Kritik mot utebliven satsning på digitalisering
23 jun 2022 • < 1 min
Företrädare för sex akademier är kritiska till bristen på handling och medel för en storskalig satsning på digitalisering av kulturarvet. ”Om inte Sverige ska hamna alldeles efter krävs digitalisering i en helt annan skala.”

Företrädare för sex akademier kritiserar frånvaron av satsningar på digitalisering i den nationella biblioteksstrategin som kulturminister Jeanette Gustafsdotter presenterade i april.
Den nationella biblioteksstrategi som kulturministern presenterade i april saknar storskalig satsning på digitalisering. Det konstaterar företrädare för Svenska Akademien, Kungliga Vetenskapsakademien, Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien, Kungliga Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur, Kungliga Akademien för de fria konsterna och Kungliga Musikaliska Akademien i ett debattinlägg i Vetenskapsrådets tidning Curie.
Digitaliseringen nämns i regeringens biblioteksstrategi, men handling saknas. Och det tryckta kulturarvet behöver få betydligt mer uppmärksamhet än det får, skriver debattörerna. När bibliotekens samlingar digitaliseras blir de värdefulla bidrag till en demokratisk samhällsutveckling. Förutom att det ger allmänheten tillgång till kulturarvet är det också en viktig del för forskningen. En förutsättning för nyskapande samarbeten med nya frågeställningar är att kulturarvet digitaliseras. Det sker på många andra håll i världen, men märkligt nog har Sverige hamnat i bakvatten, slår de fast i debattinlägget.
Forskningsbiblioteken saknar fortfarande riktade offentliga anslag för att digitalisera sina tryckta samlingar i stor skala. De större satsningar som vi har sett hittills har fått finansiering från annat håll. ”Om inte Sverige ska hamna alldeles efter i den internationella forskningen krävs digitalisering i en helt annan skala.”
Varje jämförelse leder till förlägenhet, skriver debattörerna och jämför med hur långt digitaliseringen har kommit i Norge och Nederländerna.
De svenska forskningsbiblioteken är redo att sätt igång med digitaliseringen när det finns resurser, hävdar debattörerna och frågar sig: ”Hur länge har Sverige råd att vänta?”
Senaste nytt
Wlic i Dubai inställt
Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.
3 okt 2023 • < 1 min

Rektorer kritiska till riktade bidrag för skolbibliotek
Skollagen ska ändras så att kraven på bemannade skolbibliotek blir tydligare, meddelar regeringen. Men rektorerna är skeptiska till ändringen.
3 okt 2023 • 2 min
Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag
En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.
3 okt 2023 • 2 min

Poesi som höjer rösten och farväl till autofiktionen
Hur ser tendenserna i skönlitteraturen ut? Biblioteksbladet pratar litterära trender med Sorin Masifi, Ingrid Elam och Lina Wolff.
2 okt 2023 • 11 min

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min

Så kan biblioteken använda digital teknik
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min

Framtid, litteratur och ny teknik i fokus på Bokmässan
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min

Årets främsta läsupplevelser – bland bibliotekarierna
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min

Var tionde folkbibliotekarie utsatt för politiska påtryckningar
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min

AI-frågor till biblioteken
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min

Dyrare att boka författarframträdanden
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
0 kommentarer