Ny RB utsedd

1 mar 2012 • < 1 min

Nu är det klart. Gunilla Herdenberg, i dagsläget chef för Avdelningen Nationell samverkan vid Kungliga biblioteket, blir ny riksbibliotekarie efter...

Foto: Jens Gustavsson

Nu är det klart. Gunilla Herdenberg, i dagsläget chef för Avdelningen Nationell samverkan vid Kungliga biblioteket, blir ny riksbibliotekarie efter Gunnar Sahlin. Gunilla Herdenberg är 56 år och  har varit på KB sedan 2007 då hon tillträdde som chef för avdelningen Nationell samverkan. Från år 2000 och framåt var hon bibliotekschef i Lund och dessförinnan bibliotekschef i Bromölla i tio år. Hon har också arbetat en tid vid Chalmers Arkitekturbibliotek och varit vice ordförande i Svensk Biblioteksförenings styrelse.

Utbildningsdepartementet har alltså utsett en person som har en fot i folkbiblioteksvärlden och en i forskningsbiblioteksvärlden och som genom sin långa erfarenhet kommit att skaffa sig en god överblick över det samlade svenska biblioteksväsendet. En gissning är att många nu får nytt hopp ifråga om hur KB:s nya samordnande uppdrag för Sveriges bibliotek framöver kommer att hanteras.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min