Böcker kommer från luften

16 jun 2020 • < 1 min

Hur ska elever uppmuntras till läsning under pandemin? Ett bibliotek i USA har börjat leverera böcker med drönare.

Skolbibliotekarien Kelly Passek brukar beställa hem restaurangmat och få den levererad med drönare till sin trädgård i staden Christiansburg i Virginia, östra USA. Detta väckte tidigt en tanke hos henne: går det inte att göra samma sak med böcker?

När coronapandemin tvingat skolungdomar att sitta hemma i karantän blev behovet än mer uppenbart. Kelly Passek har under vårterminen administrerat hemleveranser av låneböcker landvägen, med de bussar som dagligen kört ut med lunch till elever i karantän. Till slut lyckades hon etablera ett samarbete med företaget Wing som ägs av Googles moderbolag Alphabet och sedan förra året har tillstånd för luftburen varudistribution i Virginia.

Skolterminen är förvisso över men pandemin gör att många ungdomar fortfarande tvingas hålla sig hemma.

– De kommer att tycka att det är spännande att de första i världen som får böcker med drönare, säger Kelly Passek till Washington Post.

I videoklippet ovan, producerat av Wing, berättar hon om sin idé.

Den första bok som i torsdags levererades till en låntagare per luftfarkost var Erich Maria Remarques På västfronten intet nytt.

I Virginia, USA, görs försök att leverera böcker med drönare.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min