Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
26 jan 2023 • 2 min
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
Christine Mackenzie, tidigare ordförande i Ifla, lämnar posten i SIGL:s styrelse.
Iflas stiftelse SIGL förvaltar de mångmiljondollar-donationer som Bill och Melinda Gates stiftelse de senaste åren skänkt till organisationen. Det gör stiftelsen till en maktfaktor i relation till sin stiftare, vilket bekräftas av det faktum att huvuddelen av Iflas budget täcks av pengar därifrån.
I ett inlägg på Twitter häromdagen skriver australiska Christine Mackenzie, som liksom övriga ledamöter har förflutet som ordförande för Ifla, att hon valt att lämna styrelsen. Anledningen är beslut som fattats om framtida inriktning och ledarskap, skriver hon.
”Som ledamot med avvikande uppfattning kan jag inte längre vara en effektiv röst i styrelsen och tjäna stiftelsen och dess förmånstagare intressen.”
SIGL-ledamoten Inga Lundén, som bland annat har varit stadsbibliotekarie i Stockholm, kommenterar kollegans avhopp i ett sms till Biblioteksbladet. ”Styrelsen beklagar verkligen. Hon har gjort ett bra och viktigt jobb för SIGL.”
I’ve resigned from the #SIGL board. I do not agree with decisions the board has taken regarding its future direction and management. As a dissenting board member I can no longer be an effective voice on the board and serve the interests of the Foundation and its beneficiaries.
— Christine Mackenzie (@chrismac_au) January 24, 2023
Medan styrelsen utgörs av tidigare ordföranden innehas posten som generalsekreterare för SIGL av Gerald Leitner. Österrikaren har haft samma position inom Ifla men styrelsen befriade honom förra våren från hans arbetsuppgifter efter att han anklagats för att ha skapat ett arbetsklimat byggt på skrämsel och tystnad.
”En organisation i totalt nödläge”, som tre styrelseledamöter uttryckte det efter att ha läst de två externa utredningar som genomförts innan styrelsen fattade sitt beslut.
Leitner befriades i höstas helt från sitt Ifla-uppdrag efter en förlikning men har trots detta kvar sin position inom SIGL.
Inga Lundén berättar dock att han har fått ett erbjudande från styrelsen om att bli rådgivare i operativa frågor. Hon skriver att ”samtal pågår kring detta uppdrag”, och att det som ligger bakom erbjudandet är ”såväl juridiska skäl som Gerald Leitners kunskap och erfarenhet”.
Av allt att döma råder det dock osäkerhet om hans status i relation till SIGL. Tidigare i veckan framstod det som att han redan fått en ny mindre formell roll när han presenterades som ”board advisor” på SIGL:s webbplats. Uppgiften ändrades dock någon dag senare och nu bär han åter titeln generalsekreterare.
”Som sagt: Samtal pågår”, sms:ar Inga Lundén.
Biblioteksbladet har sökt Christine Mackenzie och SIGL-ordföranden Glòria Pérez-Salmerón.
Senaste nytt
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
0 kommentarer