 maj är det dags för Biblioteksdagarna 2022, i år på Lilla Cirkus på Djurgården i Stockholm. Karin Martinsson Stattin är utredare på Svensk biblioteksförening och projektledare för Biblioteksdagarna och hon konstaterar att ”det känns helt underbart” att åter ha möjligheten att anordna en fysisk konferens för bibliotekssektorn.
Det är valår i år och det märks även på Biblioteksdagarna 2022, inte minst på temat för året, Vägval.
– Vi kommer att ha några punkter med politiker och vi kommer att ta upp flera olika frågor där biblioteken står inför olika slags vägskäl eller vägval. Hur ska man göra med finansieringen av e-medier? Hur tänker man när man publicerar sig på sociala medier? Ska vi digitalisera kulturarvet eller ska vi inte? Ja, det är klart vi ska men det finns val kvar att göra, säger Karin Martinsson Stattin.
Hon poängterar att tanken är att konferensen ska vara för hela sektorn, folkbibliotek, forskningsbibliotek, sjukhusbibliotek, skolbibliotek och specialbibliotek.
– Vi har många aktiviteter i föreningen, bland annat expertnätverk som då får chansen att träffa varandra och utbyta idéer. Vi vill vara en samlande och peppande kraft för alla biblioteksmedarbetare i alla sektorer. Dessutom är det ju roligt om vi kan få uppmärksamhet även utanför bibliotekssfären, menar Karin Martinsson Stattin.
Biblioteksdagarna 2022 avslutas med en intervju med författaren och professorn Geoffrey Roberts. Irländarens bok Stalins Library: A Dictator and His Books har ännu inte översatts till svenska.
– Det pratas så ofta om att bildning och läsande är motmedlet som gör att man inte ska kunna bli en despot och diktator. Men det är väl inte riktigt så enkelt, konstaterar Karin Martinsson Stattin.
Hon ser fram emot att kunna träffa föreningens medlemmar, det är tre år sedan Biblioteksdagarna kunde anordnas ”live”.
– Att träffa alla, det ska bli så roligt. Vi som bara har haft digitala möten i två år. Programmet är verkligen inte sekundärt men det är viktigt att kunna mötas på riktigt, säger Karin Martinsson Stattin.
Senaste nytt

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min

Dik lämnar: ”Iflas agerande skandalöst, oacceptabelt och direkt provocerande”
Fackförbundet Dik har beslutat att lämna Ifla. Det går inte att fortsätta som medlem med hedern i behåll, enligt förbundsordförande Anna Troberg.
7 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer