De som trotsar tidens trender
14 sep 2012 • 3 min
”Ett bra år för den som gillar nya tidskrifter” – så sammanfattade Resumé tidigt i våras tidskriftsåret 2011. Cirka 113...
”Ett bra år för den som gillar nya tidskrifter” – så sammanfattade Resumé tidigt i våras tidskriftsåret 2011. Cirka 113 tidskrifter såg dagens ljus men nästan 30 procent var så kallade oneshots. 16 procent eller ett 20-tal nya titlar återfanns inom segmentet (som det heter) hem och trädgård. Den marknaden tycks alltjämt vara omättad, men hur många till ryms inom genren innan den imploderar?
Medieanalytikern Olle Lidbom som sammanställt analysen för Resumés räkning, pekade redan då, tidigt i våras, på kundtidningssegmentet som en stekhet trend. I slutet av augusti följde DN upp med ett helt uppslag som väl i viss mån både spär på och bekräftar trenden: samtidigt som dagspressen står inför allt tuffare villkor blomstrar kundtidningsbranschen. Det är ofta redaktionellt drivna, ofta också påfallande välgjorda produkter, där varumärken och budskap lindas in i magasinets formspråk. Avsändaren, dvs företaget i fråga, kommer i direktkontakt med sin målgrupp.
När jag började min journalistiska bana i slutet av 1980-talet var uppdrag för eller ett jobb på en kundtidning inget man precis gick omkring och skröt om. Man kunde betraktas som en sell-out och det ville man ju inte. Så icke längre, har jag förstått. Det är inte så konstigt kanske. När företagen alltmer satsar på redaktionell kommunikation och börjar sköta sin egen reklam via innehåll, öppnas en ny arbetsmarknad för en yrkeskår som snart inte har någonstans att ta vägen. Gott och väl så, men vad händer med den så kallade oberoende journalistiken i en medieekonomisk strukturförändring där pengarna flyttas från traditionell media till den kundbaserade? Ja, frågan är väl i det närmaste retorisk… Den blir en sällanvara.
Om kundtidningarna alltmer tar plats i det offentliga rummet så har kulturtidskrifterna en mer undanskymd roll. Så har det varit länge och så kommer det sannolikt att förbli. Även de som lämnar pappersarenan för en tillfällig eller mer varaktig ankring i en digital hamn, gissar jag, når fler än de närmaste sörjande eller frälsta om man så vill. De avvikande rösterna blir färre i takt med att de som vill lyssna antagligen också blir färre; det statliga stödet har legat på samma nivå under de senaste trettio åren, de ideella krafter som oftast stått bakom dessa tidskrifter tryter – det gäller att få ihop till pensionen… Läs gärna Jan-Erik Petterssons utmärkta lägesbeskrivning som också försöker ringa in hur de förändringar i den statliga stödordningen på tidskriftsområdet som aviserades 2009, egentligen utvecklades i praktiken.
I årets upplaga av BBLs tidskriftsnummer är det inte trenderna som har en framträdande plats. Däremot ger vi utrymme åt det som trotsar tidens trend – två renodlade litterära tidskrifter som envisas med att komma ut år efter år – i papper och i en formgivning som signalerar traditionell ”tidskriftskänsla”. Därtill: dessa tidskrifter utgår inte ifrån eller hämtar sin näring i metropolerna utan har en stark regional prägel.
De avvikande rösterna – med ett budskap – hörs även inom organisationspressen. De har en målgrupp som är de egna medlemmarna men siktar i många fall även på att nå ut bredare. Några av dessa arbetar för att upplysa, ge kunskap om och verka förebyggande kring alkohol och droger.
Vi har också tittat närmare på några av de tidskrifter som ges ut av högskolor och lärosäten. Vetenskapsjournalistik eller intern personalinformation? Fritt debattforum eller kommunikationsstrategi för att visa upp framgångsrik forskning? Inte så lätt att reda ut. Men gemensamt för den här typen av tidningar, liksom för delar av organisationspressen, är balansen mellan ledningens intressen och den redaktionella trovärdigheten och integriteten.
Senaste nytt
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
Nya lagkrav på tillgänglighet – hur påverkas biblioteken?
Nästa sommar införs nya lagen om tillgänglighet. En del i den är att alla e-böcker ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättning, något som ställer stora krav på både bibliotek och förlag. ”Kommer att kräva en del av oss alla.”
26 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer