Nya filmtjänster på ingång

12 apr 2017 • < 1 min

Allt fler folkbibliotek börjar nu med strömmande filmtjänster. ”Det blir ett komplement till den fysiska utlåningen av film” säger Staffan Dykes på BTJ.

viddla_2

BTJ lanserar tjänsten Viddla där användarna kan se film för privat bruk var och när de vill via dator, telefon och surfplatta. Gränssnittet liknar andra filmtjänster, men här finns också katalogposter, teman och nyhetsartiklar. Svensk och europeisk kvalitetsfilm prioriteras och ekonomiskt liknar tjänsten e-boksavtalen.

Staffan Dykes, produktansvarig på BTJ, ser flera skäl till varför tjänsten behövs. Det handlar bland annat om övergången till det digitala och även om tillgänglighet.

– Detta är ett bra sätt att tillgängliggöra film på ett lagligt sätt via utlåning, säger han.

Hittills är det sju bibliotek som använder sig av Viddla och fler håller på att kopplas på.

– För låntagaren blir det samma upplägg som med böcker; med lånekort lånar du fritt. Sedan sätter biblioteken gränser för hur många lån låntagaren får nyttja per månad, säger Staffan Dykes.

Samtidigt lanserar Förlagett sin digitala filmtjänst Cineasterna med fokus på kvalitet och film från hela världen. Biblioteken kan välja att erbjuda ett bredare utbud eller smalare urval som veckans film.

– Idén är att ge filmer som vanligtvis enbart är tillgängliga via filmfestivaler en plattform, säger innehållsansvarige Tor Nyman som också är programkoordinator på Stockholms filmfestival.

Premiär för Cineasterna blir i Vaggeryd.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min