Ny överbibliotekarie i Uppsala

7 aug 2012 • < 1 min

Lars Burman har utsetts till ny överbibliotekarie vid Uppsala universitet. Beslut togs av rektor Eva Åkesson i slutet av juli....

Lars Burman. Foto: UU

Lars Burman har utsetts till ny överbibliotekarie vid Uppsala universitet. Beslut togs av rektor Eva Åkesson i slutet av juli.

Lars Burman, född 1958, är professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, och sedan 2003 rektorsråd inom kulturområdet. Han har deltagit i uppbyggandet av ämnet retorik vid universitetet och var under sex år prefekt för den litteraturvetenskapliga institutionen. Han har ett mångårigt engagemang i biblioteksfrågor och har varit ledamot i universitetsbibliotekets styrelse sedan 2004. Han är även inspektor vid Värmlands nation samt gift med författaren Carina Burman tillika docent i litteraturvetenskap och också verksam vid Uppsala universitet.

Uppsalas universitetsbibliotek, som omfattar Carolina Rediviva och campusbiblioteken, har cirka 200 anställda (varav cirka 115 är bibliotekarier) och bedriver också utvecklingsarbete inom digital publicering samt ansvarar för ett betydande kulturarv med värdefulla och sällsynta specialsamlingar. Överbibliotekarien leder verksamheten och har en viktig roll i den svenska och internationella biblioteksvärlden. Lars Burman efterträder Ulf Göranson som varit Uppsala universitets överbibliotekarie sedan 1996.

– Det är ett mycket spännande arbete med stora utmaningar. Vi befinner oss mitt i en digital revolution inom informationsområdet där biblioteken har en central roll och ska ligga i framkant. Samtidigt finns en fantastisk samling kulturminnen att förvalta och tillgängliggöra, säger Lars Burman.

Lars Burman tillträder tjänsten på halvtid från 1 september och på heltid från 1 oktober.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min