Tankesmedja om folkbibliotek

1 jun 2012 • < 1 min

Sommaren är kort och en av höstens stora årliga evenemang är Bok & Bibliotek – i år med nordiskt tema....

Sommaren är kort och en av höstens stora årliga evenemang är Bok & Bibliotek – i år med nordiskt tema. På mässan ges även biblioteken möjlighet att lyfta frågor. Till exempel kommer Biblioteken i Gävleborg att bjuda in till tankesmedja om folkbibliotek i kulturhus på Bok- och biblioteksmässan.Finns det rum för folkbildning på framtidens upplevelsebaserade folkbibliotek med kafé och klättervägg? Det finns en tydlig trend att samla det lokala folkbiblioteket tillsammans med andra verksamheter i ett kulturhus. Det pågående och omdebatterade projektet med Kulturväven i Umeå (se BBL nr 3/2012) är bara ett exempel på att biblioteket som en plats för möten och upplevelser betonas allt mer. Att planera för folkbibliotek i kulturhus är även en aktuell fråga i Gävleborgs län.

Därför vill man ha en dialog och ett samtal kring detta i ett seminarium under rubriken ”Folkbibliotek i Kulturhus – på vinst eller förlust?” Vad vinner och riskerar man genom ökad samverkan med andra verksamheter i ett kulturhus?

Biblioteksanställda, politiker och tjänstemän verksamma inom kulturområdet är välkomna att besöka Region Gävleborgs monter och bidra till tankesmedjan med kunskaper, insikter, erfarenheter, tankar, idéer eller förväntningar.

För mer information om medverkan, eller idéer och förslag kring infallsvinklar som bör tas upp under programmet kan man kontakta Gunilla Hultsjö, Gävle Bibliotek eller Marcus Strand, Sandvikens Folkbibliotek.

Seminariet äger rum torsdag 27 september.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min