Trögt för e-boken

15 nov 2012 • < 1 min

Att e-bokens genombrott på bred front i Sverige går trögt börjar bli en gammal sanning. I offentligheten (läs media) börjar...

Att e-bokens genombrott på bred front i Sverige går trögt börjar bli en gammal sanning. I offentligheten (läs media) börjar allt fler nu öppet spekulera i att e-boken möjligen inte kommer att bli en stor sak i Sverige.

I en artikel i Svenska Dagbladet idag försöker man reda ut några av de viktigaste skälen till att utvecklingen går långsamt i Sverige. Några av de saker som nämns känner vi igen:

Dåligt utbud och bristande långsiktighet hos aktörerna dvs det behövs en medveten strategi och framför allt uthållighet; Både läsplattor och e-böcker är för dyra, bland annat för att e-böcker beläggs med 25-procentig moms istället för den 6-procentiga som gäller för fysiska böcker.

Samtidigt finns det ett stort intresse för e-böcker, det visar inte minst den ökande utlåningen på folkbiblioteken. Men ribban för att köpa en e-bok är för högt satt. Det konstateras också att biblioteken är den största förmedlaren av e-böcker: nio av tio e-böcker är inköpta av biblioteken.

I mitten av nästa vecka utkommer BBL nr 9 då presenteras den webbenkät som Stockholms stadsbibliotek genomfört i syfte att kartlägga vilka som lånar e-böcker i Stockholm och varför. Även i den bekräftas att man allmänt uppfattar e-boken som dyr och att man inte tror att förlagens e-bokspolitik med t ex karantäntider, påverkar en eventuell försäljning i positiv riktning.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min