Helsingborg gör digital nysatsning
9 apr 2018 • 3 min
Med robotar, spelkonsoler och kraftfulla datorer vänder sig Helsingborgs Stadsbiblioteks digitala nysatsning till både nybörjare och mot digitala proffs. Med Digidel stärks också den digitala samverkan i staden.


Genom det treåriga projektet Digidel tar Helsingborgs stadsbibliotek initiativ till att ytterligare lyfta det digitala medvetandet i Helsingborg, utsedd till Sveriges bästa IT-kommun 2015. Ambitionen är att på olika sätt presentera de möjligheter som öppnar sig genom digitalisering.
Satsningen är bred och vänder sig både till den helt datorovana pensionären och till digitalt drivna medieaktörer. Dessutom skapas en plattform där stadens olika förvaltningar kan utbyta erfarenhet, kunskap och tips om digitala möjligheter och lösningar.
– Förhoppningsvis kan vårt projekt bidra till kunskapsdelning och synergieffekter bland förvaltningar som kan leda till att de sparar pengar, berättar bibliotekschefen Catharina Isberg.
Hösten 2017 sparkades projektet i gång. Stadens digitaliseringsavdelning och digitaliseringsdirektör är starka spelare i satsningen.
– Deras muskler när det gäller kompetens och resurser är nödvändiga för att vi ska kunna göra den breda satsning vi önskar, säger Josefin Andersson, utvecklare och strateg på biblioteket.
Alla oavsett förkunskaper ska på något sätt kunna medverka i projektet.
Utrymmet som ligger mitt i biblioteket är indelat i tre zoner: Kunskapsförmedling inom digitalisering riktad såväl mot nybörjare som mot digitalt vana användare. En plattform där stadens förvaltningar kan utbyta erfarenheter och kunskap inom digital hantering. Och så arbetsrum där intresserade kan arbeta tillsammans för att skapa och utveckla digitala projekt.
Samtliga zoner är utrustade med olika kraftfulla datorer, informationsskärmar (den största 82 tum), skrivare och 3D-skrivare.
Digidel ska också jobba uppsökande för att spåra grupper som inte hittat in i den digitala världen.
– Vi kommer att synas på träffpunkter för äldre, fritidsgårdar, köpcentra, evenemang, mässor med mera, säger Catharina Isberg.
Genom att komplettera ett basutbud med olika specialinriktningar hoppas biblioteket kunna attrahera även de redan digitaliseringsfrälsta.
Fysisk närvaro är ett begrepp som sällan kopplas ihop med digitalisering. Men ledningen för biblioteket ser det annorlunda.
– För oss är det värdefullt att skapa en fysisk digital plats för att stärka bibliotekets position som en plats för lärande. Vi vill också göra biblioteket strategiskt viktigt för stadens olika verksamheter, menar Catharina Isberg.
Projektet finansieras inom budgetramen.
– Vi har kartlagt våra interna digitala resurser som spretat på lite olika håll men nu koncentrerats i en stark och fokuserad digital enhet.
När det gäller tekniken har stadens digitaliseringsavdelning bidragit en hel del.
– Men vi samarbetar även med andra inom kulturförvaltningen och stadens kommunikationsavdelning vilket skapar delaktighet och samverkan som säkert sprider intresse för projektet även bland andra förvaltningar, hoppas Catharina Isberg.
Ledningen har medvetet satt tidspress på projektets utveckling.
– Detta är en satsning som ska förknippas med snabb förändringstakt och hög hastighet, en form av agil metodutveckling med krav på att vi är smidiga i både beslut och genomförande.
I ett sådant här projekt fungerar det inte med långa planer och väldigt mätbara planer och strikt planering. Det handlar i stället om att stärka alla medarbetare för att få dem att känna att de har ett stort mandat till beslut i sitt uppdrag säger Catharina Isberg.
För att få lockande kött på de digitala benen så kommer Digidel att arrangera olika tema-aktiviteter.
– Först ut är Boende och Smarta Hem, där vi visar hur den digitala tekniken kan användas och underlätta i bostaden. Nästa tema blir Berättande. Inslag kan exempelvis bli hur man digitaliserar fotoalbum, publicering på nätet eller hur man bygger en storyline. Hälsa och Demokrati är andra teman som står på tur, berättar Josefin Andersson. Därutöver arrangeras olika prova på-aktiviteter.
– Man kan få se hur 3D-skrivare fungerar eller prova att jobba med 3D-pennor. Här finns PlaystationVR där besökaren kan gå in i VR-världen, möjlighet att jobba med ozobottar – små minirobotar som programmeras med hjälp av olika färgkoder och mycket, mycket annat, säger Josefin Andersson.
– Dessutom har vi vår robot Nao som kan programmeras för interaktion så att den kan prata, dansa, hälsa och svara. Tillåter vädret kommer vi också erbjuda möjlighet att flyga drönare.
Projektet Digidel (digital delaktighet), invigdes den 13 februari.
[fakta id=”17624″]
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/motala-bibliotek-satsar-pa-digitalt-centrum/
http://biblioteksbladet.test/ny-studie-biblioteken-hojer-den-digitala-kompetensen/
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer