Ny RB utsedd

1 mar 2012 • < 1 min

Nu är det klart. Gunilla Herdenberg, i dagsläget chef för Avdelningen Nationell samverkan vid Kungliga biblioteket, blir ny riksbibliotekarie efter...

Foto: Jens Gustavsson

Nu är det klart. Gunilla Herdenberg, i dagsläget chef för Avdelningen Nationell samverkan vid Kungliga biblioteket, blir ny riksbibliotekarie efter Gunnar Sahlin. Gunilla Herdenberg är 56 år och  har varit på KB sedan 2007 då hon tillträdde som chef för avdelningen Nationell samverkan. Från år 2000 och framåt var hon bibliotekschef i Lund och dessförinnan bibliotekschef i Bromölla i tio år. Hon har också arbetat en tid vid Chalmers Arkitekturbibliotek och varit vice ordförande i Svensk Biblioteksförenings styrelse.

Utbildningsdepartementet har alltså utsett en person som har en fot i folkbiblioteksvärlden och en i forskningsbiblioteksvärlden och som genom sin långa erfarenhet kommit att skaffa sig en god överblick över det samlade svenska biblioteksväsendet. En gissning är att många nu får nytt hopp ifråga om hur KB:s nya samordnande uppdrag för Sveriges bibliotek framöver kommer att hanteras.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min