Kritik mot utebliven satsning på digitalisering

23 jun 2022 • < 1 min

Företrädare för sex akademier är kritiska till bristen på handling och medel för en storskalig satsning på digitalisering av kulturarvet. ”Om inte Sverige ska hamna alldeles efter krävs digitalisering i en helt annan skala.”

Den nationella biblioteksstrategi som kulturministern presenterade i april saknar storskalig satsning på digitalisering. Det konstaterar företrädare för Svenska Akademien, Kungliga Vetenskapsakademien, Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien, Kungliga Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur, Kungliga Akademien för de fria konsterna och Kungliga Musikaliska Akademien i ett debattinlägg i Vetenskapsrådets tidning Curie.

Digitaliseringen nämns i regeringens biblioteksstrategi, men handling saknas. Och det tryckta kulturarvet behöver få betydligt mer uppmärksamhet än det får, skriver debattörerna. När bibliotekens samlingar digitaliseras blir de värdefulla bidrag till en demokratisk samhällsutveckling. Förutom att det ger allmänheten tillgång till kulturarvet är det också en viktig del för forskningen. En förutsättning för nyskapande samarbeten med nya frågeställningar är att kulturarvet digitaliseras. Det sker på många andra håll i världen, men märkligt nog har Sverige hamnat i bakvatten, slår de fast i debattinlägget.

Forskningsbiblioteken saknar fortfarande riktade offentliga anslag för att digitalisera sina tryckta samlingar i stor skala. De större satsningar som vi har sett hittills har fått finansiering från annat håll. ”Om inte Sverige ska hamna alldeles efter i den internationella forskningen krävs digitalisering i en helt annan skala.”

Varje jämförelse leder till förlägenhet, skriver debattörerna och jämför med hur långt digitaliseringen har kommit i Norge och Nederländerna.

De svenska forskningsbiblioteken är redo att sätt igång med digitaliseringen när det finns resurser, hävdar debattörerna och frågar sig: ”Hur länge har Sverige råd att vänta?”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min