Säters seniorer får fixotek

20 sep 2018 • < 1 min

Säters bibliotek drar igång en rad aktiviteter för äldre. Med hjälp av pengar från Stärkta bibliotek vill de erbjuda fler mötesplatser och ett seniorfixotek.

Säters bibliotek har fått 900 000 kronor från Stärkta bibliotek för att satsa mer på seniorer, särskilt seniorer med åldersrelaterad funktionsnedsättning.

– Vi vill utveckla vår verksamhet och ta reda på vad äldre har för behov. Det här blir ett stort lärandeprojekt för att stärka deras digitala delaktighet, säger Anette ­Stengård, chef på kommunens kulturförvaltning.

Satsningen genomförs på flera sätt. Dels ska bibliotekets befintliga makerspace utvecklas så att det också riktar sig till personer med åldersrelaterad funktionsnedsättning. Dels ska det byggas ett nytt makerspace, Seniorfixotek, på ett särskilt boende. Det blir en mötesplats för bildning och litterära upplevelser där användarna får tillgång till ny teknik, ­exempelvis hjälpmedel för att läsa böcker.

Anette Stengård. Foto: Säters kommun/Jonas Lindgren.
Anette Stengård. Foto: Säters kommun/Jonas Lindgren.

En projektsamordnare kommer att ­anställas och bättre samarbeten ska jobbas upp med socialförvaltning, pensionärsföreningar, ­universitet och högskolor och studieförbund.

– De äldre tycker att det finns för få ­mötesplatser och därför ska vi arrangera ­berättarkaféer runt om i kommunen. En MIK-bibliotekarie kommer att vara med på mötena för att se vad det finns för behov av digital hjälp.

Pengarna från Stärkta bibliotek används under ett år men förhoppningen är att projektet blir treårigt. Till år två planerar biblioteket att söka medel till en buss som åker och hämtar seniorer i hemmet för att köra dem till biblioteket.

– Det är fantastiskt kul att få pengar, vi är väldigt i gasen med projektet, säger Anette Stengård.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min