Tips för att söka digidel-pengar

16 aug 2018 • 2 min

På måndag öppnar ansökan för den som vill söka pengar till digidelcenter. Men vad gäller? Vi har pratat med digidel-experten Ann Wiklund som delar med sig av några goda råd.

Ann Wiklund. Foto: Lars Wiklund.
Ann Wiklund. Foto: Lars Wiklund.

Regeringen vill se fler digidelcenter runt om i landet och i juni gav de Internetstiftelsen i uppdrag att fördela 9,6 miljoner kronor för 2018 genom projekt. Pengarna ska gå till etablerandet av fem till tio nya digidelcenter, och medlen går att söka från och med 20 augusti till 30 september.

Ann Wiklund är senior rådgivare i Digidelnätverkets nationella samordningsfunktion. I sitt uppdrag är hon även bollplank till de kommuner som är intresserade av att söka regeringens pengar.

Vilken är den vanligaste frågan du fått om projektmedlen?

– Varför tidsmarginalen är så kort. Medlen kom så sent i våras, ansökan öppnar snart och medlen betalas ut under 2018. Kommunen ska också göra en egen ekonomisk insats till digidelcentret och beskriva den i ansökan, och det kan vara svårt att hinna få loss budget till det innan ansökningstiden är slut, säger Ann Wiklund.

Pengarna betalas ut som ett engångsbelopp under 2018. När medlen sedan används är upp till projektägaren så länge de nyttjas inom den period som projektet pågår.

– De projektmedel som betalas ut kan användas till att starta upp ett arbete med digidelcenter i år och sedan kan man haka på med sin kommunala budget under 2019.

Är det något speciellt att tänka på vid ansökan?

– Ett bibliotek kan ansöka, men det är väldigt viktigt att kunna visa på samverkan internt i kommunen, det här ska inte vara en enskild biblioteksverksamhet. Så ett bra tips är att ha ansökan väl förankrad i kommunen. I övrigt kan man se mer information på Internetstiftelsens hemsida, säger Ann Wiklund.

[fakta id=”18297″]

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/motala-bibliotek-satsar-pa-digitalt-centrum/

http://biblioteksbladet.test/helsingborg-gor-digital-nysatsning/

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min