Norsk arkitektur i Peking

11 mar 2024 • < 1 min

Det norska arkitektkontoret Snøhetta slog igenom redan 1989 då de vann tävlingen om biblioteket i Alexandria. Nu, 35 år senare, har stadsbiblioteket i Peking öppnat, även det ritat av Snøhetta.

Snøhetta står även bakom operahuset i Oslo, ett kulturcentrum på Ground Zero i New York och kulturhuset Väven i Umeå (tillsammans med White arkitekter). För Väven fick de ta emot Kasper Salin-priset.

Stadsbiblioteket i Peking är världens största klimatanpassade läsplats och är 75 000 kvadratmeter stort. Kolonnerna som bär upp den stora inglasade byggnaden ska få betraktarna och besökarna att tänka på gingkoträd, även kallade kinesiska tempelträd.

Snøhetta vill med sin arkitektur slå ett slag för bibliotekens relevans i det tjugoandra århundradet, som de uttrycker saken. Arkitekterna menar att det de har gjort i Peking, i stadsdelen Tongzhou, är något nytt, både visuellt och funktionellt och när det kommer till vilken roll biblioteket ska spela i lokalsamhället.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min