Tips för att söka digidel-pengar

16 aug 2018 • 2 min

På måndag öppnar ansökan för den som vill söka pengar till digidelcenter. Men vad gäller? Vi har pratat med digidel-experten Ann Wiklund som delar med sig av några goda råd.

Ann Wiklund. Foto: Lars Wiklund.
Ann Wiklund. Foto: Lars Wiklund.

Regeringen vill se fler digidelcenter runt om i landet och i juni gav de Internetstiftelsen i uppdrag att fördela 9,6 miljoner kronor för 2018 genom projekt. Pengarna ska gå till etablerandet av fem till tio nya digidelcenter, och medlen går att söka från och med 20 augusti till 30 september.

Ann Wiklund är senior rådgivare i Digidelnätverkets nationella samordningsfunktion. I sitt uppdrag är hon även bollplank till de kommuner som är intresserade av att söka regeringens pengar.

Vilken är den vanligaste frågan du fått om projektmedlen?

– Varför tidsmarginalen är så kort. Medlen kom så sent i våras, ansökan öppnar snart och medlen betalas ut under 2018. Kommunen ska också göra en egen ekonomisk insats till digidelcentret och beskriva den i ansökan, och det kan vara svårt att hinna få loss budget till det innan ansökningstiden är slut, säger Ann Wiklund.

Pengarna betalas ut som ett engångsbelopp under 2018. När medlen sedan används är upp till projektägaren så länge de nyttjas inom den period som projektet pågår.

– De projektmedel som betalas ut kan användas till att starta upp ett arbete med digidelcenter i år och sedan kan man haka på med sin kommunala budget under 2019.

Är det något speciellt att tänka på vid ansökan?

– Ett bibliotek kan ansöka, men det är väldigt viktigt att kunna visa på samverkan internt i kommunen, det här ska inte vara en enskild biblioteksverksamhet. Så ett bra tips är att ha ansökan väl förankrad i kommunen. I övrigt kan man se mer information på Internetstiftelsens hemsida, säger Ann Wiklund.

[fakta id=”18297″]

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/motala-bibliotek-satsar-pa-digitalt-centrum/

http://biblioteksbladet.test/helsingborg-gor-digital-nysatsning/

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min