Författarnas brev till regionerna

11 jun 2012 • < 1 min

Folkbiblioteken bör ges tillräckliga resurser för att kunna arbeta läsfrämjande, med uppsökande verksamhet samt tillhandahålla tillgänglighet och bredd.  I slutet...

Folkbiblioteken bör ges tillräckliga resurser för att kunna arbeta läsfrämjande, med uppsökande verksamhet samt tillhandahålla tillgänglighet och bredd.

 I slutet av maj gick Författarförbundet ut med ett brev till samtliga regioner i Sverige där man listar ett antal punkter som man tycker bör finnas i varje kulturplan.

Gunnar Ardelius. Foto: Sara Moritz

I de kommande kulturplanerna vill man bl a att det slås fast att det skrivna ordet är språk- och kulturbärande och en förutsättning för spridningen av demokratiska värden; att skolan ges utrymme och resurser för att arbeta aktivt med litteratur som ett pedagogiskt verktyg där lustläsning och eget skrivande står i centrum och bemannade skolbibliotek är självklara; att folkbiblioteken ges tillräckliga resurser för att kunna arbeta med sitt läsfrämjande uppdrag. Man påtalar också vikten av att regionerna stödjer läsfrämjande och litteraturspridande projekt som bygger på bredd, kvalitet och tillgänglighet.

Gunnar Ardelius, nybliven ordförande för Sveriges Författarförbund:

– Våra medlemmar är mycket engagerade i framtagandet av kulturplaner inom olika län/regioner, som experter inom vårt konstområde men också med stort engagemang för hela kulturlivet. Vi ser mycket fram emot att ta del av alla regioners kommande kulturplaner och hoppas att vi med gemensamma krafter kan verka för ett rikt utbud av kultur som är skapad på rimliga villkor och som är tillgänglig för alla.

Se hela brevet här

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min