Brå ska kartlägga brottslighet på bibliotek

26 feb 2020 • 2 min

Moderaterna nöjer sig inte med regeringens uppdrag till Brottsförebyggande rådet (Brå) att kartlägga brottslighet på bibliotek och simhallar. Resultatet ska ligga till grund för diskussionen om det ska bli möjligt att porta stökiga personer. Men Moderaterna vill gå snabbare fram.

Brott och ordningsstörningar på bibliotek ska kartläggas av Brottsförebyggande rådet. Foto: Annika Clemens

Brottslighet och ordningsstörningar på bibliotek och simhallar ska kartläggas för att ta reda på vilken typ av omfattningen, brott det handlar om och mot vem de riktar sig. Brå ska även ta reda på i vilken utsträckning brotten och störningarna av ordningen begås av personer som är straffmyndiga. Resultaten ska rapporteras i mitten av september i år.

Sedan tidigare har en utredare i uppdrag av regeringen att överväga om personer ska kunna stängas ute från butikslokaler, simhallar och liknande platser, om de har begått brott eller misskött sig. Ett förslag ska också lämnas på en sådan reglering.

Nu konstateras att det finns gott om kunskap om brott som begås i butiker, medan det saknas kunskap om brottsligheten på bibliotek och simhallar.

Kartläggningen som Brå ska göra ska ligga till grund för en bedömning om det finns behov av att kunna porta personer som har begått brott eller misskött sig på andra sätt, från exempelvis bibliotek.

Moderaterna är dock inte nöjda med regeringens uppdrag till Brå, utan vill gå längre. Ulf Kristersson säger till TT att det är uppenbart att problem finns på bibliotek och simhallar och att detta inte behöver kartläggas. Justitieminister Morgan Johansson meddelade i slutet av förra året att regeringen ska presentera ett förslag om tillträdesförbud för butiker. I förslaget finns dock inte bibliotek och simhallar med. Enligt Ulf Kristersson är det ”uppenbart att det inte finns skäl att dra gränsen där”, skriver TT.

Läs mer: Så löste Hässleholm stöket på biblioteket ”Vi har inga problem med honom längre”

Läs mer: Samarbete ska stoppa trakasserierna på Sorunda bibliotek ”Så här små barn är vårt ansvar att hjälpas åt med”

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min