"Lättare för Hamas att mobilisera utan bibliotek"

10 jan 2024 • 2 min

Biblioteken i Gaza är förstörda, antingen nerbrända eller bombade. Det hävdar den palestinsk-svenske forskaren Abdalhadi Alijla, själv uppvuxen i Gaza.

Som ung tillbringade Abdalhadi Alijla mycket tid på kulturcentret Rashad al-Shawa i Gaza, särskilt på Tamari Sabbagh-biblioteket.

– Det var en plats för sekulära ungdomar. Eller ungdomar från sekulära, liberala familjer. Vi samlades där och drack Nescafé och kaffe. Gaza var en så tätbefolkad stad, det var mycket folk överallt men det biblioteket var en plats där vi kunde mötas, säger Abdalhadi Alijla.

Hela hans familj är kvar i Gaza så det är en dämpad och orolig forskare som pratar med Biblioteksbladet. Abdalhadi konstaterar att på närliggande Al-Azhars universitetets bibliotek och på Islamiska universitetets bibliotek var det alltid fullt.

– Tamari Sabbagh-biblioteket var en del av vår kultur. Vi anordnade workshops och festade där. Det huset är en viktig del av Gazas historia och en viktig faktor i skapandet av en generation av sekulära och liberala ungdomar. Det var också en plats som Hamas hatade mycket just därför, förklarar Abdalhadi Alijla.

Forskaren Abdalhade Alijla har sin familj kvar i Gaza. Han minns biblioteken som en viktig plats för sekulära palestinier, inte minst kvinnor.

Han lägger till att Hamas många gånger har försökt ta över det kulturella centret, utan att lyckas. Han menar att det beror på att det är Gaza stad, Gaza kommun, som har stått bakom centret.

Men nu är centret och dess bibliotek förstört och Abdalhadi Alijla är överraskad. Han trodde att Israel skulle låta biblioteken vara i fred men så blev det inte. Han har undersökt saken och kommit fram till att de stora biblioteken, som nyss nämnda Al-Azhars universitetsbibliotek liksom Islamiska universitetets bibliotek, Mansour-biblioteket, Edward Said-biblioteket och Gazas kommunala, allmänna bibliotek, alla är förstörda.

Abdalhadi Alijla menar att biblioteken var en mötesplats, en plats för diskussioner, för sekulära och liberala, unga män och kvinnor. Dit kunde även kvinnor gå för att läsa böcker och för att komma bort från familjemiljön.

– Det är också så att bildning och utbildning har hög status i Gaza, många är välutbildade men nu plötsligt finns inga fysiska böcker kvar längre. Det är en farlig situation. Har människor ingen utbildning är det lättare för till exempel Hamas att mobilisera dem till att bli extremister, säger Abdalhadi Alijla som lägger till att böcker och bibliotek öppnar dörrar till världen utanför.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min