Digitala utlån ökar kraftigt

20 maj 2020 • 2 min

Utlåningen av e-medier på landets bibliotek har ökat stort det senaste året. Samtidigt minskar både antalet besök och bibliotekens fysiska bestånd.

Det blir allt vanligare att låna e-böcker i stället för fysiska böcker. Foto: Annika Clemens

Folkbiblioteken i Sverige hade en miljon färre besök 2019 än året innan. Det visar den årliga statistiken som presenteras av Kungliga biblioteket (KB) i dag, onsdag.

Det kan hänga ihop med att användningen av e-medier ökar, skriver KB i ett pressmeddelande.

Nedladdningen av e-böcker ökade med 14 procent 2019. I genomsnitt laddar nu varje svensk ner 8,4 e-medier varje år.

På folkbiblioteken ökade utlåningen av e-böcker med 6 procent, men e-böckerna står fortfarande för en liten del av den totala utlåningen.

På universitets- och högskolebiblioteken ökade nedladdningen av e-medier med 10 procent förra året. Detta trots att tillgången minskade till följd av att det saknades avtal med Elsevier, det vetenskapliga tidskriftsförlaget.

Tillgången på e-medier ökar på biblioteken. På folkbiblioteken ökade antalet e-bokstitlar med 10 procent förra året. Filmer tillgängliga via streaming ökade med 122 procent.

Samtidigt minskar det fysiska beståndet. De senaste tio åren har folkbibliotekens fysiska bestånd av böcker, filmer och andra medier minskat med en femtedel. På lärosätesbiblioteken finns 3 miljoner färre fysiska medier än 2015.

Statistiken från KB visar också att antalet besök har minskat på folkbiblioteken. Förklaringar kan, enligt KB, vara dels den större användningen av e-medier, men också att bibliotekspersonal rör sig ute i samhället mer än tidigare. Exempelvis på förskolor och idrottshallar.

Besöken på högskole- och universitetsbibliotek minskade inte under 2019, men en minskande trend kan ses sedan 2015, trots att det finns fler studenter.

Rapporten visar också att antalet skolbibliotek ökar något, medan antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Sedan millennieskiftet har antalet folkbibliotek minskat med en fjärdedel.

Meröppet på biblioteken ökar kraftigt och finns nu i nästan hälften av alla kommuner (140 år 2019. Det kan jämföras med 2015 då det fanns i endast 53 kommuner. Men fortfarande finns 31 kommuner där inget bibliotek har öppet på helgerna eller efter klockan 18 på vardagar. Sammantaget har dock antalet dagar som landets bibliotek håller öppet ökat under senare år.

Ur biblioteksstatistiken för 2019

  • 2,4 miljoner e-böcker lånades på folkbiblioteken
  • 6,5 procent av alla boklån på folkbiblioteken är e-böcker
  • 129 miljoner sökningar eller nedladdningar av e-medier gjordes på svenska universitets- och högskolebibliotek
  • 12,6 miljoner besök gjordes på landets universitets- och högskolebibliotek
  • 15,7 miljoner e-titlar finns på landets lärosätesbibliotek
  • 9 527 personer arbetade på bibliotek på motsvarande 8 117 heltidstjänster
  • Två av tre är utbildade bibliotekarier eller dokumentalister

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min