Tankesmedja om folkbibliotek

1 jun 2012 • < 1 min

Sommaren är kort och en av höstens stora årliga evenemang är Bok & Bibliotek – i år med nordiskt tema....

Sommaren är kort och en av höstens stora årliga evenemang är Bok & Bibliotek – i år med nordiskt tema. På mässan ges även biblioteken möjlighet att lyfta frågor. Till exempel kommer Biblioteken i Gävleborg att bjuda in till tankesmedja om folkbibliotek i kulturhus på Bok- och biblioteksmässan.Finns det rum för folkbildning på framtidens upplevelsebaserade folkbibliotek med kafé och klättervägg? Det finns en tydlig trend att samla det lokala folkbiblioteket tillsammans med andra verksamheter i ett kulturhus. Det pågående och omdebatterade projektet med Kulturväven i Umeå (se BBL nr 3/2012) är bara ett exempel på att biblioteket som en plats för möten och upplevelser betonas allt mer. Att planera för folkbibliotek i kulturhus är även en aktuell fråga i Gävleborgs län.

Därför vill man ha en dialog och ett samtal kring detta i ett seminarium under rubriken ”Folkbibliotek i Kulturhus – på vinst eller förlust?” Vad vinner och riskerar man genom ökad samverkan med andra verksamheter i ett kulturhus?

Biblioteksanställda, politiker och tjänstemän verksamma inom kulturområdet är välkomna att besöka Region Gävleborgs monter och bidra till tankesmedjan med kunskaper, insikter, erfarenheter, tankar, idéer eller förväntningar.

För mer information om medverkan, eller idéer och förslag kring infallsvinklar som bör tas upp under programmet kan man kontakta Gunilla Hultsjö, Gävle Bibliotek eller Marcus Strand, Sandvikens Folkbibliotek.

Seminariet äger rum torsdag 27 september.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min