Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
30 jan 2024 • 2 min
I Norge ger ett nytt Bokhylla-avtal norrmännen tillgång till 400 000 böcker digitalt. Skulle en liknande lösning vara möjlig i Sverige?
Ludvig Berggren, Författarförbundet och Mikaela Zabrodsky, Svenska Författarföreningen, ser hinder för ett svenskt bokhylla-avtal likt det norska.
I Norge går digitaliseringen av tidigare utgivna böcker snabbt. Snart kommer alla norrmän få digital tillgång till alla böcker som är utgivna i landet fram till och med 2005. Det senaste så kallade Bokhylla-avtalet omfattar 400 000 rättighetsbelagda norska böcker.
Avtalet mellan Nasjonalbiblioteket och upphovsrättsorganisationen Kopinor innebär att böckerna kommer att finnas på Nettbiblioteket, nb.no. Den norska regeringen är med och finansierar halva satsningen och det är en del av biblioteksstrategin.
Ludvig Berggren är litteraturpolitisk sekreterare på Sveriges Författarförbund och han understryker att de genom åren har förespråkat ett digitalt nationalbibliotek. ”Det närmaste vi kan komma det i Sverige är ju Litteraturbanken, som är ett enskilt initiativ”, skriver han i mejl till Biblioteksbladet. Han påpekar att den har långt ifrån samma omfång som Norges tjänst och att den varken har samma syfte eller har staten som avsändare.
”För att åstadkomma det behövs stora resurser, vilket vi inte sett något intresse av från våra politiker att tillsätta. I Sverige råder andra marknadsvillkor än i Norge, som säkert skulle påverka hur något liknande skulle kunna utvecklas här. Så länge man kan lösa det på ett för upphovspersonerna ekonomiskt och upphovsrättsligt tillfredsställande sätt, till exempel genom en bra och välfungerande licensiering, skulle vi välkomna något liknande i Sverige”, skriver Ludvig Berggren.
Han menar att Bokhylla-avtalet ger en omfattande tillgång till litterära verk och publikationer men att det har begränsningar för att inte, som han uttrycker det, ”störa marknaden så att människor inte upphör att köpa böcker helt och hållet”.
Därför är det viktigt att samtidigt värna den tryckta bokens värde och liv och ”där har man fått komma överens med förlagen”, poängterar Ludvig Berggren som ser tjänsten som ett slags referenstjänst och inte något som ska ersätta marknaden. Han efterlyser en diskussion i Sverige även om dessa frågor.
Mikaela Zabrodsky har varit vd för Svenska Förläggareföreningen i snart två år men hon började där redan 2015, men då som jurist. Hon menar att infrastrukturen för avtalslicenser i Sverige är ganska lik den som råder i Norge. Även hon svarar i ett mejl:
”Den stora frågan är finansiering och vad staten i så fall skulle erbjuda i ersättning till förlag och författare. En bokhylla.se med gratis tillgång till modern litteratur riskerar att direkt konkurrera med primärmarknaden, det är otänkbart såklart.”
I sin korta kommentar rundar Mikaela Zabrodsky av med att understryka att parterna behöver vara överens om grundförutsättningarna för ett sådant projekt för att det ska gå att förverkliga.
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min
0 kommentarer