Ny RB utsedd

1 mar 2012 • < 1 min

Nu är det klart. Gunilla Herdenberg, i dagsläget chef för Avdelningen Nationell samverkan vid Kungliga biblioteket, blir ny riksbibliotekarie efter...

Foto: Jens Gustavsson

Nu är det klart. Gunilla Herdenberg, i dagsläget chef för Avdelningen Nationell samverkan vid Kungliga biblioteket, blir ny riksbibliotekarie efter Gunnar Sahlin. Gunilla Herdenberg är 56 år och  har varit på KB sedan 2007 då hon tillträdde som chef för avdelningen Nationell samverkan. Från år 2000 och framåt var hon bibliotekschef i Lund och dessförinnan bibliotekschef i Bromölla i tio år. Hon har också arbetat en tid vid Chalmers Arkitekturbibliotek och varit vice ordförande i Svensk Biblioteksförenings styrelse.

Utbildningsdepartementet har alltså utsett en person som har en fot i folkbiblioteksvärlden och en i forskningsbiblioteksvärlden och som genom sin långa erfarenhet kommit att skaffa sig en god överblick över det samlade svenska biblioteksväsendet. En gissning är att många nu får nytt hopp ifråga om hur KB:s nya samordnande uppdrag för Sveriges bibliotek framöver kommer att hanteras.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min

Politik

Få "library lovers" i Sverige

I en ansats att lyfta biblioteksfrågorna har organisationen Public Libraries 2030 utmanat EU-parlamentariker att bli en biblioteksälskare, en "library lover". I Sverige är det bara en politiker som har antagit utmaningen.

7 maj 2024 • 3 min