Tankesmedja om folkbibliotek

1 jun 2012 • < 1 min

Sommaren är kort och en av höstens stora årliga evenemang är Bok & Bibliotek – i år med nordiskt tema....

Sommaren är kort och en av höstens stora årliga evenemang är Bok & Bibliotek – i år med nordiskt tema. På mässan ges även biblioteken möjlighet att lyfta frågor. Till exempel kommer Biblioteken i Gävleborg att bjuda in till tankesmedja om folkbibliotek i kulturhus på Bok- och biblioteksmässan.Finns det rum för folkbildning på framtidens upplevelsebaserade folkbibliotek med kafé och klättervägg? Det finns en tydlig trend att samla det lokala folkbiblioteket tillsammans med andra verksamheter i ett kulturhus. Det pågående och omdebatterade projektet med Kulturväven i Umeå (se BBL nr 3/2012) är bara ett exempel på att biblioteket som en plats för möten och upplevelser betonas allt mer. Att planera för folkbibliotek i kulturhus är även en aktuell fråga i Gävleborgs län.

Därför vill man ha en dialog och ett samtal kring detta i ett seminarium under rubriken ”Folkbibliotek i Kulturhus – på vinst eller förlust?” Vad vinner och riskerar man genom ökad samverkan med andra verksamheter i ett kulturhus?

Biblioteksanställda, politiker och tjänstemän verksamma inom kulturområdet är välkomna att besöka Region Gävleborgs monter och bidra till tankesmedjan med kunskaper, insikter, erfarenheter, tankar, idéer eller förväntningar.

För mer information om medverkan, eller idéer och förslag kring infallsvinklar som bör tas upp under programmet kan man kontakta Gunilla Hultsjö, Gävle Bibliotek eller Marcus Strand, Sandvikens Folkbibliotek.

Seminariet äger rum torsdag 27 september.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min