Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

26 jan 2023 • 2 min

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

Iflas stiftelse SIGL förvaltar de mångmiljondollar-donationer som Bill och Melinda Gates stiftelse de senaste åren skänkt till organisationen. Det gör stiftelsen till en maktfaktor i relation till sin stiftare, vilket bekräftas av det faktum att huvuddelen av Iflas budget täcks av pengar därifrån.

I ett inlägg på Twitter häromdagen skriver australiska Christine Mackenzie, som liksom övriga ledamöter har förflutet som ordförande för Ifla, att hon valt att lämna styrelsen. Anledningen är beslut som fattats om framtida inriktning och ledarskap, skriver hon.

”Som ledamot med avvikande uppfattning kan jag inte längre vara en effektiv röst i styrelsen och tjäna stiftelsen och dess förmånstagare intressen.”

SIGL-ledamoten Inga Lundén, som bland annat har varit stadsbibliotekarie i Stockholm, kommenterar kollegans avhopp i ett sms till Biblioteksbladet. ”Styrelsen beklagar verkligen. Hon har gjort ett bra och viktigt jobb för SIGL.”

Medan styrelsen utgörs av tidigare ordföranden innehas posten som generalsekreterare för SIGL av Gerald Leitner. Österrikaren har haft samma position inom Ifla men styrelsen befriade honom förra våren från hans arbetsuppgifter efter att han anklagats för att ha skapat ett arbetsklimat byggt på skrämsel och tystnad.

”En organisation i totalt nödläge”, som tre styrelseledamöter uttryckte det efter att ha läst de två externa utredningar som genomförts innan styrelsen fattade sitt beslut.

Leitner befriades i höstas helt från sitt Ifla-uppdrag efter en förlikning men har trots detta kvar sin position inom SIGL.

Inga Lundén berättar dock att han har fått ett erbjudande från styrelsen om att bli rådgivare i operativa frågor. Hon skriver att ”samtal pågår kring detta uppdrag”, och att det som ligger bakom erbjudandet är ”såväl juridiska skäl som Gerald Leitners kunskap och erfarenhet”.

Av allt att döma råder det dock osäkerhet om hans status i relation till SIGL. Tidigare i veckan framstod det som att han redan fått en ny mindre formell roll när han presenterades som ”board advisor” på SIGL:s webbplats. Uppgiften ändrades dock någon dag senare och nu bär han åter titeln generalsekreterare.

”Som sagt: Samtal pågår”, sms:ar Inga Lundén.

Biblioteksbladet har sökt Christine Mackenzie och SIGL-ordföranden Glòria Pérez-Salmerón.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min