Ny metod för att främja läslust

28 feb 2013 • 2 min

Läsgodis i olika smaker i läckert formgivna tygpåsar på oväntade platser – Bibliotek Huddinge angriper det här med läsfrämjande på...

Läsgodis i olika smaker i läckert formgivna tygpåsar på oväntade platser – Bibliotek Huddinge angriper det här med läsfrämjande på ett nytt och eget sätt.

 Inspirerade av gerillabiblioteken som började växa fram på kaféer och i gatukorsningar i USA efter den ekonomiska krisen, har Bibliotek Huddinge dragit igång det läsfrämjande projektet ”Läsgodis” som kommer att pågå under hela 2013.

Runt om i kommunen kommer minibibliotek att placeras ut i form av illustrerade tygpåsar med böcker indelade i olika smaker: Söta, sura och salta böcker, gammeldags karameller och familjeblandning. Påsarna kommer att finnas upphängda på tamburmajorer i simhallar, Folkets hus, Vårdcentraler, ungdomsgårdar, kyrkan…

– Det kommer att finnas tre påsar av varje smak. Tanken är att man tar en påse, tar med den hem, läser och när man är klar hänger man förhoppningsvis tillbaka påsen där man tog den eller lämnar in den på något av våra bibliotek, berättar Linn Samuelsson, webb- och kommunikationsansvarig på Bibliotek Huddinge.

I påsarna finns också anteckningsböcker och de som lånar en påse uppmanas att skriva och berätta om sina läsupplevelser eller vad man tycker om böckerna och om projektet.

– Det här är ju en test – det kan hända att vi inte får tillbaka en enda påse. Men vi tänker att om man ger ett förtroende så återgäldas det, säger Linn Samuelsson.

– Det här är ett oprövat sätt för biblioteken att möta huddingeborna, på nya platser, i nya sammanhang och med ett helt nytt och roligt tilltal. Jag är väldigt nyfiken på hur det ska tas emot, säger Nick Jones, bibliotekschef i Huddinge Kommun.

I den saltsmakande påsen finns deckare, skräck men även en titel som Silvia Avallones uppmärksammade roman Stål (som för övrigt går som radioföljetong i P1 med början idag, 28 mars). I påsen med sött finns feel-good och romantik medan Gammeldags karameller bjuder på klassiker som t ex Francoise Sagans Bonjour Tristesse och Jane Austens Förnuft och känsla. Familjeblandningen bjuder på både barn- och vuxenböcker i en påse.

– Värt att nämna är också att det finns en lättläst bok i varje påse utom i familjepåsarna, berättar Linn Samuelsson som när vi pratas vid just har varit ute och placerat ut de första påsarna.

Projektet genomförs med stöd av Kulturrådets medel för läsfrämjande. 100 000 kronor har man fått. En hel del har satsats på tygpåsarna med speciellt gjorda illustrationer av illustratören Lotta Sjöberg.

– Det har varit viktigt att paketera böckerna på ett läckert sätt för att locka och få människor sugna på att läsa och låna hem en Läsgodis-påse, avslutar Linn Samuelsson.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min