Uppdrag: Påskynda omställningen till öppen vetenskap
27 apr 2021 • < 1 min
Regeringen förtydligar uppdraget till Kungliga biblioteket och Vetenskapsrådet att samordna arbetet mot öppen vetenskap.
Karin Grönvall är glad att regeringen ger ett tydligt uppdrag även till lärosätena.
Målet är att all forskning som är offentligt finansierad ska vara öppen för alla att läsa omedelbart när den publiceras. Detta ska gälla redan från och med i år.
Nu förtydligar regeringen uppdraget som går ut på att främja och samordna arbetet med att införa öppen tillgång till forskningsdata och vetenskapliga publikationer. KB och Vetenskapsrådet ska gemensamt göra en kartläggning, analys och bedömning av hur arbetet går. Detta ska lämnas till regeringen senast den 7 mars nästa år och en delrapport ska lämnas redan den 4 oktober.
Även universitet och högskolor får ett nytt uppdrag av regeringen att påskynda omställningen.
– Det är glädjande att regeringen förtydligar att det här är ett gemensamt ansvar, och att lärosätena nu fått ett uttalat uppdrag att utveckla arbetet med öppen vetenskap, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall i ett pressmeddelande.
Enligt regeringen behöver universitet, högskolor och forskningsfinansiärer ta ett gemensamt ansvar för att skapa incitament som stödjer öppen vetenskap.
– Uppdragen vi ger har som syfte att påskynda omställningen till ett öppet vetenskapssystem genom samarbete, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning i ett pressutskick.
Det är fortfarande en bit kvar till att målet ska nås och varje år sammanställer KB de totala utgifterna för vetenskaplig publicering i Sverige. Under 2019 betalade universitet och högskolor drygt en halv miljard kronor för publicering av vetenskapliga artiklar, prenumerationer på vetenskapliga tidskrifter och inköp av vetenskaplig litteratur. Det motsvarar ungefär 1 procent av den offentligt finansierade forskningsbudgeten.
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
0 kommentarer